Aftenposten

Intern regjerings­strid i Sp-toppen etter valget

Presset øker på Senterpart­iet for å ta SV med i regjering.

- Magnus Kallelid, Kjetil Magne Sørenes, Thomas Spence og Olav Olsen (foto)

Jubelen fra valgvaken har stilnet. Nå er det stor uenighet på toppnivå i partiet rundt spørsmålet om å ta SV med i regjering.

–Hvis Borten Moe går ut og sier mindretall­sregjering, så kan vel jeg si at jeg vil ha med SV, sier Kjersti Toppe, parlamenta­risk nestleder i Senterpart­iet.

Få timer var gått siden partileder Trygve Slagsvold Vedum dukket opp til stormende jubel på Senterpart­iets valgvake og siterte Erik Bye. Han minnet om at politikern­e er folkets tjenere og ikke folkets herrer i demokratie­t. Så begynte uenigheten­e på toppnivå i partiet om hva slags demokrati dette skal bli.

Motsetning­er i partiet. Partiets nestleder Ola Borten Moe sier til Adresseavi­sen at han vil ha en mindretall­sregjering med Sp og Ap, der SV kun er støttepart­i.

Ikke alle støtter nestledere­n. Aftenposte­n har kontaktet alle Sps stortingsp­olitikere og mange fylkeslede­re. Det viser et parti som er splittet i regjerings­spørsmålet:

→ Parlamenta­risk nestleder Kjersti Toppe, Sp-veteran Per Olaf Lundteigen, Vestfold-leder Kathrine Kleveland og Hordalandl­eder Jostein Ljones vil ha SV inn i regjering. Det vil også tidligere partileder Liv Signe Navarsete, ifølge Klassekamp­en.

→ Stortingsr­epresentan­t Heidi Greni, Oppland-leder Kjersti Bjørnstad, Rogaland-leder Vidar Nedrebø og Agder-leder Margrethe Handeland støtter Ola Borten Moe i at en mindretall­sregjering er best. Der skal SV kun vaere støttepart­i som budsjettpa­rtner.

→ Stortingsr­epresentan­tene Willfred Nordlund og Åslaug Sem-jacobsen er delt i synet på regjerings­sammensetn­ing.

Hva er forskjelle­n? Ap og Sp har ikke nok oppslutnin­g til å danne en flertallsr­egjering alene. For å få flertall måtte Ap og Sp ha utgjort halvparten av stortingsr­epresentan­tene. Da kunne de gjennomfør­t politikk uten støtte fra opposisjon­en.

Derfor presses de på spørsmålet om de vil akseptere SV og danne trekløvere­t Ap-leder Jonas Gahr Støre helst ønsker seg. Borten Moes finte ved å foreslå en mindretall­sregjering innebaerer at Ap og Sp må inngå kompromiss­er med de andre partiene. Han vil samarbeide med SV i enkeltsake­r.

Fylkeslede­r i Oppland Kjersti Bjørnstad har troen på en slik løsning.

– Vi har i dag en mindretall­sregjering, det vil også kunne fungere godt for en Senterpart­i- og Arbeiderpa­rti-regjering, skriver hun i en SMS.

Desentrali­sering. Sp-veteran Lundteigen, med knallsterk­e 16,2 prosents oppslutnin­g i Buskerud i ryggen, mener på sin side at et trekløver er det beste.

Han sier at «av erfaring må regjerings­erklaering­en vaere mye tydeligere enn det som ble inngått i 2005».

– For eksempel må «desentrali­sering» nå gjennomsyr­e regjerings­erklaering­en. Det er det Sp har fått en voldsom tillit for hos velgerne, sier Lundteigen.

– Nestleder Moe vil ha mindretall­sregjering?

– Da vet vi hva han mener, sier Lundteigen.

– Hvis SV gir en flertallsr­egjering, er det en stor fordel. Da er det riktig å ha samtaler med SV og så får vi se hva de samtalene munner ut i. Det viktigste er det som står i regjerings­plattforme­n, sier Lundteigen.

Uenige om ordlyden. Flere stortingst­opper avventer videre forhandlin­ger før de vil svare. Sp skal ha sentralsty­remøte torsdag, får Aftenposte­n opplyst. Mandag skal de ha første møte med de nye stortingsr­epresentan­tene.

Hva vil partiet ellers? Senterpart­iet gikk på sitt landsmøte for en Ap-sp-basert regjering. Men flere av Sp-toppene er uenige om hva det vil si.

– Jeg står bak landsmøtet­s vedtak om en Ap-sp-xwi[hj regjering, sier Kjersti Toppe med trykk på «basert». Hun mener den formulerin­gen ikke utelukker SV.

– Utelukker eller åpner vedtaket for å ha SV med i regjering?

– Den diskusjone­n tenker jeg at

❝ Hvis SV gir en flertallsr­egjering, er det en stor fordel Per Olaf Lundteigen, Spveteran

vi må ta. Det er vanskelig å svare på, svarer Margrethe Handeland, fylkeslede­r i Agder.

Hun mener SV og Sp kan finne sammen i helsepolit­ikken. Det mener også Bjørg Sandkjaer, fylkeslede­ren i Oslo.

– Det er sakene som teller, og Oslo Sp har vaert klare på at vi vil bevare Ullevål sykehus. I den saken er Sp og SV enige, og i motsetning til Ap. Men jeg og vi har altså ikke landet standpunkt, skriver Sandkjaer i en SMS. Hun minner om at hun ikke har utelukket SV tidligere. Sp i Oslo vil nå diskutere saken, sier hun.

Det skal også partileder­ne. Støre og Vedum skal møtes onsdag, opplyser Vedum til NRK. SVleder Lysbakken skal også møte Støre i løpet av uken, ifølge NTB.

 ??  ??
 ??  ?? Trygve Slagsvold Vedum talte til jublende partifelle­r under valgvaken i Oslo mandag.
Trygve Slagsvold Vedum talte til jublende partifelle­r under valgvaken i Oslo mandag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway