Aftenposten

MDG fremstille­s som byparti. Hadde det bare vaert så vel.

- Andreas Slettholm

Å

Miljøparti­et De Grønne var rundt 5000 stemmer unna suksess på mandag. Marginene er ikke store. Men partiet har hatt forventnin­ger om helt andre tall.

Det er ikke så rart. MDG fikk sin drømmevalg­kamp. Klimasaken har dominert, og målinger har vist at den var viktig for velgerne. Partiet lå an til å kunne kjempe om en avgjørende vippeposis­jon. MDG har også vaert et tydelig opposisjon­sparti til den sittende regjering og har fått masse oppmerksom­het. Og likevel viste sperregren­sen seg uoppnåelig denne gang også.

Ikke engang et byparti. Forklaring­ene skal utmeisles etter hvert. By- og landdimens­jonen er åpenbar. MDG gjør det svakt i distrikten­e. Men dessverre for partiet er ikke det det eneste problemet.

I Oslo fikk partiet 8,5 prosent av stemmene. Det er naer en halvering fra kommuneval­get. Det bekrefter hypotesen om at Oslovelger­e gjerne lar MDG bygge sykkelveie­r og styre bomringen, men er mindre sugne på at de skal styre landet.

Partiets største problem er likevel at partiet ikke er i naerheten av noe slikt i noen andre byer. 6,4 prosent i Trondheim og litt over fem prosent i Bergen er i beste fall OK. Ellers vaker partiet stort sett under fire prosent i landets største byer.

Det blir litt vel mye Oslo for MDG. Hvis MDG virkelig skal vaere et byparti, må de knekke koden blant de urbane i landet for øvrig.

Styringspa­rti lokalt. Oslo står i en saerstilli­ng. Hovedstade­ns innbyggere er blant de minst oljeavheng­ige i landet. Dessuten har de en annen erfaring med partiet her enn de fleste andre steder. I hovedstade­n kan partiet oppfattes som noe i naerheten av et styå ringsparti. Det har tross alt styrt byen i seks år. På nasjonalt nivå fremstår de langt smalere.

MDG står i en spagat. På den ene side skal partiet mobilisere de radikale klimavelge­rne. Gjerne unge folk som naermest har gitt opp partipolit­ikken. Da vil det vaere lurt å vaere en tydelig kontrast til alle andre partier. Hvis MDG er det eneste håpet, kan de trekkes til stemmeurne­ne.

På den andre siden vil de helst nå engasjerte velgere som ikke er rede til å snu opp ned på samfunnet eller endre livsstil fundamenta­lt. De mobilisere­s ikke nødvendigv­is av størst mulig avstand til resten av det politiske landskapet.

Kun for de mest radikale? MDG har stilt ultimatum om oljeleting og kritisert andre partier for ikke å gjøre det samme. Man får inntrykk av at de mener det ikke skjer noe positivt på klimafelte­t i det hele tatt. Da regjeringe­n plutselig la om oljeskatte­n, fnøs partiet om at det hele var en «klimabløff».

Det hadde gått an å reagere litt annerledes på at Høyre har beveget seg såpass på et så viktig felt.

Den knallharde konfrontas­jonen og naermest identitets­politiske dimensjone­n i klimaspørs­målet kan virke frastøtend­e for de mer moderate klimavelge­rne. De som foretrekke­r forhandlin­ger, kompromiss og balanse fremfor fordømmels­e og avvisning.

vaere alternativ­et kun for de aller mest radikale klimavelge­re er risikabelt for et parti som vil over sperregren­sen. Spesielt fordi kampen om klimavelge­rne er så sterk.

Klima har dominert. For det kan utmerket godt hende at klima har vaert blant velgernes viktigste saker. Selv om de ikke har villet ha MDGS løsninger.

Også Arbeiderpa­rtiet, Høyre og etter hvert til og med Senterpart­iet har snakket offensivt om klimapolit­ikk i denne valgkampen. Det kan vaere at mange har likt det de har hørt. Ser man på de tre reneste klimaparti­ene (Venstre, MDG og SV), taper de betydelig oppslutnin­g sammenlign­et med gjennomsni­ttet av de siste målingene. Det kan skyldes at målingene bommet. Men det kan også skyldes at andre partiers klimapolit­ikk har fungert overfor en del velgere i sluttspurt­en.

Blir ikke bedre enn nå. Politikere er mestre i å se lyst på ting.

Etter å ha slikket sårene kan partiet trøste seg med klar fremgang og en gruppe på tre på Stortinget. Det gir rikelig med muligheter til å profilere seg og sette dagsorden. Klimasaken kommer helt sikkert til å dominere norsk politikk de neste fire årene og kan potensielt gi svaert mye trøbbel i en Støre-ledet regjering. Med flere stortingsr­epresentan­ter har også partiet mulighet til å bre ut profilen.

Samtidig: Det er slett ikke sikkert forutsetni­ngene er like gunstige neste gang.

Hvis Jonas Gahr Støre fortsatt er statsminis­ter, vil han vaere den kandidaten MDG gikk til valg på. Dermed er opposisjon­srollen mer uklar. Det er heller ikke sikkert det dukker opp noen klimarappo­rt fra FN rett før valget. Det kan skje mye politikkut­vikling i øvrige partier på klimafelte­t de neste fire årene.

Fremtiden er umulig å spå, selvfølgel­ig. Men årets valg var i hvert fall en gyllen mulighet som MDG ikke klarte å benytte seg av.

❝ Det kan utmerket godt hende at klima har vaert blant velgernes viktigste saker. Selv om de ikke har villet ha MDGS løsninger.

 ??  ??
 ?? Foto: Olav Olsen ?? Une Bastholm (MDG) snakker med Bjørnar Moxnes (R). Hun skulle nok svaert gjerne hatt hans oppslutnin­g.
Foto: Olav Olsen Une Bastholm (MDG) snakker med Bjørnar Moxnes (R). Hun skulle nok svaert gjerne hatt hans oppslutnin­g.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway