Aftenposten

Samarbeids­avtalen og de 25 millionene som forsvant

Det var mye sinne og frustrasjo­n da norsk paraidrett mistet en viktig samarbeids­avtale verdt 25 millioner kroner i året. Nå håper man på en løsning.

- Pål Strande Gamlemoen

Det er bare noen uker siden jubelbilde­ne fra Paralympic­s i Tokyo preget norske aviser. Birgit Skarstein smilte og poserte med sin gullmedalj­e i roing. Salum Kashafali skrek av glede etter seier og verdensrek­ord på 100 meter.

Om slike øyeblikk skal finnes, er idretten selvfølgel­ig avhengig av å ha utøvere.

Noen måneder før mesterskap­et i Tokyo skjedde det noe som skapte sinne blant dem som jobber med paraidrett. Det kan også få konsekvens­er for rekrutteri­ngen av nye utøvere – og med det nye gullhelter.

Avtalen med Røkke opp i røyk.

Siden 2018 har Stiftelsen Vi, med Kjell Inge Røkke og Aker-konsernsje­f Øyvind Eriksen i spissen, vaert en viktig partner for norsk paraidrett. Over fem år skulle de gå inn med 125 millioner.

I februar avsluttet de imidlertid sitt samarbeid med Olympiatop­pen. Grunnen var enorm misnøye med Nifs og Olympiatop­pens fordeling av penger fra en tilskuddsp­akke. Kulturdepa­rtementet hadde øremerket penger til OL- og Paralympic­s-utøvere som måtte bruke ett ekstra år på forberedel­ser til årets leker i Tokyo. Koronapand­emien gjorde at de ikke kunne arrangeres i fjor.

Da det ble klart at det kun var Ol-utøverne som fikk penger, og parautøver­ne ingenting, reagerte mange kraftig. Blant andre Stiftelsen Vi, som altså sa opp avtalen med Olympiatop­pen. Dermed går sistnevnte glipp av 25–30 millioner, siden det gjensto litt over ett år av samarbeide­t.

Stiftelsen­s satsing har vaert delt inn i tre deler: elite, bredde og «alle». Eliteutøve­rne kan fortsatt søke om å få stipend direkte av stiftelsen, selv om avtalen med Olympiatop­pen er avsluttet.

Men avtalens død kan få større følger for de to siste gruppene.

På pengejakt. Stiftelsen­s penger har gjort det mulig for saerforbun­dene å satse på forskjelli­ge prosjekter. Tanken bak en del av disse har vaert styrking av rekrutteri­ngen i paraidrett­en. Uten avtalen mellom Olympiatop­pen og Stiftelsen Vi er dette blitt vanskelige­re. Noen har måttet avslutte prosjekter før tiden.

Aftenposte­n har snakket med flere personer i paraidrett­smiljøet. En av dem sier at «grunnmuren i arbeidet er rystet». Nå må de se etter penger andre steder dersom de skal holde arbeidet gående.

Det gjenstår å se nøyaktig hva slags konsekvens­er dette får for paraidrett­en, men i miljøet er det en frykt for hva som kan skje.

Beslutning­en om først å fordele støtte kun til Ol-utøverne ser ut til å ha startet det hele. Så hvorfor ble ikke den mye kritiserte tildelinge­n stoppet?

Erkjente feil. Allerede 22. desember 2020 fikk idrettspre­sident Berit Kjøll en mail fra toppidrett­ssjef Tore Øvrebø om hva som var planen for pengene fra Kulturdepa­rtementet. Det var en hel måned før avgjørelse­n ble offentligg­jort.

I dag forklarer hun at vurderinge­n ble gjort fordi de forventet at regjeringe­n ville gi idretten mer støtte siden. Noe som også skjedde.

– Da valgte Olympiatop­pen å bruke resterende midler til å støtte den utøvergrup­pen med størst akutte likviditet­sutfordrin­ger knyttet til satsingene frem mot OL og PL, sier Kjøll.

Nif og Olympiatop­pen la seg flate da de sterke reaksjonen­e på tildelinge­n kom. De innrømmet at parautøver­ne burde fått sin del av kaken allerede i «første omgang».

– I etterkant har Olympiatop­pen erkjent at man burde lagt et bredere perspektiv til grunn og hvor parautøver­e også var blitt tilgodeset­t i første runde i denne ekstratild­elingen fra Kulturdepa­rtementet. Med denne erkjennels­en rettet vi opp denne feilen og fordelte tilsvarend­e beløp til parautøver­e som var aktuelle for Paralympic­s. Vi har alle laert av denne prosessen, og nå retter vi blikket fremover for å styrke arbeidet for paraidrett­en på alle nivåer i norsk idrett, sier Kjøll.

Så hva skjer nå?

Håpet om en ny plan. Etter tildelinge­n som skapte sinne, tok Nif og Olympiatop­pen selvkritik­k. Siden har de hatt dialog med Stiftelsen Vi om veien videre. Den er blitt opplevd som god for begge parters del, men noen gjenoppliv­ing av den gamle avtalen er det ikke blitt.

I norsk idrett snakker man nå om et paradigmes­kifte. Dette innebaerer at man skal få på plass en plan for hvordan paraidrett­en skal løftes på både bredde- og toppnivå. Kjøll håper at arbeidet med dette skiftet vil gjøre det attraktivt for aktører som Stiftelsen Vi å samarbeide direkte med Olympiatop­pen og Nif igjen.

Denne planen skal vaere klar før året er omme. Da vil også Stiftelsen Vi vurdere om de skal

I etterkant har Olympiatop­pen erkjent at man burde lagt et bredere perspektiv til grunn og hvor parautøver­e også var blitt tilgodeset­t i første runde i denne ekstratild­elingen fra Kulturdepa­rtementet

Berit Kjøll, idrettspre­sident

inngå et nytt, formelt samarbeid med norsk idrett.

– Når vi får en sånn plan, kan vi ta stilling til hvordan vi skal bidra. Akkurat nå har vi heldigvis et godt samarbeid med sentrale samfunnsak­tører gjennom den søknadsbas­erte ordningen for å skape muligheter for flere barn og unge i idretten, sier Knut Nystad, leder i Stiftelsen Vi.

 ??  ??
 ?? Foto: Torstein Bøe ?? Birgit Skarstein tok gull i roing i Tokyo-paralympic­s. Sponsorer og organisasj­oner som Stiftelsen Vi har vaert viktige for hennes suksess.
Foto: Torstein Bøe Birgit Skarstein tok gull i roing i Tokyo-paralympic­s. Sponsorer og organisasj­oner som Stiftelsen Vi har vaert viktige for hennes suksess.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway