Aftenposten

Samtidskun­st uten samtid

Høstutstil­lingen 2021 føles merkelig nok som en helt likegyldig affaere.

- Yngve Sikko

Det er en uvant følelse å gå inn på en høstutstil­ling og ikke bli sliten bare av det første raske overblikke­t man kaster over salene på Kunstnerne­s Hus. Men etter Ida Ekblads totale og fargeekspl­oderende overtagels­e av absolutt all tilgjengel­ig visningspl­ass i sommer, føles Høstutstil­lingen 2021 rett og slett ... vanlig. For vanlig.

Midt på gulvet er oppblåsbar­e svarte hester bundet sammen slik at de ser ut som en blanding mellom et monster, en portal og et tiltak for å aktivisere barn på et kjøpesente­r. Det er Einar Grindes

Jh_kc\, verket som stakk av med prisen som utstilling­ens mest betydnings­fulle.

På veggen henger et fargerikt maleri av et menneske med både pupper og penis (tittelen Cwdd[d

e] ^¬ij[d avslører at det er en mann). Ved siden av: et digert hvitt lerret, pyntet med det som ikke negativt ment, må betegnes som krusedulle­r (Kamilla Skrindes Aeh awd [] ]¬oc[ c[] ??). Fra et rom bak et mørkt forheng høres mystiske dryppelyde­r. Regnskog? Lyden av brus som nylig er helt i et glass?

Har lite med samtiden å gjøre.

Det heter seg at Høstutstil­lingen er enkeltverk­enes utstilling. Slik oppleves det naturlig nok ikke, i og med at verkene ikke stilles ut alene. Hovedinntr­ykket etter årets utstilling er dessverre at Høstutstil­lingen 2021 er en utstilling av samtidskun­st som kun i liten grad føles som den har noe med samtiden å gjøre.

Salene på Kunstnerne­s Hus er naermest stappet full av geometrisk­e mønstre og vag abstraksjo­n. Enten det er små skulpturer i tre eller store verk i glass og ramme, er det tydelig at mange av kunstnerne har latt seg inspirere av etterkrigs­tidens modernisme. Man kan for eksempel huske tilbake på vever Synnøve Anker Aurdal eller grafiker Gunnar S. Gundersen, for å nevne to navn som ble stilt ut på Kunstnerne­s Hus så sent som i våres.

Mye av kunsten ligner på kunst, slik den liksom skal vaere. Men linjal-modernisme føles i dag mer som en estetisk øvelse enn et uttrykk for en tidsånd, verdenssyn eller genial kunstneris­k formfølels­e.

I år er det dessuten altfor mye av den.

Det er for langt mellom unntakene. På et tidspunkt naermest skvetter jeg (altså tar opp mobilen og noterer noe). Det er når jeg ser Kristin Saeterdals vevsarbeid Ia`[hcj_z%iyh[[d j_c[$

Teppet er delt inn i ruter av ulike sjattering­er av blått, som gir assosiasjo­ner til Hannah Ryggens bruk av blå. Men der Hannah Ryggens tepper skildret andre verdenskri­gs grusomhete­r, handler Saeterdals arbeid om gaming. Assosiasjo­nen er kanskje upassende, men den er i det minste aktuell.

Likegyldig­het.

Vi lever i en digital tidsalder, er det mange som sier. Besøker man Høstutstil­lingen 2021, er det vanskelig å få øye på det. Rommene preges for det meste av abstraksjo­n, hverdagsli­v og siden dette er Norge: natur. Men kun i liten grad blir naturen behandlet som et tema. Og der har man et annet problem ved årets utstilling. Ikke bare er den estetisk tidvis monoton, men mange av verkene mangler en tydelig motivasjon.

Problemsti­llinger rundt klima og miljø dukker ikke egentlig opp. I så fall ikke med noe mer enn et bekymret ansiktsutt­rykk og en medlidende stemme som sier at «dette er ikke bra».

Jeg savner ikke nødvendigv­is tydeligere standpunkt­er. Kunsten må gjerne vaere ambivalent eller avvise slike problemsti­llinger fullstendi­g, men jeg føler på en slags allvaersja­kkebekledd likegyldig­het. Naturen skildres kun fordi den omgir oss, og jo da: den er så fin.

Unntak finnes. Som Gunhilde Høyers eksperimen­telle maleri

Ahedejef_w og Sidsel Bondes skulpturel­le prosjekt 7ai _ ¬o[# ^¬oz[.

Det de har til felles, er at begge tar et steg vekk fra en ren kunstneris­k skildring. Høyer ved at fargen på malingen er blitt til i en temperatur­bestemt fordampnin­gsprosess, Bonde ved å bruke historisk materiale som kontekst.

Bryter ikke.

Høstutstil­lingen er ikke kuratert. Verkene er plukket ut som enkeltverk av en jury som vurderer verkene anonymt. Det er organisasj­onen Norske Billedkuns­tneres landsmøte som velger juryen.

På den positive siden gir det legitimite­t. Ekte kunstnere har gått god for dette! På den annen side kan det tenkes at dette bringer med seg en konservati­v impuls.

Verker som ikke har den riktige tone og smak, tilsideset­tes til fordel for dem som snakker den etablerte norske billedkuns­tens språk.

Det synes som en uheldig dynamikk. Verkene som vises, er nye. Navnene bak ofte ferske. Det vises ikke alltid.

Til tross for et ekstremt høyt antall ulike kunstnere, mangler bredde.

Ja, det er mange typer kunst, men det er i liten grad slik at kunsten virker å represente­re ulike livsholdni­nger og analyser. Det føles på merkelig vis som det er den samme personen som har laget alt. Det er ikke helt det man er ute etter når man vil se 118 verk.

Det er rett og slett lite som bryter med forventnin­gene. Å ta utgangspun­kt i et formspråk vi kjenner fra før, er ikke veldig interessan­t om man ikke gjør sin egen vri, bryter med forventnin­gene av hva et slikt verk skal vaere.

Mangler humor.

I praksis gjør det at utstilling­en blir humørløs. For selv om det ikke er slik at man forventer å dø av oksygenman­gel på en utstilling for samtidskun­st, er det oppsiktsve­kkende hvor traust det er.

Det eneste litt morsomme verket er Anders Brennos kaos-maleri :¬Z[d _ Lwbzh[i, der folk har utendørs-sex mens resten av byen slåss mot en skjelett-haer. God humor kjennetegn­es av overraskel­sen, så er det mulig det er noe hakket mer graverende som er problemet: at ingenting overrasker.

I katalogen til årets utstilling kan man lese at samfunnet er «stadig mer polarisert», og at kunsten kan «fortelle, rydde og forklare» vanskelige tanker og følelser rundt dette faktum. Det er lett å oppfatte det som en klassisk rettferdig­gjørelse av kunsten: se, den er viktig!

Men hvorfor dette alvoret? Den andre siden av historien om polariseri­ng er historien om mangfold. For er samfunnet først og fremst «mer polarisert»? Eller er det heller slik at stadig flere ulike stemmer lar høre fra seg – og får lov til det? Lener man seg på den siste fortelling­en, ser alt med ett ikke like mørkt ut.

Men for det meste synes gravalvore­t fra jurysjefen­s tekst også i utstilling­srommene. Mangfoldet gjør det ikke.

Det er rett og slett lite som bryter med forventnin­gene

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Vegard Kleven/nbk ?? Laura Gaigers Garden of England
(Seasonal Labour) (2020) er oljemaleri­versjonen av en Ken Loachfilm, og et av få verk som tematisere­r arbeidsliv.
Foto: Vegard Kleven/nbk Laura Gaigers Garden of England (Seasonal Labour) (2020) er oljemaleri­versjonen av en Ken Loachfilm, og et av få verk som tematisere­r arbeidsliv.
 ?? Foto: Vegard Kleven/nbk ?? Kristin Saeterdals Skjermtid / Screen
Time, 2019 (lengst til venstre), er fra avstand typisk, og på naert hold utypisk for årets høstutstil­ling.
Foto: Vegard Kleven/nbk Kristin Saeterdals Skjermtid / Screen Time, 2019 (lengst til venstre), er fra avstand typisk, og på naert hold utypisk for årets høstutstil­ling.
 ?? Foto: Vegard Kleven/nbk ?? Kamilla Skrinde, Kor kan eg gøyme meg II
(2020). Vel, ikke på Høstutstil­lingen i alle fall! Utstilling­en er tradisjone­lt blant årets mest besøkte.
Foto: Vegard Kleven/nbk Kamilla Skrinde, Kor kan eg gøyme meg II (2020). Vel, ikke på Høstutstil­lingen i alle fall! Utstilling­en er tradisjone­lt blant årets mest besøkte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway