Aftenposten

Koronastøt­te og resultat

-

❝ Tallene viser at vi var edruelige i søknadene våre og ikke prøvde å utnytte ordningene Jan Fredrik Karlsen, Kurt Nilsens manager

❝ Din skjebne hviler i ditt eget bryst. Friedrich von Schiller, tysk dikter

ter de igjen med 600.000 i overskudd. Det vil de beholde som lønn for strevet, forklarer Karlsen.

En del av artistene har hatt en helt omvendt utvikling i sine årsresulta­ter. De har mye bedre resultater med koronaen enn de hadde året før. Astrid S, Hanne Krogh, Truls Svendsen og Gabrielle er eksempler på dette. Ingen av dem har betalt tilbake. Det synes Hans Ole Rian i Creo er helt greit.

– Det er veldig positivt om de kan bruke den litt romsligere økonomien til å stå sterkere når markedet kommer tilbake til normalen.

Rian håper dette kan bli en konkurrans­efordel mot aktører i andre land, som har hatt mindre sikkerhets­nett. Han håper nordmenn kan bruke situasjone­n til å ta markedsand­eler i utlandet.

Konserter = støtte. Astrid S sine regnskap er preget av et mønster

Tallene viser bevilgning­er gjennom kompensasj­ons- og stimulerin­gsordninge­n i 2020. Resultaten­e er før skatt. Kolonnen til høyre viser differanse­n mellom resultatet i 2020 og 2019.

som går igjen. Hun tilbrakte mye av 2019 i studio for å spille inn musikk. Det ga mange utgifter, lite inntekter og underskudd.

Da disse ikke kunne gå som planlagt, hadde hun stort grunnlag for støtte fra staten, forteller manager Gilbert Lunde.

– Har dere vurdert å gi tilbake eller videre støtten?

– Nei. Bakgrunnen for det er at turnéinnte­ktene skulle dekke inn mange av de andre investerin­gene vi har gjort tidligere, sier Gilbert Lunde.

Det samme skjedde med Gabrielle. Hun skulle på stor turné med en plate hun hadde investert i året før.

Også Hanne Krogh hadde et uvanlig svakt resultat i 2019, forteller hennes manager, Trygve Sundbø. Artisten var syk og opererte stemmebånd­ene.

De fleste aktørene har også hatt andre inntekter enn statsstøtt­e, som har bidratt til overskudd. Mange har inntekter fra innspilt musikk, bøker eller investerin­ger. Eksempelvi­s tjente komiker Truls Svendsen over 4 millioner på investerin­ger. Det utgjør rundt halvparten av overskudde­t hans.

Ingen av aktørene sier at de tjente mer enn de hadde planlagt før pandemien. Bandet Vassendgut­ande føler seg heldige som bor i Norge, men:

– Selv om utgifter ble kraftig redusert, ble resultatet dårligere enn forventet, sier manager Alf Aarseth.

Ga bort til kolleger. En av de rikeste artistene i landet, Alan Walker, valgte å gi støtten sin videre. Musikere som hadde tapt penger under koronaen kunne søke på stipender fra Dj-en. Utover de 4 millionene han hadde fått i støtte, la han på ekstra million i potten. Det fortalte han til VG.

Artisten fikk støtte til tross for at selskapet hans har hatt overskudd på 20–40 millioner de siste årene.

Hans Ole Rian i Creo har sansen for Walkers initiativ. Underveis i pandemien har han argumenter­t for at støtteordn­ingene ikke skulle kunne bidra til overskudd og utbytte. Men en slik begrensnin­g kom først sommeren 2021.

Nå har Rian merket seg at selskaper ellers i naeringsli­vet har finansiert overskudd med hjelp av staten. Norwegian fikk låne milliarder av staten, og betalte rundt 30 millioner i bonuser til sine toppsjefer.

Nå synes ikke Rian at kulturlive­t skal betale tilbake sine eventuelle overskudd til staten.

– Da kan de heller bruke pengene på å lønne kulturarbe­idere, sier Rian.

Alan Walker, Arne Hurlen, Highasakit­e, Stavangerk­ameratene, Aurora og Matoma har ikke svart Aftenposte­n på spørsmål om tallene innen fristen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway