Aftenposten

Du må tenke annerledes i lag

- Tommy Sandsmark tommy@sandsmark.org

I 1. runde av Topbridges­esongen møtte et reservespe­kket Akademisk-lag «Gunsmoke», som blant annet stilte med mor og sønn Helness, begge aktive toppspille­re:

Vest spilte ut hjerter 5 (svenske). Fra bordet ble E forlangt og Øst la styrke med 3. Fredrik Helness tok ut trumfen i 2 omganger med E og liten til håndens D, og så la han ned kløver D. Hvordan tenker du deg et videre motspill?

Dette spillet demonstrer­er meget godt forskjelle­n på par- og lagturneri­nger. I par er det om å gjøre å ta stikkene før de forsvinner, for et overstikk gir bort hele kassa til motparten. I lagturneri­ng spiller derimot et overstikk en helt ubetydelig rolle (maksimum et par IMP), mens det å bete kontrakten, kan gi deg minst 9 IMP hvis samme kontrakt går bet ved det andre bordet!

Denne kontrakten aldri betes med mer hjerter. Derfor må du gjøre som Leif-erik Stabell, stikke med kløver E og skifte til ruter, i håp om at makker har noe gull bak bordets K. Og det svinger fra hjemgang til bet:

Øst fikk beten for ED i ruter og hjerter K, og Ø/V tjente 11 IMP! Med et svart kort ut står kontrakten som et bramseil i bidevind! Et rødt kort ut er derimot hva vi på godt norsk kaller «killing lead». Etter ruter ut fra Vest, kan Øst ta et ruterstikk til, men så må han vri til hjerter K.

Ved det andre bordet kom det hjerter ut, men da Vest kom inn på kløver E, fortsatte han uinspirert med hjerter, og da sto kontrakten!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway