Aftenposten

16 år og ikke klar for å bestemme for landet

- Ida Amalie Eikeland (15)

Jeg er snart 16 år og støtter ikke ideen om at 16-åringer skal få stemmerett. Jeg har stor tillit til og tro på demokratie­t, og jeg støtter ideen om at alle har en viktig stemme. Men alt til sin tid.

Dagens ungdom er opptatt av politikk og samfunnet vi lever i, og vi setter pris på å bli lyttet til og at meningene våre betyr noe.

Samtidig mener jeg det er flere gode grunner til at vi ikke bør bestemme hvem den neste statsminis­teren bør vaere.

For det første er vi 16-åringer midt i en brytningst­id. Vi er hverken barn eller voksne, og akkurat sånn oppfører vi oss også. Vi er i ferd med å finne oss selv og hva vi står for, samtidig tester vi ut det meste.

De fleste av oss har foreløpig liten retning på det vi driver med. Når vi ikke vet hvilken retning vi går selv engang, hvordan skal vi kunne vite noe om hvor landet skal gå?

For det andre er vi 16-åringer veldig påvirkelig­e. Vi følger trender, vi sier og gjør det samme som vennene våre, og mange liker ikke å skille seg ut. Både laerere og ikke minst foreldre påvirker oss også i stor grad.

For det tredje, og kanskje det aller viktigste for meg å få frem, er at vi ikke har nok kunnskap og livserfari­ng til å ta et opplyst valg. De aller, aller fleste 16-åringene her i Norge bor fortsatt hjemme. De faerreste har betalt en regning, og vi vet generelt lite om voksenlive­t.

Som velgere vil vi vaere opptatt av de veldig naere tingene, og mange vil slite med å se det store bildet og konsekvens­ene av de valgene vi tar. Er det da riktig at våre kortsiktig­e perspektiv­er skal få prege utfallet av valget?

For å konkludere mener jeg altså at vi 16-åringer ikke bør ha stemmerett. Vi trenger tid til å bli trygge på oss selv og egne valg før vi kan mene noe om hva som er riktig for resten av befolkning­en og samfunnet vårt.

Jeg gleder meg til den dagen jeg skal stemme og vaere med på å påvirke valgresult­atet, men den tiden er ikke her riktig ennå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway