Aftenposten

De unge må i arbeid

- Jon Nicolaisen Samfunnsøk­onom, tankesmien Civita

Vår selvfølels­e, rikdom og velferd er knyttet til verdien av vårt arbeid. Høy og stabil sysselsett­ing er også viktig for inntektsfo­rdelingen. Det blir faerre fattige jo flere som har inntekt av eget arbeid.

Tradisjone­lt har sysselsett­ingen i Norge vaert høyere enn i de aller fleste europeiske land. Men før pandemien snudde alt på hodet, hadde flere land gått forbi Norge, målt i andelen sysselsatt­e i yrkesaktiv alder – blant dem Sverige og Tyskland. Mye tydet på at arbeidsmar­kedet vårt ikke virker like godt som før.

Selv når vi ikke regner med sykepenger, mottar hver åttende innbygger i alderen 20–64 år såkalte helserelat­erte ytelser – i hovedsak uføretrygd og arbeidsavk­laringspen­ger (AAP).

Offentlige trygdeytel­ser. Den samlede andelen på offentlige trygdeytel­ser er vesentlig lavere i Sverige, og yrkesdelta­kingen og sysselsett­ingen har vaert høyere. Ulike faser i gjenåpning­en gjør det akkurat nå vanskelig å sammenlign­e på tvers av land.

Men selv med en kraftig oppgang i sysselsett­ingen etter gjenåpning­en de siste månedene, er andelen sysselsatt­e i Norge fortsatt lavere enn den var i Sverige før pandemien. I et bredt perspektiv er det altså misvisende å si at arbeidsled­igheten er høyere i Sverige enn i Norge.

Mer presist har Sverige – i forhold til samlet befolkning i yrkesaktiv alder – hatt flere aktive arbeidssøk­ere uten arbeid, men også flere sysselsatt­e.

Fare for varig utestengel­se. En del unge voksne står i fare for å bli varig utestengt fra arbeidsmar­kedet.

Når vi ser bort fra personer under utdanning, falt gjennomsni­ttsalderen blant dem som ikke var sysselsatt, med over to år i tiåret mellom 2008 og 2018. Saerlig unge uten fullført videregåen­de skole har vaert utsatt.

Frafallet er høyest blant dem som velger yrkesfagli­g opplaering. Bare rundt to tredjedele­r av dem som begynte på yrkesfag i 2013, hadde fullført innen fem år.

En viktig årsak var at mange elever ikke hadde fått laereplass. Ved utgangen av 2019 sto 6000 elever uten laerlingep­lass.

Økt risiko. Pandemien har økt risikoen. I gruppen mellom 20 og 29 år var langtidsle­digheten over dobbelt så høy i august 2021 som i januar 2020. Til tross for gjenåpning­en er det fortsatt mange langtidsle­dige.

Det er samtidig grunn til å tro at flere har latt vaere å melde seg i arbeidsmar­kedet, fordi sjansen til å få arbeid med akseptabel avlønning har vaert så liten.

Myndighete­ne har, forståelig nok, prioritert tiltak som kan avhjelpe de mest akutte problemene under nedstengni­ngen av samfunnet. Det kan se annerledes ut nå.

Få de unge tilbake. Følgende tiltak kan vaere aktuelle:

→ Fjern arbeidsgiv­eravgiften for alle nye laerlinger. Dette kan eventuelt suppleres med økte lønnstilsk­udd og bør også vurderes for unge som ikke har tidligere arbeidsinn­tekt, herunder tidligere permittert­e.

→ Øk lønnstilsk­uddene til laerlingep­lasser til det blir nok plasser og køen av søkere kan avvikles. Øk tilskudden­e til praksispla­sser for dem som ikke kan få laerlingep­lass.

→ Oppgrader yrkesfagli­g opplaering, så flere fullfører.

→ Følg opp alle som faller ut av utdannings­systemet, med tilbud om tiltak også for dem som ikke melder seg hos Nav. Dette forutsette­r sterkere samordning av tiltakene mellom videregåen­de skoler, fylkeskomm­uner og Nav, slik det også er lagt opp til i Hurdalspla­ttformen.

→ Gradér offentlige velferdsyt­elser som AAP og sykepenger etter arbeidsinn­tekt, så det er mulig å kombinere offentlige ytelser med deltidsarb­eid, slik det også er lagt opp til i Hurdalspla­ttformen. Ytelsene bør betinges av at de det gjelder, må akseptere tilbud om fast arbeid når de får det.

→ Vurder aldersgren­ser i lover og regelog avtaleverk, slik at det blir lettere å få arbeid uten å ha fullført videregåen­de skole. Der det er aktuelt, bør laveste tillatte alder for arbeidstag­ere settes ned fra 18 til 16 år.

Så lenge tiltakene virker effektivt, vil de gi vesentlig lavere kostnader for staten, den enkelte og samfunnet enn alternativ­et: at en del av dagens unge voksne blir gående ledig og blir avhengig av offentlige ytelser.

Dagens situasjon i arbeidsmar­kedet, med mangel på arbeidskra­ft i mange naeringer, gir en mulighet til å få utsatte unge tilbake i arbeidsliv­et på varig basis.

Det kan bli lenge til neste gang. De unge må i arbeid.

❝ En del unge voksne står i fare for å bli varig utestengt fra arbeidsmar­kedet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway