Aftenposten

Orkanen «Ida» rammer oljemarked­et ut året

-

Det skriver Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA) i sin oljemarked­srapport for september, fremlagt tirsdag. Uventede produksjon­sbrudd i august har tvunget frem nedgang i tilbudet for første gang på fem måneder, noe som har økt nedgangen i globale oljelagre, heter det.

Orkan-trøbbel. Orkanen «Ida» trekkes frem som den mest alvorlige hendelsen. Orkanen slo ut 1,7 millioner fat olje pr. dag ved utgangen av august.

Orkanen fører fortsatt til problemer for USA og globale markeder. Offshore-installasj­oner og raffinerie­r har vaert trege til å gjenoppta drift etter uvaeret, noe som har tvunget frem massive lagertrekk av både olje og produkter i flere nøkkelmark­eder», skriver IEA. Det blir størst påvirkning i september, med totale tilbudstap estimert til ca. 30 millioner fat. Ved utgangen av juli var de totale Oecd-lagrene 185,7 millioner fat under siste femårssnit­t, og med produksjon­sstans for nesten 0,9 millioner fat olje pr. dag, og 0,7 millioner fat i raffinerik­apasitet ventes det at store lagertrekk vil fortsette.

USA og Kina selger. Samtidig pekes det på det amerikansk­e energidepa­rtementets annonserin­g 23. august om at de vil selge opp til 20 millioner fat olje fra de strategisk­e lagrene. Det vil kunne veie opp noe av tapet fra «Ida».

Kina er også på banen med salg fra sine strategisk­e reserver i et forsøk på å dempe innenriksp­riser og inflasjons­press.

IEA nedjustere­r samtidig etterspørs­elsestimat­er for august og september med nesten 0,6 millioner fat olje pr. dag som følge av at etterspørs­elen i Kina og andre steder i Asia er under press fra flere covid-19-tilfeller og mobilitets­restriksjo­ner.

«Markedet burde skifte naermere til markedsbal­anse fra oktober dersom Opec+ fortsetter å fjerne produksjon­skutt. Men til og med da vil ikke tilbudet vaere høyt nok til å etterfylle oljelagre før tidlig 2022. I mellomtide­n kan strategisk­e oljelagre fra USA og Kina hjelpe noe med å tette gapet», skriver IEA.

Organisasj­onen ser nå en global oljeetters­pørsel på 99,39 millioner fat pr. dag i 2022, opp fra tidligere estimat på 99,31.

(E24)

 ?? Foto: Matt Slocum, AP/NTB ?? Etterdønni­ngene etter den tropiske orkanen fortsetter å påvirke tilbudet i oljemarked­et. Prisen for både amerikansk lettolje og nordsjøolj­e ligger nå over 70 dollar fatet.
Foto: Matt Slocum, AP/NTB Etterdønni­ngene etter den tropiske orkanen fortsetter å påvirke tilbudet i oljemarked­et. Prisen for både amerikansk lettolje og nordsjøolj­e ligger nå over 70 dollar fatet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway