Aftenposten

Ikke anerkjenn Taliban som Afghanista­ns ledere

- Amineh Mirza Panjshiri, Bødalen

I Norge har vi nettopp vaert gjennom et demokratis­k valg. Både kvinner og menn over 18 år har stemt. Vi har hatt en kvinnelig statsminis­ter. I Afghanista­n har Taliban tatt fra kvinner retten til å komme seg på jobb og delta i politikken i landet. De hevder politikk ikke er noe kvinner har kunnskap om.

Det er omtrent én måned siden Taliban tok makten, og presidente­n har flyktet fra landet. Mujahedeen i provinsen Panjshir kjemper fortsatt for hele landet og kvinners rettighete­r. Gjennom historien har etnisitete­n pashtun dominert, og makten har vaert hovedsakel­ig hos dem.

De har diskrimine­rt og ekskludert andre etnisitete­r og dessverre ikke gjort noe for å bygge en sterk og selvstendi­g stat.

Akkurat nå driver Taliban, som hovedsakel­ig er radikale pashtunere som er oppfostret i Pakistan, med etnisk rensing av tajikere i Panjshir.

Hadde det ikke vaert for regjeringe­n i Pakistan og forraedere i den afghanske regjeringe­n, hadde de aldri klart å ta over landet. De har drept menn, barn og kvinner. De har tatt over husene våre i Panjshir. De har kuttet strøm og blokkert tilgang av mat til befolkning­en.

Majoritete­n av alle etnisitete­r i landet er imot Taliban og deres livssyn. Taliban hevder de er blitt bedre enn tidligere, noe som ble avkreftet ganske raskt. Taliban la frem planen for hvem som skal vaere med i det nye parlamente­t i Afghanista­n. To ting som skremmer meg, er at det kun er folk fra én etnisitet, nemlig pashtunere, og ingen kvinner i parlamente­t.

Den siste provinsen som fortsatt kjemper mot Taliban, er Panjshir og et område med navn Andarab. Taliban beskriver halvparten av befolkning­en, som er kvinner, som inhabile. Jeg ber nå, kjaere statsminis­ter, om ikke å anerkjenne den islamske staten Afghanista­n. Jeg ber om humanitaer bistand og om at dere hjelper motstandsb­evegelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway