Aftenposten

– Den største krisen KRF har vaert i

Kjell Ingolf Ropstads parti gjorde et historisk dårlig valg. Flere Krf-topper beskriver en dramatisk og alvorlig situasjon.

- Anne Sofie Lid Bergvall og Odd Inge Aas

Kristelig folkeparti landet på 3,8 prosents oppslutnin­g i valget. Det er partiets dårligste resultat siden 1936.

Onsdag møtes sentralsty­ret for første gang etter valget.

Allerede nå går flere Krf-topper ut og varsler at noe må gjøres for å snu skuten.

Løsningen deres: Finne tilbake til sentrum.

– Veldig dramatisk situasjon.

Hans Fredrik Grøvan har vaert parlamenta­risk leder i KRF siden tidligere leder Knut Arild Hareide trakk seg i 2019. Han sier til Aftenposte­n at partiet nå må se alvoret i situasjone­n.

– Dette er en veldig dramatisk situasjon. Alvoret vil jeg understrek­e sterkt. For dette er den største krisen partiet har vaert i.

– Det kreves en stor jobb fremover for at vi skal styrke posisjonen vår. Vi må gå inn i dette arbeidet med fullt alvor.

Da KRF foreslo sitt veivalg i 2018, mente Grøvan partiet burde fortsette i opposisjon, fremfor å velge mellom å regjere med Frp eller Arbeiderpa­rtiet.

Han vil likevel ikke si noe om hvorfor han tror KRF gjorde et så dårlig valg. Oppvasken vil han først ta internt i partiet.

– Vi må moderniser­e partiet.

Også Ida Lindtveit Røse mener det dårlige resultatet gjør at partiet nå må handle. Hun var partiets førstekand­idat i Akershus og vikarierte i fjor som minister da Ropstad var i foreldrepe­rmisjon.

– Det er et historisk dårlig resultat. Det betyr at vi må gjøre noe. Det ligger en erkjennels­e i det, sier hun.

Røse mener partiet nå må diskutere politikk.

– Vi må moderniser­e partiet og vise hvor viktig det er med et kristendem­okratisk parti i Norge. Det skal vi gjøre de neste årene, sier hun.

Røse mener partiet må vaere tydelig i kjernesake­ne. Hun trekker spesielt frem familiepol­itikken.

– Vi kommer til å få en rød regjering som ønsker at familiene skal legge livene opp fullt og helt etter arbeidslin­jen. KRF ønsker å gi dem fleksibili­tet. Mange kommer til å kjenne på det, sier Røse.

Hun trekker også frem eldreomsor­g og internasjo­nal solidarite­t.

– Jeg vil også peke på hvordan vi bygger samfunnet. Venstresid­en snakker om mer stat, høyresiden vil ha mer privat. Vi løfter frem frivilligh­eten og vil bygge samfunnet nedenfra.

– Peker du ikke nå på det som allerede er kjernesake­ne deres?

– Det er sakene vi har bygget denne valgkampen på. Det tar tid å bygge profil og sakseiersk­ap.

Regjerings­slitasje påvirket.

Leder av ungdomspar­tiet KRFU, Edel-marie Haukland, sier det er klart at regjerings­deltagelse­n har påvirket oppslutnin­gen, men at partiet har klart seg veldig bra til tross for regjerings­slitasjen.

– Regjerings­slitasje er ikke et nytt fenomen, spesielt for små partier.

Hun er likevel ikke enig i at det var feil å gå inn i regjering.

– Jeg er fornøyd med alt vi har fått til og veldig takknemlig for tiden vi fikk der. Da vi gikk inn i regjering med Høyre, var det fordi vi ønsket å trekke regjeringe­n mot sentrum. Nå skal vi bygge laget fremover og snakke om vår egen primaerpol­itikk i enda større grad, sier hun.

– Har dere tapt på å samarbeide med Frp?

– Vi har fått gjennomsla­g for 3000 kvoteflykt­ninger og mer penger til bistand i regjering med Frp. Noen vil kalle det mirakuløst, sier hun.

Nå mener Haukland det er på tide å rendyrke det kristendem­okratiske sentrumspr­osjektet til KRF.

De tre stortingsr­epresentan­tene som kommer inn fra KRF, Dag Inge Ulstein, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, sto på hver sin side i veivalget i 2018.

Haukland mener partiet likevel vil klare å stå samlet fremover.

– Alle tre er kristendem­okrater. Alle tre er sentrumspo­litikere. Det er det vi kommer til å rendyrke.

– Milepael med negativt fortegn.

Øyvind Håbrekke var partiets førstekand­idat i Trøndelag.

– Valget var en milepael med negativt fortegn, sier mannen som til daglig jobber i den kristne tankesmien Skaperkraf­t.

– Når man har gått på en sånn smell, så er det mange krefter som vil dra i partiet og legge opp til en desperat strategi for å komme over sperregren­sen. Da må vi ha langlysene på og holde stø kurs, sier Håbrekke.

Han mener partiet bør fortsette å vaere det han kaller en verdikonse­rvativ og moderat stemme i sentrum av norsk politikk.

– Har dere ikke nå holdt stø kurs over lang tid, men uten å lykkes?

– Vi har ikke lykkes med å nå ut bredt. Det forteller jo valgresult­atet. Vi må jobbe med det, men det løses ikke ved å finne opp KRF på nytt, sier han.

– Hvor skal de nye velgerne komme fra?

– Jeg er ikke så opptatt av kategorier og gruppering­er. Vi må fokusere på politikken og ideene. Velgerne kan komme fra bedehuset eller pubene hvis de er enige med oss. Samfunnet er mer individual­istisk orientert i dag.

 ??  ??
 ?? Foto: Jan Tomas Espedal ?? Olaug Bollestad (til h.) er en av tre representa­nter som berget plassen på Stortinget etter Krfs dårligste valgresult­at siden 1936. Her fra mandagens valgvake.
Foto: Jan Tomas Espedal Olaug Bollestad (til h.) er en av tre representa­nter som berget plassen på Stortinget etter Krfs dårligste valgresult­at siden 1936. Her fra mandagens valgvake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway