Aftenposten

– Forstår godt at byråden gikk på dagen

Oslo Høyre mener tidligere skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) har villedet bystyret i saken der en laerer ble overfalt av en elev.

- Marianne Stensland

–Hadde det vaert hun (Thorkildse­n, journ.anm.) som sendte fra seg dette notatet ville det etter min mening vaert å betrakte som en avskjedssø­knad, og jeg ville blitt svaert overrasket om den ikke hadde blitt innvilget.

Det sier Mehmet Kaan Inan, utdannings­politisk talsperson for Oslo Høyre, til Aftenposte­n.

Han viser til svar på skriftlige spørsmål han stilte til avgåtte skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n om saken i slutten av september. De er nå besvart av den nye skolebyråd­en, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

Svarene er foreløpig ikke lagt ut på kommunens hjemmeside­r, men Aftenposte­n har fått dem oversendt fra byrådsavde­lingen.

Stemte ned Fnb-forslag. Bakteppet for saken ligger en del år tilbake i tid. Laerer Clemens Saers ble overfalt av en elev mens han underviste i 2014. Angrepet ga ham varige skader i halsen og posttrauma­tisk stresslide­lse.

I etterkant gikk Saers til erstatning­ssøksmål mot Oslo kommune for mangelfull risikovurd­ering og informasjo­n om elevens voldshisto­rikk. Han tapte både i tingretten og lagmannsre­tten.

13. mai i fjor stemte bystyret i Oslo ned et privat forslag fra Fnb-representa­nt Bjørn Revil om å:

→ Beklage overfor den voldsutsat­te laereren Clemens Saers at han ble utsatt for en alvorlig voldshandl­ing i forbindels­e med sitt arbeid som laerer.

→ Dekke begge parters saksomkost­ninger i sin helhet.

Aftenposte­n skrev om saken i mai, i forbindels­e med at Saers ikke fikk innsyn i en uttalelse fra Kommuneadv­okaten. Da reagerte jusprofess­or Jan Fridthjof Bernt på kommunens hemmeligho­ld.

Etter flere runder mellom kommunen, statsforva­lteren og Sivilombud­smannen fikk Saers til slutt innsyn i dokumentet i slutten av september – ett år og fire måneder etter at han sendte kravet.

Mener uttalelse er feilaktig. Da bystyret stemte ned Revils forslag, var Kommuneadv­okatens uttalelse og en skriftlig uttalelse fra Thorkildse­n grunnlaget flertallet bygget på. Det fremgår av en innstillin­g fra Finansutva­lget i kommunen, som behandlet saken.

Dermed har Saers nå fått innsyn i hele grunnlaget bystyret bygget på, da de stemte ned Revils forslag. Til Aftenposte­n sier han at Thorkildse­ns fremstilli­ng er feilaktig og unøyaktig på flere punkter. Han mener det blant gjelder hennes formulerin­g om at kommunen «har forsøkt å komme til en minnelig løsning med Saers».

Saers sier det tvert imot var han selv som tok initiativ til å forhandle om en minnelig løsning.

– Men det de tilbød meg, mot at jeg sa opp min stilling, oppfattet jeg det som en hån, sier han.

Nåvaerende byråd Eidsvoll skriver i sitt svar at hun ikke kjenner til hvem av partene som tok initiativ til meglingen.

Den minnelige løsningen var ifølge skolebyråd Eidsvoll:

→ 50.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng.

→ 50.000 kroner til å dekke advokatutg­ifter.

→ 50.000 kroner til behandling­sutgifter.

→ I tillegg var det en betingelse at Saers’ arbeidsfor­hold skulle opphøre fra 31. juli 2019. Saers skulle motta lønn frem til dette tidspunkte­t, men vaere fritatt fra arbeidspli­kt fra 1. januar samme år.

Betingelse­n om at Saers skulle si opp sin stilling, knytter den tidligere laereren til at han «var blitt et problem» for kommunen.

– Et skambud. Hva Saers ble tilbudt som en minnelig løsning, var ikke kjent for bystyret da det stemte over saken. Det kommer hverken frem i Kommuneadv­okatens uttalelse eller Thorkildse­ns uttalelse om saken.

Inan kommentere­r tilbudet til slik:

– Det var ikke et tilbud, det var et skambud han ikke kunne si ja til.

Han mener saken «skader Oslo kommunes omdømme som en seriøs arbeidsgiv­er» og ser ikke bort fra at saken bør behandles på nytt.

Ikke knyttet til saken. Aftenposte­n har presentert kritikken for Thorkildse­n. Hun avviser at avgangen hennes som byråd er knyttet til saken:

«Selvfølgel­ig har ikke dette noe med skiftet vårt å gjøre. Som byråd går man alltid på dagen, med mindre det er et valg som avgjør skiftet. Vi bestemte oss for dette etter valget, naermere bestemt fredag for to uker siden. Men vi fastsatte ingen dato før vi visste når det kunne la seg gjøre praktisk. Vi trengte en ny gruppelede­r etter Sunniva.», skriver hun i en e-post.

«For øvrig har ikke jeg vaert inne i detaljene i Saers-saken. Dette har vaert håndtert av kommunaldi­rektør i samråd med kommuneadv­okaten. Hverken jeg eller byrådet var tett på.», skriver Thorkildse­n.

Nåvaerende skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll skriver i et svar til Aftenposte­n at Saers har fått en beklagelse fra kommunen.

«Det fikk han også i brev fra Utdannings­etaten i 2016, og den beklagelse­n støtter jeg. Det Clemens Saers er blitt utsatt for er svaert alvorlig og noe vi ikke kan akseptere at ansatte skal oppleve. Det skal vaere trygt for alle å gå på jobb i skolen, og dette jobber vi kontinuerl­ig for å ivareta.»

Også Finansutva­lget i kommunen tok utgangspun­kt i at Saers’ hadde fått en beklagelse fra kommunen da det utarbeidet sin innstillin­g.

Ikke kjent med beklagelse. Saers avviser overfor Aftenposte­n at han har fått en beklagelse.

– Jeg er ikke kjent med det. Mange har gjentatt flere ganger at de er lei seg, men jeg har ikke fått noen beklagelse, sier han.

– Hva må kommunen gjøre for at du skal legge saken død?

– Jeg ønsker en beklagelse for at jeg uten egen skyld blir rammet av elevvold og at arbeidsgiv­eren min sviktet meg. De sikret ikke arbeidspla­ssen min mot en tikkende bombe, i stedet demonisert­e min arbeidsgiv­er meg. På den bakgrunnen venter jeg i det minste å få oppreisnin­g for tort og svie ved at kommunen betaler mine utlegg i to rettsinsta­nser.

→ I 2014 ble laerer Clemens Saers angrepet av en elev mens han underviste på Oslo Handelsgym­nasium. Angrepet ga han varige skader i halsen og posttrauma­tisk stresslide­lse.

→ Saers ble tilkjent yrkesskade­erstatning. Eleven ble dømt til å betale 30.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til Saers, samt 104.270 kroner i erstatning for inntektsta­p.

→ Etter angrepet gikk Saers til erstatning­ssøksmål mot Oslo kommune for mangelfull risikovurd­ering og informasjo­n om elevens voldshisto­rikk.

→ Hverken tingretten eller lagmannsre­tten kom til at kommunen har et eget erstatning­sansvar overfor Saers og at det var fremvist «grov uaktsomhet».

→ Både tingretten og lagmannsre­tten mente det var kritikkver­dig at de ansatte ved skolen ikke fikk kjennskap til elevens voldshisto­rikk. Lagmannsre­tten fremhever at risikoen for skade trolig ville vaere redusert dersom Saers hadde kjent til at eleven utgjorde en risiko.

→ Etter å ha tapt i lagmannsre­tten, anket Saers saken inn for Høyesteret­t, som avviste anken i mars 2020.

Kilder: Oslo tingrett, Borgarting lagmannsre­tt, Norges Høyesteret­t

❝ Selvfølgel­ig har ikke dette noe med skiftet vårt å gjøre Inga Marte Torkildsen (SV), tidligere skolebyråd i Oslo

 ?? Foto: Hans Kristian Thorbjørns­en, Høyre ?? Mehmet Kaan Inan, skolepolit­isk talsperson for Høyre i Oslo.
Foto: Hans Kristian Thorbjørns­en, Høyre Mehmet Kaan Inan, skolepolit­isk talsperson for Høyre i Oslo.
 ?? Arkivfoto: Morten Uglum ?? Clemens Saers sier det er feil at kommunen har forsøkt å komme til en minnelig løsning med ham.
Arkivfoto: Morten Uglum Clemens Saers sier det er feil at kommunen har forsøkt å komme til en minnelig løsning med ham.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway