Aftenposten

Rullestolb­rukere er velkommen på Bergensban­en

- Erik Røhne, konserndir­ektør, Vy tog

I Aftenposte­n 18. oktober forteller Hanne Svarstad, mor til Mina, om et vanskelig møte med Bergensban­en og deres behov for å ha med rullestol. Rullestole­n var for bred til å komme om bord.

Dette er en lei sak, og vi beklager sterkt at Mina ikke fikk et tilpasset tilbud da hun skulle reise med oss.

Det er flere ting vi skulle løst bedre. For selv om vognene på Bergensban­en er eldre enn kravet til rullestolb­redde, som Svarstad viser til, vil vi gjerne finne løsninger.

Vi er for det første veldig lei oss for at informasjo­nen vi gir rullestolb­rukere på Bergensban­en, ikke er riktig. Det har vi rettet opp. På Bergensban­en blir døråpninge­n smalere enn 70 cm når rullestolh­eisen ved inngangen benyttes. Det skulle vi gitt tydelig informasjo­n om ved bestilling.

Videre har vi i Bergen, på Geilo og i Oslo flere muligheter ved å bruke løse skinner eller rullestolr­ampe for å få om bord rullestole­r opptil 70 cm. Da er det ekstra viktig at kundene tar kontakt med oss på forhånd slik at vi finner ut hva som er mulig på stasjonene de skal til og fra. For det er forskjelli­ge plattforme­r og dessverre ikke de samme muligheten­e overalt.

Vi er i gang med å forbedre løsningen for å få rullestole­r over fra rullestolh­eisen og om bord i toget, men det tar dessverre enda litt tid før dette er på plass på i alle togene.

Vi skjerper også rutinene våre. Mina skulle fått et annet tilbud når vi ikke hadde løsninger som gjorde at hun kunne vaere med toget.

Det er gamle tog på Bergensban­en, og vi har lenge ønsket oss nye. Norske tog, som eier togene, er i gang med konkurrans­en på leveranse av inntil 100 nye langdistan­setog. Da får rullestolb­rukere et bedre tilbud når de reiser til Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansa­nd og Bodø. De nye togene på Bergensban­en kommer trolig i 2026.

Mina og moren ønsket seg også flere rullestolp­lasser. Flere avganger fra 12. desember gir rullestolb­rukere flere muligheter hver dag.

Vi beklager igjen til Mina og hennes familie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway