Aftenposten

Akademiker­e må også kunne norsk

- Ann Elisabeth Laksfoss Cardozo, førsteaman­uensis i norsk språk og kultur, Universite­tet i Stavanger

Forsker Cecilie Hellestvei­t har skapt debatt med utspillet om utenlandsk­e forskere i norsk akademia. Jeg støtter Hellestvei­ts hovedargum­ent, som tar for seg akademiker­es fravaer fra det offentlige ordskiftet.

Professor Katja Franko (Aftenposte­n 16. oktober) har helt rett i at det er strukturel­le endringer som kreves. Ja, Hellestvei­t kan leses nasjonalis­tisk. Kompetanse må stå i fokus i høyere utdanning. Og det er uakseptabe­lt å skape skiller mellom kompetente forskere basert på nasjonalit­et.

Professor Robert Marc Friedman (Aftenposte­n 18. oktober) argumenter­er for at problemsti­llingen er en gjenganger. Han påstår at «janteloven ødelegger», og at «heftige debatter om ansettelse­r av utlendinge­r ... går tilbake minst til 1900».

Dette handler ikke om janteloven, som er en kollektiv norm for å dempe selvskryt. Den tradisjone­lle likhetside­ologien kan imidlertid hefte ved markedsfør­ing av kompetanse. At Friedman har funnet et riktignok interessan­t eksempel fra år 1900, beviser ikke at det normale har vaert debatt rundt slike ansettelse­r. For at argumentet skal styrkes, må det forskes mer på flere tilfeller over tid. Både diskrimine­ring, jødehat og rasisme har sikkert funnet sted, men det er ikke nevnt her.

Mitt viktigste anliggende er en bevisst språkpolit­ikk ved norske universite­ter. Norsk språkkompe­tanse må verdsettes høyere ved ansettelse­r. Et krav om kunnskap (på B2-nivå, ref. det europeiske rammeverke­t) i et skandinavi­sk språk ved jobbstart er rimelig. Normalt kreves dette nivået av studentene, og da bør underviser­ne beherske det samme.

Politikere og universite­tsledere må forstå at norsk språk vil forsvinne til et globalt engelsk om det ikke ivaretas ved norske universite­ter. Samtidig kunne alle de ansatte bruke norsk til faggruppem­øter, komiteer og sensur. Flere steder er dette i dag en reell utfordring.

 ?? Illustrasj­onsfoto: Shuttersto­ck/ntb ?? Øk lønnstilsk­uddene til laerlingep­lasser til det blir nok plasser og køen av søkere kan avvikles, foreslår innleggsfo­rfatteren.
Illustrasj­onsfoto: Shuttersto­ck/ntb Øk lønnstilsk­uddene til laerlingep­lasser til det blir nok plasser og køen av søkere kan avvikles, foreslår innleggsfo­rfatteren.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway