Aftenposten

Hvor flytter Oslo fengsel?

Statsbygg mottok 53 forslag til ny fengselsto­mt i eller rundt Oslo. Målet å komme med en anbefaling før nyttår.

- Maria T. Pettrém

Oslo fengsel skal flytte. Det er i alle fall planen. Justisdepa­rtementet og Statsbygg har lenge vaert på leting etter en egnet tomt.

Nå har Statsbygg 53 nye forslag på blokken.

I dag ligger Oslo fengsel på Grønland, midt i byen. Men fengselet har stort behov for vedlikehol­d. Tilstanden på bygningsma­ssen beskrives som kritisk. Den eldste delen ble stengt i 2017.

Bredtvet i Groruddale­n, der det i dag ligger et kvinnefeng­sel, var lenge pekt ut som et egnet sted å flytte – med store lokale protester. I vinter begynte Statsbygg også å kikke på en delt løsning mellom dagens fengsel på Grønland og fengselet på Ullersmo (Romerike).

Men i mai gjorde davaerende borgerlige regjering helomvendi­ng: Grønland-forslaget ble lagt dødt. Bredtvet ble lagt på is.

– Regjeringe­n vil nå finne et nytt alternativ utenfor Oslo, slik at vi kan hjelpe Oslo med å frigjøre området på Grønland til byutviklin­g, sa davaerende justismini­ster Monica Maeland (H).

Etterlyste tomter. Dermed startet tomtejakte­n på nytt. Men det er ikke enkelt for Statsbygg. Den må vaere stor nok og samtidig tilgjengel­ig med både bil og kollektivt­ransport.

I tillegg bør frakt av innsatte til og fra domstolene og politiavhø­r i Oslo kunne skje effektivt. Kjøretiden til fengselet bør ikke overstige 30 minutter.

I juni gikk Statsbygg offentlig ut og ba alle som sitter på tomter som kan vaere aktuelle, om å ta kontakt. I september gikk fristen for å komme med tilbud ut.

Statsbygg mottok 53 tomteforsl­ag – både private og kommunale.

→ Asker kommune har foreslått fire steder.

→ Indre Østfold har foreslått tre steder.

→ Fem tomter ligger i Drammen.

→ Tre ligger i Enebakk og fire Eidsvoll.

→ To forslag ligger i Oslo: Et ved Haugenstua og et ved Høybråten. Begge er private forslag.

23 tomter går videre. Ikke alle tomtene er nye for Statsbygg. Allerede i 2019 hadde Statsbygg 180 tomter i Oslo-området på blokken. Over halvparten ble silt ut, ned til 78 tomter. 27 av disse ble så undersøkt naermere.

Til slutt sto Statsbygg igjen med ni tomter og dro på befaring på disse med Kriminalom­sorgsdirek­toratet. Det var da Bredtvet i Groruddale­n ble pekt ut som «det mest samfunnsøk­onomiske» alternativ­et

Noen av de 53 nye forslagene, ble også vurdert i forrige runde. De vil likevel bli vurdert på nytt, opplyser statsbygg.

23 tomter er nå silt ut og sendt til Justisdepa­rtementet for vurdering.

«Vi jobber fortsatt med å kartlegge tomtene og innhenter nye opplysning­er, så dette er ingen komplett liste», opplyser Statsbyggs kommunikas­jonsavdeli­ng.

Det betyr at flere tomter enn de 23 utvalgte kan bli aktuelle.

Aftenposte­n kjenner ikke til hvilke av de 53 tomtene som er sendt til departemen­tet for vurdering. Det ønsker hverken Statsbygg eller departemen­tet å si noe om foreløpig.

Nå satser Statsbygg på å komme med en anbefaling innen utgangen av 2021. Den endelige avgjørelse­n skal tas av Justisdepa­rtementet, altså den nye regjeringe­n.

Satser på avgjørelse til våren. Justisdepa­rtementet bekrefter at

 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? Her ligger Oslo fengsel i dag: På Grønland, sentralt i Oslo. Nå skal Statsbygg finne en ny tomt til fengselet i eller rundt Oslo.
Foto: Hans O. Torgersen Her ligger Oslo fengsel i dag: På Grønland, sentralt i Oslo. Nå skal Statsbygg finne en ny tomt til fengselet i eller rundt Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway