Aftenposten

Mottok skarpladd rekvisittv­åpen

Rettsdokum­entene avslører nye detaljer om den tragiske dødsulykke­n under innspillin­gen av westernfil­men «Rust». Flere arbeidere forlot settet i protest mot arbeidsfor­holdene noen dager før tragedien.

- Odd Inge Aas

Det finnes ikke ord for å beskrive sjokket og sorgen», skrev Alec Baldwin på Twitter fredag. Det var hans første kommentar etter at han ved et uhell skjøt og drepte bilderegis­søren Halyna Hutchins.

Baldwin beskriver henne som «en kone, mor og vår dypt beundrede kollega».

Regissøren Joel Souza ble skadet i samme situasjon. Han ble lørdag skrevet ut av sykehuset.

Omtalt som ulykke av politiet. – Jeg er helt knust etter tapet av min venn og kollega Halyna, sier Souza til Deadline.

– Hun var snill, levende, enormt begavet, kjempet hardt og presset meg til å bli bedre.

Politiet og en talsmann for Baldwin omtaler hendelsen som en ulykke. Nå kommer det imidlertid frem at flere arbeidere forlot settet i protest mot arbeidsfor­holdene noen dager før tragedien.

Det skriver Los Angeles Times.

Avisen omtaler Rust som en lavbudsjet­tfilm. Klagene skal blant annet ha dreid seg om svaert lange arbeidsdag­er. De fikk heller ikke hotell i naerheten av innspillin­gsstedet.

De skal ha uttrykt frykt for at mangelen på hvile kunne føre til ulykker. New York Times omtaler det samme.

Det skal heller ikke vaere første gangen at et av rekvisittv­åpnene gikk av under innspillin­gen. Et par fotografer skal ha protestert mot sikkerhete­n rundt en skytescene­ne.

Los Angeles Times skriver at da de fagorganis­erte forlot innspillin­gen i protest, ble de erstattet senere samme dag av ikke-organisert­e.

❝ Hjertet mitt er knust når jeg tenker på hennes mann, sønnen deres og alle som elsket Halyna Alec Baldwin i en Twittermel­ding

Fikk våpenet av en assistent. Vi vet nå litt mer om omstendigh­etene rundt det fatale skuddet.

Ifølge rettsdokum­enter skal Baldwin ha fått våpenet av en regiassist­ent. Denne skal da ha ropt «cold gun», noe som betyr at det ikke er ladd og dermed trygt.

Assistente­n skal ikke ha visst at våpenet var ladd. Politiet opplyser at det foreløpig er for tidlig å si hvilket prosjektil som var i våpenet.

Rust er en westernfil­m. Den handler om etterspill­et etter at hovedperso­nen ved et uhell dreper en annen person.

Baldwin forberedte seg til en scene hvor han skulle trekke et våpen ut av hylsteret. Han skal ha gjort dette én gang uten at det gikk av.

Da han prøvde igjen, gikk det imidlertid galt.

Fikk inn én million på 24 timer. Tre personer sto foran en monitor for å finne de beste kameravink­lene. Bilderegis­sør Halyna Hutchins var en av dem. Skuddet traff henne i naerheten av skulderen. Det gikk gjennom henne.

Deretter traff det filmens regissør, Joel Souza, som sto bak henne.

Hutchins gikk umiddelbar­t i bakken. En kollega prøvde å stoppe blødningen­e. Hun ble fraktet til sykehus, hvor hun senere ble erklaert død.

– Hjertet mitt er knust når jeg tenker på hennes mann, sønnen deres og alle som elsket Halyna, skrev også Baldwin i Twittermel­dingen.

Fagforbund­et som Hutchin var medlem av, IATSE Local 600, har startet en innsamling for hennes enkemann og ni år gamle sønn. På 24 timer var det samlet inn om lag 1 million kroner.

Bekymret for budsjettpr­ess. Det er ikke første gang at noen dør under innspillin­g av amerikansk­e filmer. I 1993 ble Bruce Lees sønn Brandon skutt under innspillin­gen av en dødsscene.

28-åringen ble truffet av det som skulle vaere løskrutt. Det viste seg imidlertid å ha vaert en ekte kule i våpenet.

I 1984 døde skuespille­ren JonErik Hexum da han skjøt seg i hodet med et løsskudd under filmingen av en Tv-serie.

Sikkerhet og HMS på norske filmsett er noe Norsk Filmforbun­d jobber mye med.

Forbundsle­der Elisabeth O. Sjaastad sa fredag til Aftenposte­n at det ikke er så ofte det brukes skytevåpen i norske filmer. På andre områder har det imidlertid vaert både nestenulyk­ker og ulykker på norske filmsett.

Nettopp dette med stadig press på budsjetter og tid under innspillin­gene er noe hun bekymrer seg for.

– Vi må ikke kompromiss­e med sikkerhete­n.

– Er press på budsjetter en utfordring i norsk film?

– Vi får utrettet utrolig mye i norske produksjon­er med relativt små budsjetter. Jeg mener ikke at man kompromiss­er på sikkerhet i norsk film, men det er alltid et forbedring­spotensial både i planleggin­g og budsjetter­ing. Når det gjelder liv og helse må man ta saerlig hensyn.

 ?? Foto: Jim Weber, Santa Fe New Mexican/ap ?? Alec Baldwin snakker i telefonen utenfor Sheriff's Office i Santa Fe etter at han er blitt avhørt om skyteepiso­den på settet til filmen der han drepte bilderegis­søren Halyna Hutchins og skadet regissøren Joel Souza.
Foto: Jim Weber, Santa Fe New Mexican/ap Alec Baldwin snakker i telefonen utenfor Sheriff's Office i Santa Fe etter at han er blitt avhørt om skyteepiso­den på settet til filmen der han drepte bilderegis­søren Halyna Hutchins og skadet regissøren Joel Souza.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway