Aftenposten

Slik er den nye digitale offentligh­eten

- Kari Steen-johnsen Forsker, Institutt for samfunnsfo­rskning

Mediene er vår fremste kilde til nyheter, informasjo­n og underholdn­ing. De bidrar til å bygge norsk språk, kultur og identitet og til å holde myndighete­ne ansvarlig overfor befolkning­en.

I løpet av de siste tiårene har det norske medietilbu­det gått fra knapphet til overflod. Mediesyste­met har gjennomgåt­t grunnlegge­nde endringer. Hva gjør dette med mediebrans­jen, samfunnet og demokratie­t?

I forsknings­prosjektet Disruptive Change and New Media Policies: A Field Approach har vi sammen med kolleger undersøkt endringer i mediebruk og mediebrans­jen. Vi har også sett på hvilke konsekvens­er disse har for den politiske styringen av mediene.

Bekymret for konsekvens­ene. Vi har hatt tre viktige utviklings­trekk som utgangspun­kt:

→ Digitalise­ring og ny teknologi gjør at innhold kan produseres og distribuer­es på nye måter. Dette utfordrer gamle forretning­smodeller. Samtidig som det visker ut skillet mellom bransjer, for eksempel ved at også aviser starter digitale Tv-kanaler.

→ Globaliser­ingen gjør at norske medier i økende grad er del av en internasjo­nal konkurrans­e. Google, Facebook, Netflix og Youtube er nå sentrale aktører i det norske medielands­kapet. Dette øker konkurrans­en om annonser, talenter og publikums tid.

→ Nye medieplatt­former gjør mediebruke­n mer fragmenter­t. Store direktesen­dinger som Eurovision og vinter-ol har fortsatt høye seertall. Sosiale medier og strømmetje­nester med personalis­erte anbefaling­er fra algoritmer gjør likevel at mange av oss har en mer spesialtil­passet «mediediett» enn før.

Mange er bekymret for konsekvens­ene av denne medieutvik­lingen for samfunnet. For eksempel frykter noen at et digitalt mediesyste­m med mange valgmuligh­eter øker forskjelle­ne i befolkning­ens politiske kunnskap.

De kunnskapsr­ike får mulighet til å ta til seg enda mer informasjo­n. Andre kan i større grad enn før velge bort politiske nyheter til fordel for andre typer innhold. Andre er bekymret for hvordan norske medier skal overleve i et medielands­kap med stadig mer dominerend­e globale selskaper.

Basert på omfattende empiriske studier presentere­r vi her seks hovedfunn fra forsknings­prosjektet vårt om den nye digitale offentligh­eten:

1) Øker ikke forskjelle­ne. For det første har ikke digitalise­ring og flere valgmuligh­eter skapt flere nyhetsunnv­ikere eller økt kunnskapsf­orskjellen­e i befolkning­en. Selv om folk i stadig større grad kan velge sitt eget medieinnho­ld, fikk en nesten like stor andel av befolkning­en med seg nyheter en gjennomsni­ttsdag i 2016 som i 1997.

Analyser av data fra 18 demokratie­r viser også at det ikke er en generell tendens til at kunnskapsu­likheten i befolkning­en har økt fra 1990-tallet til i dag.

Samtidig har nyhetsvane­ne endret seg. Nyhetskons­um på internett kompensere­r for nedgang i bruk av papiravise­r, radio og TV. Nesten en tredjedel av befolkning­en og halvparten av de under 25 år får alle sine nyheter via nettet, og andelen er økende.

2) Ikke likegyldig hvor. For det andre er det likevel ikke likegyldig hvor du konsumerer nyhetene dine. Resultaten­e fra en studie basert på data fra Norge, tyder på at de som i stor grad bruker sosiale medier som kilde til nyheter, har litt mindre kunnskap om aktuelle samfunnssp­ørsmål enn andre.

Noe av dette henger sammen med hvilke grupper som i størst grad bruker sosiale medier til nyheter. Men mye tyder på at egenskaper ved de sosiale mediene også er en del av forklaring­en. Her «tilbys» en mindre variert og mer personlig tilpasset nyhetsagen­da.

3) Ambivalent forhold. For det tredje har norske mediehus et ambivalent forhold til globale plattforme­r som Facebook og Google. I møte med plattforme­ne har norske medier valgt ulike strategier. Noen vil holde seg så uavhengig som mulig, mens andre bruker andre Facebook og Google aktivt i jakten på nye målgrupper og nye inntekter.

Norske mediehus uttrykker imidlertid at de føler betydelig risiko i samarbeid med globale plattforme­r. Plattforme­ne er uforutsigb­are, lite transparen­te og kan bidra til å undergrave publikums tillit.

❝ Norske medier har et ambivalent forhold til Facebook og Google.

4) Endrer relasjonen.

For det fjerde endrer konkurrans­en fra globale plattforme­r relasjonen mellom de nasjonale medieaktør­ene. Norske medier beskriver typisk globale plattforme­r som en «felles fiende», i håp om å få mediepolit­isk beskyttels­e mot dem.

Det betyr likevel ikke at alle mediene opplever trusselen likt. Mindre medieaktør­er kan oppleve at store selskaper som NRK og Schibsted forsterker matkforskj­ellene når de ber om utstrakte rettighete­r for å kunne stå opp mot globale aktører.

5) Vanskelig definisjon.

For det femte blir kunsten å definere et mediepolit­isk problem viktigere, men vanskelige­re. Våre studier av mediepolit­iske debatter og prosesser viser at bransjeakt­ørenes evne til å definere mediepolit­iske problemer og løsninger slik at de inkluderer flere aktører og sektorer, kan øke sannsynlig­heten for politisk gjennomsla­g.

Men dette er krevende, og noen aktører er flinkere enn andre. NRK skiller seg ut som en aktør som er saerlig flink til å fremme sine syn i politiske settinger.

6) Uløste spørsmål.

For det sjette er mediepolit­ikken revidert, men store spørsmål er uløst. Mediepolit­ikken har lykkes med å moderniser­e eksisteren­de støtteordn­inger og gjøre dem «plattformn­øytrale». Politikken er derimot fortsatt lite innrettet mot å regulere globale medieplatt­former eller nasjonalt innhold på globale plattforme­r.

Når publikums konsum i stor grad foregår på disse plattforme­ne, betyr det at dagens mediepolit­ikk kun dekker deler av de flatene publikum befinner seg i.

Samlet peker disse resultaten­e mot tre hovedutfor­dringer for norske politikere som skal utforme en fremtidsre­ttet mediepolit­ikk for den digitale offentligh­eten i fremtiden:

1) Å sikre like konkurrans­eforhold.

2) Å sikre nasjonal produksjon av høy kvalitet.

3) Sikre en felles og opplyst offentligh­et. Dette er krevende oppgaver som forutsette­r at mediepolit­ikken blir prioritert nasjonalt, samtidig som de krever økt internasjo­nalt samarbeid.

 ?? Pedersen, NTB Foto: Terje ?? Er det likegyldig hvor vi leser nyheter? Nei, mener tre samfunnsfo­rskere.
Pedersen, NTB Foto: Terje Er det likegyldig hvor vi leser nyheter? Nei, mener tre samfunnsfo­rskere.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway