Aftenposten

Vi risikerer amerikansk­e tilstander, der mange alvorlig psykisk syke fengsles eller lever på gaten

- Jan Ivar Røssberg og Jørgen G. Bramness Overlege og professor ved Universite­tet i Oslo

De siste åtte årene har vaert preget av store ord og stadige gjentagels­er om sterk satsing på rus-og psykisk helse-feltet. Til tross for dette har vi hatt en regjering som ikke har klart å bedre behandling­en for personer med psykiske lidelser og rusmiddelp­roblemer.

Vi har større forhåpning­er til den nye helseminis­teren.

Vi har hatt en minister som aldri klarte å oppfylle sin egen «gylne regel»: at rus og psykisk helse skal øke mer enn de andre helseområd­ene. En minister som har tvilt på fagfolks kompetanse og intensjone­r, og som har ignorert viktig forskning og innført tiltak uten evidens på bekostning av godt dokumenter­te metoder.

Vi håper Ingvild Kjerkol (Ap) tar tak i utfordring­ene som rusavhengi­ghet og psykisk helse står overfor.

Skrive ut raskest mulig. Sykehusbeh­andling er dyr behandling. Skal man spare, er det fristende å kutte antall senger. Også innen rus og avhengighe­t og psykisk helse.

De siste 20 årene er antall senger i psykisk helsevern halvert. På tvers av klare faglige råd. Vi må hindre videre nedbygging. Vi kan havne i amerikansk­e tilstander, der mange med alvorlige psykiske lidelser sitter i fengsel eller lever på gaten.

Faerre sengeplass­er har gitt dramatisk kortere liggetid. Høres ut som en fordel, men kort behandling er sjelden optimal behandling. God behandling av avhengighe­t eller psykiske problemer tar tid. Ofte lang tid. Vi skal ikke bare dempe symptomer.

Tilfriskni­ng krever relasjon, stabilitet og rom for endring. God behandling hindrer tilbakefal­l og forebygger reinnlegge­lser. Alt dette forsvinner når det som gjelder er å skrive ut pasienten raskest mulig.

Pasientens helsetjene­ste. «Pasientens helsetjene­ste» har vaert den blå regjeringe­ns motto. At pasienter har fått en sterkere stemme, er viktig for utviklinge­n av både gode helsetjene­ster og god behandling.

Men brukerstem­mene er ikke alltid representa­tive. I slike tilfeller har fagfolk, med utdannelse og erfaring, en viktig rolle for å sikre at tiltak som igangsette­s, gavner hele spekteret av pasienter, også dem som ikke har noen stemme.

Mange behandlere har opplevd at «pasientens helsetjene­ste» er blitt satt opp som en motsetning til deres ønsker og intensjone­r. De opplever at det er blitt satt spørsmålst­egn ved deres brennende engasjemen­t.

Vi vet at alle gode behandlere har pasienten i fokus. «Pasientens helsetjene­ste» har vaert og er vårt felles mål, noe vi jobber sammen om å få til. Vi har mye klinisk og forsknings­messig kunnskap om hvordan vi skal skape pasientens helsetjene­ste.

Slik kunnskap må oppsøkes og verdsettes. Når behandlere får anledning til å arbeide med det de er utdannet til på en optimal måte, er pasientene også mer fornøyd med behandling­en.

Effektiv behandling. En av de største utfordring­ene i våre fagfelt er at vi stadig ser politisk vedtatt behandling som ikke virker.

Den forrige regjeringe­n innførte flere behandling­smetoder som mangler dokumentas­jon.

Med de sparsomme midlene fagfeltene fortsatt kommer til å motta, må vi bruke pengene på behandling som er effektiv. Likevel påla den tidligere helseminis­teren helseforet­akene å innføre behandling­er med liten eller ingen dokumentas­jon. Ofte på bekostning av tiltak som er godt undersøkte.

I rus- og psykisk helse-feltet har vi en rekke godt undersøkte behandling­stilnaermi­nger som reduserer plagsomme symptomer, bedrer funksjonse­vnen og bedrer livskvalit­eten for den som er rammet. Mange av disse godt dokumenter­te metodene blir ikke tatt i bruk.

Dette skyldes sparsomme bevilgning­er til feltene. I en tidshoriso­nt som er lengre enn de årlige budsjetten­e, vil det å ta i bruk effektive metoder spare samfunnet for store utgifter. Og det vil spare personene som er rammet og deres naermeste for mye lidelse.

❝ Vi trenger en helseminis­ter som genuint kjemper for rus- og psykisk helsefelte­t

Tvilsomme tiltak. Fritt behandling­svalg er ikke i seg selv en privatiser­ing av helseve

 ?? NTB Foto: Ali Zare, ?? Ingvild Kjerkol (Ap) er nyutnevnt helse- og omsorgsmin­ister. Hun har vaert stortingsr­epresentan­t siden 2013, og vaert medlem av helse- og omsorgskom­iteen på Stortinget siden 2015.
NTB Foto: Ali Zare, Ingvild Kjerkol (Ap) er nyutnevnt helse- og omsorgsmin­ister. Hun har vaert stortingsr­epresentan­t siden 2013, og vaert medlem av helse- og omsorgskom­iteen på Stortinget siden 2015.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway