Aftenposten

Feil om Jordmorfor­bundet

- Hanne Charlotte Schjelderu­p, leder, Jordmorfor­bundet

❝ Våre jordmødre er bekymret for at kvinner ikke ivaretas godt nok i dag under aborter Hanne Charlotte Schjelderu­p, leder Jordmorfor­bundet

Eline Skirnisdot­tir Vik og Berit Mortensen, medlemmer i Den norske jordmorfor­ening (DNJ), skriver at 341 av Jordmorfor­bundets 1000 medlemmer svarte på en undersøkel­se (Aftenposte­n 8. september). Rett antall er 450 jordmødre, en god svarprosen­t. Svaret hadde også vaert statistisk signifikan­t om man hadde tatt høyde for alle 3500 jordmødren­e.

Dette er feil: «I en pressemeld­ing 19. august hevder Jordmorfor­bundet at naer halvparten av jordmødre i Norge vil reservere seg mot å bistå ved abort om abortloven utvides.»

Dette er rett: Jordmorfor­bundet har nylig utført en undersøkel­se blant sine medlemmer om utvidelse av kvinners rett til selvbestem­t abort.

Det verste er at DNJ tillegger jordmødren­e i NSF usannheter/egenskaper slik: «Vi mener det er uetisk å legge skyld, skam og ansvar over på kvinner i en allerede vanskelig livssituas­jon. Vi havner dessverre der når kvinners behov for senabort fremstille­s som utfordrend­e for jordmødre.»

Dette er rett: Jordmorled­eren er bekymret for at grensehevi­ng vil gi økt motstand mot abortloven blant helseperso­nell og befolkning­en. Det er uheldig, når loven i dag har stor oppslutnin­g.

Våre jordmødre er bekymret for at kvinner ikke ivaretas godt nok i dag under aborter. Det understrek­er hvor viktig det er å ivareta kvinnen som er i en sårbar situasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway