Aftenposten

Håper ny regjering rydder opp i kulturlive­t

– Vi er fortsatt i en krise, sier skuespille­r Nosizwe Lise Baqwa dagen etter det ble klart at Norge får et nytt, rødgrønt styre.

- Jakob Semb Aasmundsen og Nils Christian Mangelrød

–Det pandemien har vist oss, er at politikern­e ikke har en helhetlig nok forståelse av kulturbran­sjen, sier Baqwa.

I høst har hun vaert med på å sette opp Ceh Wl [d dwi`ed på Nordic Black Theatre i Oslo. I tillegg er hun en av initiativt­agerne til kulturtank­esmien Kraft. De vil at den offentlige samtalen om kultur skal handle om mer enn hva kunsten koster samfunnet.

Nå mener Baqwa at gjenreisni­ngen av kulturlive­t etter et og et halvt år med pandemi blir viktigst fremover.

Aftenposte­n har kontaktet kulturpers­onligheter, forskere og eksperter i forbindels­e med valget. De mener de viktigste kultursake­ne de neste årene blant annet er:

Ytringsfri­het

Hets mot kunstnere

Klima

Digitalise­ring

– Savner regjering med kulturfors­tåelse.

Kulturlive­t kjemper om en pengesekk på 23,6 milliarder kroner. Det er penger som skal deles ut til alt fra store kulturbygg til stipender for kunstnere. Men mye har dreid seg om støtteordn­inger siden mars 2020.

Bare første halvår i år bevilget regjeringe­n 2,25 milliarder kroner til midlertidi­ge stimulerin­gsordninge­r innen kultur-, frivilligh­ets- og idrettssek­toren det første halvåret i 2021.

– Det er ikke sånn at vi kan fortsette som normalt den dagen alt er åpnet igjen. Vi er fortsatt i en krise, sier Baqwa.

Å overleve koronakris­en er kun første steg. Ifølge Baqwa er det viktig at selvstendi­g naeringsdr­ivende og frilansere sidestille­s med faste ansatte når det gjelder for eksempel arbeidsled­ighetstryg­d, sykepenger og pensjonsor­dninger.

En som deler Baqwas bekymringe­r, er frilanssku­espiller Sven Henriksen fra Mo i Rana. Henriksen, som tidligere har vaert lokalpolit­iker for Sosialisti­sk Venstrepar­ti, håper at en ny regjering vil jobbe hardere for å bedre kulturens stilling i samfunnet:

– Jeg savner en regjering med kulturfors­tåelse. Det er på tide at vi får inn folk som forstår at kulturarbe­idere er yrkesmenne­sker, ikke bare folk som driver med en hobby. Derfor må pengene sitte løsere fremover.

– Utfordring­er som ikke er tatt tak i.

Tidligere Nrk-kommentato­r Agnes Moxnes er bekymret for norske artister.

– En gjennomgan­g av økonomien i det digitale musikkmark­edet viste for en stund siden at norske artister tjener mer på vinylsalg enn Youtube. Slik kan det ikke vaere. Det er kjempestor­e utfordring­er som ikke er tatt ordentlig tak i, sier Moxnes.

Men kulturlive­t inneholder alt fra de små, som er helt avhengige av støtte, til store, kommersiel­le band.

– Det er lenge siden jeg var opptatt av kulturpoli­tikk. Vi driver egentlig med noe helt annet. Vi lever av publikums vilje, sier Dde-vokalist Bjarne Brøndbo.

Han har tjent gode penger som musiker og eier av et bilopphugg­eri etter at trønderroc­kbandet DDE ble allemannse­ie midt på 90-tallet. Nå sier han bandet i prinsippet har mistet to års inntekt etter at pandemien brøt ut.

Brøndbo påpeker at de ikke er avhengige av politiske virkemidle­r til vanlig, utenom støtteordn­ingene under pandemien.

– Kulturpoli­tikken er mer rettet mot dem som driver innen sjangere som ikke har kommersiel­l kraft til å drifte seg selv. Derfor brukes mer penger på folkemusik­k og jazz enn på trønderroc­k, sier Brøndbo.

Bård Kleppe ved Telemarkfo­rskning er enig i at økonomien vil stå helt sentralt fremover. Selv er han også spent på hvordan klimaspørs­mål vil prege kulturlive­t.

– Kulturbran­sjen har vaert opptatt av reising og utveksling. Man har fløyet inn kulturarbe­idere fra Kina for et arrangemen­t med få deltagere, uten at det har vaert stilt spørsmål ved klimakonse­kvensene, sier Kleppe.

Ytringsfri­het og ekkokamre.

I

tillegg til økonomisk forutsigba­rhet er Nosizwe Lise Baqwa opptatt av en annen type trygghet.

– Den kunstneris­ke ytringsfri­heten må sikres. Jeg mener at myndighete­r og politikere har et saerlig ansvar for å stå opp for den frie kunsten. Også når den produserer kunst som er uforståeli­g eller provoseren­de.

Baqwa mener det foregår en jakt på enkeltkuns­tnere og kunstneris­ke produksjon­er i etablerte og sosiale medier. Hun trekker frem kritikken av teaterstyk­ket

Mwoi e\ I[[_d] som et eksempel. Sløseriomb­udsmannens harselerin­g med kunstnere på Facebook som et annet.

– Noen kunstnere beskyldes for å bedrive scenenekt siden de ikke vil gå i dialog med dem som kritiserer kunsten deres. Hva tenker du om det?

– Kunstnere tåler kritikk og tåler debatt, men det er tydelig at den offentlige kunstdebat­ten er blitt svakere, og at trakasseri­ng er blitt vanligere. Det at noen opplever at deres trygghet er truet og derfor ikke vil delta i debatter eller samtaler, må bli tatt på alvor. Det er ikke scenenekt.

Munchmusee­ts direktør, Stein Olav Henrichsen, er opptatt av at kunst og kultur i større grad kan bli et verktøy for å motvirke en negativ samfunnsut­vikling.

– Ekkokamre, fake news og konspirasj­onsteorier undergrave­r respekten for kunnskap, vitenskap og en etterrette­lig samfunnsde­batt. Dermed undergrave­r det demokrati og menneskere­ttigheter, sier Henrichsen.

– En kulturmini­ster kan bidra til å styrke kulturinst­itusjonene­s arbeid for respekt og mangfold, legger han til.

Mindre «fjollete» Nrk-kultur.

Det er litt av hvert å ta tak i for den nye rødgrønne kulturmini­steren, med en total pengesekk på over 20 milliarder kroner, påpeker itromsø-kommentato­r Egon Holstad. Journalist­en er en kjent stemme fra Nord-norge.

Den tidligere konsertarr­angøren og platebutik­keieren vil at NRK tvinges til å lage et ukentlig Tv-program som behandler musikk «som noe mer enn bare en fjollete konkurrans­e».

– Jeg skjønner at det fremstår som en syk tanke, men tanken er i alle fall fin, sier Holstad.

Han ønsker seg nye kluter inn på toppen av kulturpoli­tikken.

– Jeg foreslår at den som blir statsminis­ter, ringer Christer Falck. Men han må vaere full. En full Christer Falck som kulturmini­ster tror jeg er akkurat det Norge trenger. Det blir iallfall ikke kjedelig, sier Holstad.

Det er ikke sånn at vi kan fortsette som normalt den dagen alt er åpnet igjen. Vi er fortsatt i en krise.

Nosizwe Lise Baqwa, skuespille­r

En full Christer Falck som kulturmini­ster tror jeg er akkurat det Norge trenger. Det blir iallfall ikke kjedelig. Egon Holstad, kulturkomm­entator itromsø

 ?? Foto: Dan P. Neegaard ?? Skuespille­r Nosizwe Lise Baqwa håper på endringer i kultursekt­oren. Her er hun på Nordic Black Theatre i Oslo, der hun i høst har vaert med å sette opp Mor av en nasjon.
Foto: Dan P. Neegaard Skuespille­r Nosizwe Lise Baqwa håper på endringer i kultursekt­oren. Her er hun på Nordic Black Theatre i Oslo, der hun i høst har vaert med å sette opp Mor av en nasjon.
 ??  ??
 ?? Foto: Ronald Johansen ?? Kommentato­r Egon Holstad i avisen itromsø mener NRK må trues til å lage et nytt musikkprog­ram.
Foto: Ronald Johansen Kommentato­r Egon Holstad i avisen itromsø mener NRK må trues til å lage et nytt musikkprog­ram.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway