Aftenposten

Fra utskjelt oppfinnels­e til stjernenes reddende «glorie»

Når Formel 1-stjernene er i skumle situasjone­r, beskyttes hodet av mer enn hjelmen. Slik har det ikke alltid vaert.

- Pål Strande Gamlemoen

Lewis Hamilton følte seg heldig. Formel 1-stjernen hadde nettopp brutt søndagens løp på Monza i Italia. Nå sto han og snakket med pressen.

Før det hadde han vaert involvert i dramatiske scener.

Rundt halvveis i løpet kjempet Hamilton og Vm-rival Max Verstappen om å komme først gjennom banens første sving. Ingen av dem ville gi seg, noe som førte til at bilene kom i kontakt med hverandre.

I kollisjone­n havnet Hamiltons bil under Verstappen­s. Det høyre bakhjulet rullet over cockpiten der Hamilton satt – og var faktisk borti britens hode.

Likevel gikk det hele relativt bra. Verstappen gikk uskadet fra det hele, mens Hamilton kun klaget over smerter i nakken.

– Takk Gud for haloen. Jeg tror den reddet meg og nakken min, sa Hamilton.

Haloen, en metallbøyl­e som sitter over og rundt førerne, har vaert en av sportens mer omdiskuter­te oppfinnels­er de siste årene. Men hva er den egentlig, og hvorfor ble den tatt så dårlig imot?

Tåler mye. Formel 1 har alltid vaert farlig. Det begynner å bli en stund siden sist, men sporten har hatt sine dødsulykke­r.

Førerne har historisk sett kjørt i en helt «åpen» cockpit. Det vil si at det aldri har vaert noe annet enn hjelmen som har beskyttet førerne om det for eksempel har kommet vrakrester eller annet i hodehøyde. Når du kjører i 300 km/t, kan det vaere livsfarlig.

Til 2018-sesongen ble det derfor obligatori­sk å kjøre med haloen. Det er en bøyle av titan som går rundt cockpiten og beskytter mot ting som kan skade føreren. For eksempel et hjul på avveie. Haloen skal tåle en belastning tilsvarend­e 12.000 kg. Høres bra ut det vel?

Haloens inntog var ikke problemfri. Både førerne og store deler av fansen mislikte den sterkt. De følte at den gikk mot sportens ånd. Cockpitene ble mer «lukket», og heller ikke bøylens utseende falt i smak.

Men de siste årene har holdningen endret seg.

Ulykken som rystet sporten. Grunnen er rett og slett flere stygge ulykker. Formel 1-fansen kunne puste lettet ut i helgen, etter at haloen tilsynelat­ende spilte en avgjørende rolle for Hamilton.

– Ut ifra reprisen og bildene etterpå er det lett å tenke at den reddet livet hans, selv om man aldri helt vet hvordan det hadde utspilt seg, sier racerfører og V Sports Formel 1-kommentato­r Atle Gulbrandse­n til Aftenposte­n.

De fleste som har fulgt litt med, husker nok også Romain Grosjeans ulykke på Bahrain-banen i fjor. En kollisjon førte til at han føyk inn i barrierene ved siden av banen. Bilen hans delte seg i to og gikk opp i flammer. Både fans og konkurrent­er ba til høyere makter i de 28 sekundene med uvisshet etterpå.

Men Grosjean overlevde uten store skader. Haloen fikk aeren for at det gikk bra med hodet hans i den knallharde smellen.

– For noen år siden var jeg mot haloen, men nå synes jeg den er det beste vi har fått i Formel 1. Uten den ville jeg ikke kunne snakket med dere i dag, sa Grosjean til sine Instagram-følgere.

Den gang mente Lewis Hamilton at franskmann­en kunne takke haloen for at han ikke ble halshugget i det voldsomme kraesjet.

Kan komme ny debatt. Slike eksempler har avsluttet debatten om haloens rolle i Formel 1. Atle Gulbrandse­n føler at bøylen med tiden også er blitt en naturlig del av bilenes utseende.

Men bør det gjøres mer for å beskytte førerne der de suser av gårde?

I 2009 kjørte brasilians­ke Felipe Massa svaert fort da han ble truffet i hodet av en fjaer som falt av en av de andre bilene. Han ble slått ut, kraesjet og skal ha vaert i livsfare en liten stund. Men han overlevde.

Det er imidlertid ikke sikkert at haloen hadde gitt ham dekning fra en så liten del.

– Haloen fungerer veldig bra. Men om vi tar Massa, er det ikke sikkert at haloen hadde tatt spiralfjae­ren. Det var flaks at han overlevde. Dersom det skjer en slik ulykke igjen, vil debatten om en skjerm foran sjåførene komme.

❝ Takk Gud for haloen. Jeg tror den reddet meg og nakken min. Lewis Hamilton

 ?? Foto: J. Lorenzini, Reuters/ntb ?? Max Verstappen­s Red Bull landet over Lewis Hamiltons Mercedes i sammenstøt­et.
Foto: J. Lorenzini, Reuters/ntb Max Verstappen­s Red Bull landet over Lewis Hamiltons Mercedes i sammenstøt­et.
 ?? Foto: Luca Bruno, AP/NTB ?? Her er Max Verstappen­s bil i ferd med å lande på Lewis Hamiltons.
Foto: Luca Bruno, AP/NTB Her er Max Verstappen­s bil i ferd med å lande på Lewis Hamiltons.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway