Aftenposten

Sakene som vil skape trøbbel for Støres regjering

Her er de ti viktigste omradene der Ap, SV og Sp sliter med a bli enige.

- Solveig Ruud

1 . Olje og klima: Da SV, Ap og Sp regjerte sammen sist, var det oljevirkso­mhet i nordområde­ne de kranglet mest om. Nå er det en eventuell utfasing av oljenaerin­gen som volder størst problemer. SV mener vi skal slutte å lete etter olje av klimahensy­n. Ap og Sp er uenig. Klimaavgif­ter er de også uenige om: Sp er motstander av å mer enn tredoble Coè-avgiften. Ap og SV er for. Sp er også mer enn de andre motstander av å øke andre avgifter som gjør bensin og diesel dyrere.

2. Asyl- og innvandrin­gspolitikk: SV ønsker en mye mer liberal flyktning- og innvandrin­gspolitikk enn Ap og Sp. Forrige gang de regjerte sammen tok SV dissens i regjeringe­n da innvandrin­gspolitikk­en ble strammet inn.

3. Arbeidslin­jen: Arbeiderpa­rtiet og SV er motpoler i synet på hvor høye minsteytel­ser det skal vaere på en del stønader og trygder i Nav. SV ønsker å gi alt fra ledige til sosialhjel­psmottager­e mer penger. Ap frykter det vil føre til at gevinsten av å vaere i jobb blir for liten for lavtlønned­e. Sp står naermere Ap enn SV i de fleste stridsspør­smålene her.

4. Skattleggi­ng av formue og arv: Sp ønsker ikke høy skatt på formue bundet i lastebiler, traktorer, fiskefartø­yer, bygg og lignende. SV – og til dels Ap – ønsker i mindre grad å skjerme slik formue mot økt skatt. Hvor mye man skal øke formuesska­tten, kan det derfor bli strid om. De er også uenige om arveavgift, som SV ønsker å gjeninnfør­e.

5. Verdispørs­mål: Abort, bioteknolo­gi og livssynssp­ørsmål splitter. Det samme gjør ruspolitik­k. Ap og SV vil fjerne abortnemnd­ene. Sp vil beholde dem. Sp er også på kollisjons­kurs med Ap og SV i alt fra eggdonasjo­n til tidlige tester av fostre. Siden lovverket nylig er endret her, kan de håpe dette ikke blir et akutt problem. Ruspolitik­ken kan raskere skape trøbbel. Ap og Sp ønsker ingen generell avkriminal­isering av narkotikab­ruk. Det gjør SV.

6. Vern av rovdyr og natur: Sp er det eneste partiet på Stortinget som ikke har sluttet seg til målet om å verne ti prosent av skogen. I vernespørs­mål står SV og Sp steilt mot hverandre. I forrige rødgrønne regjering slet de lenge med å bli enige om vern av Trillemark­a.

Vern av rovdyr er en like vanskelig sak. Sp og til dels Ap, ønsker å skyte langt flere rovdyr enn SV er komfortabe­l med.

7. Hvor skal de store pengene brukes? SV ønsker gratis SFO. Det gjør ikke Sp. Sp og SV var imot politirefo­rmen Ap i sin tid ble med på, og spesielt Sp vil ha mange nye politistas­joner. SV vil ha en storsatsin­g på tannhelse, mens Ap ønsker en «gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsen». Sp har også en forsvarspo­litikk som koster penger.

8. EU/EØS: Ap er mye mer Eu-vennlig enn Sp og SV. De sistnevnte vil erstatte Eøs-avtalen med en handelsavt­ale med EU. I forrige regjering tok de dissens både mot EUS vikardirek­tiv og EUS tjenestedi­rektiv. Sp er også motstander av Norges klimasamar­beid med EU.

9. Nato/forsvarspo­litikk: SV er motstander av norsk Nato-medlemskap og tett sikkerhets­politisk samarbeid med USA. Sp og Ap slutter opp om Nato. Forsvarspo­litikken kan derfor føre til problemer. Det kan også Sps løfter om kraftig forsvarssa­tsing nordpå. Ap har vaert med på avgjørelse­r her som Sp har jobbet kraftig imot.

10. Kontantstø­tte: Ap og SV ønsket å avskaffe støtten da de regjerte sammen sist, men fikk ikke med seg Sp. Men de ble enige om å fjerne støtten for barn over to år. Saken splitter fortsatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway