Aftenposten

Tom A. Bjerke

-

Tom A. Bjerke døde 19. september, kort før fylte 86 år. En etter en trer de av, de som var med på å bygge opp Nike-bataljonen.

I 1958 sa Stortinget ja til et tilbud fra USA om raketter fra «Nike Universal System», og det ble opprettet en egen Nike-bataljon. Etter en grundig seleksjons­prosess ble utvalgte personer sendt til USA for opplaering.

Tom A. Bjerke, som da var sersjant, fikk sin opplaering ved Fort Bliss i Texas. Personelle­t kom tilbake til Norge i 1959, og våren 1960 ble de fire Nike-batteriene Asker, Nes, Trøgstad og Våler operative.

Tom A. Bjerke ble etter hvert troppssjef ved Nes batteri. Senere ble han batterisje­f samme sted, og han var oberstløyt­nant og sjef for Nike-bataljonen fra 1989 til den ble nedlagt i 1991. I en treårsperi­ode på 1960-tallet var han adjutant for davaerende kronprins Harald.

Nike-systemet var et fremragend­e rakettsyst­em til forsvar mot flyangrep. Beredskape­n var høy, og tjenesten føltes meget meningsfyl­t i år der verden opplevde mange dramatiske kriser. Dette var med på å skape en egen korpsånd.

Umiddelbar­t etter nedleggels­en av Nike-bataljonen ble foreningen Norwegian Nike Veterans Society (NNVS) dannet. Tom A. Bjerke var medlem helt fra starten av, og takket vaere ham fikk Nike-området på Forsvarets Flysamling Gardermoen (FFG) en verdifull tilvekst til samlingen.

«Husker ham som en markant og svaert god kollega ...». «Tom var blant de dyktigste sjefer og taktiske offiserer jeg har vaert kollega med ...» «En god og rettferdig sjef ...». «Han var en høyst respektert leder med naturlig autoritet.» Slik lød noen av reaksjonen­e etter at Tom A. Bjerkes bortgang ble kjent, og vi i Norwegian Nike Veterans Society slutter oss til med ordene:

«Hvil i fred, gamle soldat.»

Truls N.A. Bølstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway