Aftenposten

Den som skal forstå Trygve Slagsvold Vedum, kan lytte til Sylvi Listhaug

Den som skal forstå Trygve Slagsvold Vedum, kan lytte til Sylvi Listhaug.

- Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør

Det ble solid rødgrønt flertall. Det er ikke sikkert det blir en solid rødgrønn regjering. Det står ikke på Arbeiderpa­rtiet. Det står ikke på SV heller. Det står på Senterpart­iet.

Gjennom valgnatten holdt Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fast på det han har sagt siden 2016. Sp vil ha en Ap/sp-basert regjering. Dagen derpå gjorde hans parlamenta­riske leder Marit Arnstad det samme i NRKS valgmorgen.

Hvorfor er det slik?

En del av forklaring­en kan man få ved å lytte til Fremskritt­sparti-leder Sylvi Listhaug Frpfragøyt­ilgrå. Gjennom valgnatten og tirsdag morgen har hun gjentatt noe Frp har messet om siden partiet gikk ut av regjering i januar 2020. Frp hadde fire lykkelige år i mindretall­sregjering med Høyre. Så kom først Venstre og deretter Kristelig Folkeparti inn.

Da var det ikke så gøy lenger. Og Frp kalte regjeringe­n grå og konturløs.

Noen vil tenke at det var en fordel å få alle om bord. De fire partiene trengtes for å danne flertall. Var det ikke bedre å forhandle politikken ferdig bak lukkede dører i regjeringe­n?

Det var ikke det. Frp opplevde at partiets profil ble mindre skarp. Da Høyre og Frp satt i regjering alene, kunne de legge frem forslag og budsjetter med tydeligere stempel fra nettopp dem. Så kunne Venstre og KRF forhandle inn sitt etterpå. Men da var det i alle fall tydeligere hva Frp egentlig ønsket.

Når alt var ferdigforh­andlet når det kom fra regjering, ble det hele mer tåkete.

Denne fremstilli­ngen fra Frp er ganske forenklet. En viktig grunn til at partiet gjorde det godt i 2017 etter fire år i regjering, var flyktningk­risen i 2015. Men den har en kjerne av sannhet.

Dette handler også om posisjoner. Med flere partier i regjering ble det faerre statsrådsp­oster til Frp. Også det gjorde partiet mindre synlig. Og det fikk mindre makt. Det ligger mye makt i å styre et departemen­t. Departemen­ter er beslutning­smaskiner og verksteder for politikkut­forming.

Slike vil maktsøkend­e partier kontroller­e flest mulig av.

Mindretall? Helt normalt. Sps budskap de siste årene har inneholdt flere elementer.

Det første er at partiet vil ha en Ap/spregjerin­g. Det andre er at Sp ikke er så opptatt av at det skal vaere en flertallsr­egjering. Mindretall­sregjering­er er helt normalt i norsk politikk, slik også Sp-nestleder Ola Borten Moe gjentok overfor Adresseavi­sen valgnatten. Det tredje er at Sp ikke vil binde en slik regjering til partier utenfor regjeringe­n med en fast avtale, slik Venstre og KRF hadde med Høyre/frp-regjeringe­n i fire år.

Gjennom valgnatten har enkelte stemmer i Sp vaert ute for å si at partiet bør si ja til å ta med SV i regjering. En av dem er Liv Signe Navarsete, som var leder for et Sp med langt lavere oppslutnin­g. En annen er veteranen Per Olaf Lundteigen. Men dette er ikke nye toner fra dem. Kjersti Toppe en tredje. Dette har de ment lenge.

Trolig kan Vedum styre dette ut fra den strategien han har bestemt seg for. Valget var en suksess for Sp. Resultatet ble ikke så ellevilt som målinger i vinter kunne tyde på. Men det er svaert godt. Det blir ingen oppvask i Sp, bare feiring.

Valgresult­atet gir Sp god selvtillit inn i forhandlin­gene. Arbeiderpa­rtiet er markert størst. Men Sp er større enn i den rødgrønne perioden fra 2005 til 2013. Og vesentlig større enn SV.

Et moment er i tillegg Rødt.

SV har fått et parti på sin venstre side. Sv-leder Audun Lysbakken bruker allerede en samlet styrket venstresid­e som argument for mer gjennomsla­g. Slikt får det til å grøsse i mange Sp-folk. For Vedum kan det bli et ekstra argument for å holde SV utenfor og heller forhandle med SV fra budsjett til budsjett og sak til sak på Stortinget.

Nå er alt forhandlin­ger. I innspurten av valgkampen har Vedum og Arnstad spilt ned poenget om at en regjering uten SV også vil kunne samarbeide med høyresiden. Samtidig gjentar Arnstad rovdyrpoli­tikk som en viktig sak for partiet. Der er avstanden betydelig kortere til Høyre og Frp enn til SV.

Arnstad sa at hun ikke ser for seg noen tilnaermin­g til de partiene som nå mister flertallet. Da blir SV en hovedsamar­beidspartn­er. Men ikke som del av regjeringe­n.

Dette er Sps utgangspun­kt. Nå blir det sonderinge­r og forhandlin­ger. Alt som sies nå, er et ledd i det. Den eneste innrømmels­en Vedum har gjort, er at det ikke er ham, men Ap-leder Jonas Gahr Støre som blir statsminis­ter.

Alt annet er forhandlin­gskort. Men noe er også strategisk­e vurderinge­r. Hva Vedum og Arnstad ser på som klokt for partiet med tanke på valget i 2025, blir ikke nødvendigv­is gitt bort i en forhandlin­g om hvor mange ynglende ulv og bjørn det skal vaere i landet.

Sp har hatt en plan og har holdt seg til den. Det kan tenkes at Vedum virkelig mener den er den rette.

Vedum vil vaere naer folk. Men ikke for naer Sv-folk.

 ??  ??
 ?? Siri Øverland Eriksen ?? Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kunne smile bredt valgnatten.
Siri Øverland Eriksen Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kunne smile bredt valgnatten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway