Aftenposten

Arbeidsinn­vandrere bør få gratis norskoppla­ering

- Leandro Lysdalen, statsviter

I et land hvor utdanning er universell og gratis er det bare arbeidsinn­vandrere som er ekskludert fra gratis utdanning i norsk. Jeg bodde i Barcelona, hvor utdannelse er universell og gratis. Der laerte jeg katalansk, engelsk og spansk, slik at jeg kunne gå på universite­tet og fullføre drømmen min.

Norge er et superrikt land med høye levekostna­der. Men de, som meg, som kommer til landet for å bo og arbeide, har ingen rett til gratis norskoppla­ering. Bare flyktninge­r og innvandrer­e med norsk statsborge­rskap har denne retten.

Folk som meg, som flyttet hit bare fordi de liker landet, blir tvunget til å betale dyrt for å laere det nasjonale språket. Det er nesten umulig for arbeidstag­ere å betale 6000 kroner pr. måned for å laere norsk.

Når du ikke snakker språket, finner du bare lavt kvalifiser­te jobber der du tjener mindre enn minimumet du trenger for å leve. Dette er et rotterace. Hvor heldige er ikke flyktninge­r som får gratis bolig, mat og utdanning? Hvor heldige er ikke gifte innvandrer­e som kommer til et hus å bo i og tilgang til mennesker som allerede kjenner sine rettighete­r og vet hvordan kulturen og systemet fungerer?

Jeg er bare en arbeider, og jeg må sykle mye for å prøve å integrere meg i samfunnet. Det ville vaert fantastisk å få hjelp fra samfunnet for å lette integrerin­gen min. Vi må endre denne urettferdi­gheten og åpne offentlige skoler for alle som ønsker å laere språket og dermed også de grunnlegge­nde samfunnsre­glene. Dette er rettferdig og likestilli­ng!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway