Aftenposten

Et bidrag til å oppklare mysteriet på Bergensban­en

- Erik Ø. Reiersøl-johnsen direktør, Statens jernbaneti­lsyn

I sin kronikk 18. oktober forteller Hanne Svarstad om sin og datterens opplevelse­r fra sine forsøk på å reise med tog fra Oslo til Bergen i sommer. Opplevelse­r som de to reisende helst skulle vaert foruten.

Hun beskriver det hele som et mysterium med flere mulige skyldige. Vi i Statens jernbaneti­lsyn skal ikke bidra til å peke ut en skyldig, til det er saken for kompleks. Men kanskje vi kan bidra til å finne noen svar?

I kronikken forteller Svarstad at hun har tatt kontakt med oss i Jernbaneti­lsynet og fått beskjed om at vi ikke har ansvar for å «kontroller­e at togselskap­er overholder sine forpliktel­ser i henhold til likestilli­ngs- og diskrimine­ringsloven».

Og dette er helt riktig. Vi fører tilsyn etter det (omfattende) regelverke­t som regulerer norsk jernbane - og bare det.

Men dette regelverke­t omfatter også passasjerr­ettigheter. Og det omfatter en rekke tekniske spesifikas­joner som er felles for hele det europeiske jernbanene­ttet. Der inngår også forskrifte­r om tilrettele­gging for passasjere­r med funksjonsn­edsettelse­r. Alt dette regelverke­t er samlet i en oversikt på vår nettside.

Det finnes altså regelverk. Også for passasjere­nes rettighete­r. Og det finnes klageadgan­g for passasjere­r som mener at regelverke­t er brutt. Privatpers­oner som vil klage på en reise, kan gjøre dette til Transportk­lagenemnda.

Alle som har opplevd problemer med kollektivt­ransport, fly, tog, båt eller pakkereise, kan bruke den muligheten, etter at de først har sendt en skriftlig klage til selskapet.

Vi er tilsynsmyn­dighet for jernbanen. Vi fører ikke enkeltpers­oners klagesaker, men skal følge med og reagere hvis vi ser mulige brudd på regelverke­t.

Det er uklart for oss om Vy bryter regelverke­t for passasjerr­ettigheter her. Det er også uklart om det er brudd på det regelverke­t som gjelder retten til transport og selskapene­s informasjo­nsplikt overfor personer med redusert mobilitet. Derfor vil vi be vi om en redegjørel­se fra Vy i denne saken.

❝ Denne historien er trist, men dessverre ikke enkeltståe­nde Lilly Ann Elvestad, generalsek­retaer Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway