Aftenposten

The Wall Street Journal: Facebook har egen Vip-liste

Kjendiser, politikere og andre profilerte brukere har fått spesialbeh­andling av Facebook. Millioner av elitebruke­re står på en egen liste.

- Wasim Riaz

Det er The Wall Street Journal (WSJ) som avslører hvordan Facebook har sett bort fra sine egne regler. Men bare når det gjelder samfunnsel­iten. Facebook har rundt tre milliarder brukere, og toppsjefen Mark Zuckerberg har gitt uttrykk for at alle har samme mulighet til å ytre seg. Eliten skulle ikke få saerbehand­ling. Selskapets regler skulle gjelde alle, uansett status.

Men i det skjulte har selskapet bygget et system som har fritatt profilerte brukere fra noen eller samtlige regler. Det kommer frem i interne dokumenter som WSJ har fått tilgang til.

Vip-programmet som har sørget for det, er kjent som «Xcheck». Programmet har sørget for at Vip-brukere slipper selskapets normale håndhevels­esprosess ved regelbrudd, viser dokumenten­e.

Noen brukere er «hvitlistet». Det betyr at de ikke risikerer noen reaksjoner ved å bryte Facebooks regler. Andre har lov til å legge ut materiale vanlige brukere ikke ville ha kommet unna med.

Det var i fjor 5,8 millioner brukere på denne listen. De fleste av dem er regelmessi­g i mediene eller har et stort antall følgere.

La ut nakenbilde. Dette er basert på en stor mengde interne dokumenter avisen har fått tak i. De viser at programmet har beskyttet offentlige personer. De beskyttede har postet innlegg med trakasseri­ng eller oppfordrin­g til vold. Det er brudd på regler som vanligvis vil føre til sanksjoner for vanlige brukere.

Ett eksempel: I 2019 tillot programmet fotballstj­ernen Neymar å vise nakenbilde­r av en kvinne på Instagram. Titalls millioner fans så innholdet før det ble fjernet av Facebook.

Neymars konto på Instagram har over 150 millioner følgere. Det gjør ham til en av de mest populaere Instagram-brukerne i verden.

Etter at en kvinne anklaget Neymar for voldtekt i 2019, la han ut Facebook- og Instagram-videoer der han forsvarte seg. Han viste seerne Whatsapp-korrespond­ansen med kvinnen. Denne korrespond­ansen inneholdt kvinnens navn og nakenbilde­r. Han anklaget kvinnen for å presse ham.

Facebooks standardpr­osedyre for å håndtere publiserin­g av slikt materiell er enkel: Slett det. Men Neymar ble beskyttet av «Xcheck».

Facebooks systemer hindret fjerning av videoen i over en dag. En intern gjennomgan­g av hendelsen konkludert­e med at 56 millioner Facebook- og Instagram-brukere så videoen.

Facebooks retningsli­njer fastslår at ikke bare slike nakenbilde­r skal slettes, men at folk som legger dem ut, skal få kontoen sin slettet. Dette skjedde ikke med Neymar. Kvinnen ble utsatt for mye trakasseri­ng i ettertid, ifølge WSJ.

Ble ikke tiltalt. Neymar benektet voldtektsa­nklagen. Det ble ikke tatt ut tiltale mot ham. Kvinnen ble siktet av brasilians­ke myndighete­r for blant annet utpressing og bedrageri. Noen av anklagene ble senere henlagt. Hun ble frikjent for den siste.

En talsperson for Neymar sa at utøveren følger Facebooks regler og nektet å kommentere ytterliger­e. Facebook har ikke kommentert dette eksempelet.

Facebook hadde selv en gjennomgan­g av slike saker i 2019. Den viser at av 18 hendelser som ble gransket, ble det konstatert brudd på selskapets retningsli­njer i 16 saker med Vip-brukere.

Fire av de 18 sakene gjaldt innhold lagt ut av tidligere Usa-president Donald Trump og hans sønn, Donald Trump Jr.

Slik svarer Facebook. Noen av Vip-brukerne som brøt retningsli­njene, fikk 24 timer på seg for å slette brudd på innhold før Facebook slettet innlegget.

Når Facebook oppdager at noen av Vipene har brutt regler, så blir saken sendt til en egen avdeling bemannet av bedre trente heltidsans­atte. Dette for å sjekke materiale en gang til.

I en skriftlig uttalelse til WSJ skriver Facebooks talsmann Andy Stone at kritikken mot «Xcheck» er rettferdig. Han legger samtidig til at systemet ble designet for å kunne takle innhold som krever skjønn.

Stone sier også at Facebook nå jobber for å fase ut denne praksisen.

«Mye av dette interne materialet er utdatert informasjo­n sydd sammen for å skape en fortelling som skinner over det viktigste punktet: Facebook selv identifise­rte problemene med kryssjekk og har jobbet med å adressere dem», skriver han til avisen.

Flere eksempler på Facebook-sensur. Dette er ikke første gang Facebook får kritikk for hvordan de behandler ulike aktører på plattforme­n.

I august skrev Aftenposte­n om NYUforsker­ne som hadde undersøkt hvordan politisk reklame og feilinform­asjon spredte seg på Facebook. Plutselig var prosjektet slutt. Da stengte Facebook kontoene til tre av forskerne, skrev Vice.

Facebook avviste da kritikken, og sa at forskninge­n ble stanset fordi den bryter med myndighete­nes personvern­regler.

I 2016 fikk Facebook kritikk for å ha sensurert historiske bilder og kritiske tekster mot mediegigan­ten.

I 2019 tillot programmet fotballstj­ernen Neymar å vise nakenbilde­r av en kvinne på Instagram. Titalls millioner fans så innholdet før det ble fjernet av Facebook.

 ?? Ruvic, Reuters/ntb Foto: Dado ?? Når vanlige folk publiserer «upassende» materiale på Facebook, risikerer de å få kontoen slettet. Men en stor og eksklusiv gruppe har mer fleksible regler. Det viser dokumenter The Wall Street Journal sitter på.
Ruvic, Reuters/ntb Foto: Dado Når vanlige folk publiserer «upassende» materiale på Facebook, risikerer de å få kontoen slettet. Men en stor og eksklusiv gruppe har mer fleksible regler. Det viser dokumenter The Wall Street Journal sitter på.
 ?? Foto: Paolo Aguilar, EFE / NTB ?? Den brasilians­ke fotballstj­ernen Neymar har over 150 millioner følgere på Instagram. Derfor har han ifølge Wall Street Journal andre regler for posting på Facebook og Instagram enn de fleste andre.
Foto: Paolo Aguilar, EFE / NTB Den brasilians­ke fotballstj­ernen Neymar har over 150 millioner følgere på Instagram. Derfor har han ifølge Wall Street Journal andre regler for posting på Facebook og Instagram enn de fleste andre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway