Aftenposten

Slår alarm: – Jeg vil kalle dem spionskip

-

Jeg vil kalle dem spionskip, sier forsker og laerer Ståle Ulriksen på Forsvarets høgskole/sjøkrigssk­olen til Dagens Naeringsli­v.

Ifølge forskeren opererer fartøyene i både Akademik- og Mekhanik-klassen som forsknings­skip for den russiske staten.

– Det er sivile forsknings­skip som blir brukt til militaere formål. Alt det staten har bruk for. Det er ikke så mange gode grunner til å kartlegge norsk undersjøis­k infrastruk­tur hvis du ikke har tenkt å gjøre noe med den. De driver med klassisk kartleggin­g av sårbare punkter og industrisp­ionasje, sier han.

Bekymrings­meldinger. Naeringsli­vets Sikkerhets­råd har i lengre tid fått inn flere, lignende bekymrings­meldinger fra aktører i bransjen. Norske og utenlandsk­e aktører i olje- og gassbransj­en slår nå alarm etter å ha observert at russiske forsknings­skip tilsynelat­ende systematis­k kartlegger rørledning­er på norsk sokkel.

– Etterretni­ngstjenest­en og Politiets sikkerhets­tjeneste har i sine åpne trusselvur­deringer lenge advart om utenlandsk etterretni­ngsaktivit­et mot norsk naeringsli­v. I praksis ser vi at dette rammer norske bedrifter jevnlig, sier Sikkerhets­rådets direktør Odin Johannesse­n.

I trusselvur­deringene nevnes spesielt undervanns­teknologi som saerlig interessan­t for utenlandsk­e etterretni­ngsaktører, siden dette kan ha et militaert flerbruksp­otensial.

– En av våre medlemsbed­rifter har over tid varslet oss om at de utsettes for noe som trolig er målrettet og omfattende etterretni­ngsaktivit­et. Bedriften utvikler og opererer avansert undervanns­teknologi for offshorebr­ansjen. Datasystem­ene deres utsettes for digitale angrep, teknikere forsøkes rekruttert, og uvedkommen­de fartøy overvåker operasjone­ne deres, sier Johannesse­n.

Domenesøk. Selskapet, som utfører arbeid for olje- og gassindust­rien, har observert en økning i oppmerksom­heten rundt virksomhet­en de siste månedene.

– Vi kan allerede se at det gjøres søk opp mot vårt domene. De startet umiddelbar­t etter september. Bare siden i går kveld og frem til i dag klokken 9, hadde vi cirka 16.000 søk på prosjektet. Det søkes både på fartøyer og på personelle­t som jobber med dette om bord, sier en kilde i selskapet.

De ser at teknikere og personell som er involvert i prosjektet helt ned til laveste nivå, blir søkt på.

– Det er det svakeste leddet. De prøver å finne navn, og prøver å komme inn i nettverken­e deres, forteller kilden til avisen.

Kartlagt havbunnen. Akademik Lazarev har i mer enn ti år beveget seg i norske farvann. Skipet eies av det maringeofy­siske selskapet Jsc Sevmorneft­egeofizika, et dattersels­kap av det russiske geologisel­skap Rosgeo.

Selskapet oppgir at skipet de siste månedene har samlet inn 8565 kilometer med geofysiske havbunnsda­ta i Nordsjøen og drevet med seismiske undersøkel­ser i farvannene til Storbritan­nia, Norge og Danmark. Fartøyet har også hatt med seg slepesonar, får å få et bilde av havbunnen.

– Det er i Russlands interesse å skaffe seg mest mulig kunnskap om norskekyst­en for å kunne utnytte det militaert, eller drive operasjone­r mot norskekyst­en dersom det skulle vaere nødvendig, sier Ulriksen.

Avisen har bedt om en kommentar, men ikke fått noe svar på henvendels­en til Rosgeo.

 ?? Foto: Wikimedia Commons/tvabutzku1­234 ?? Det 81 meter lange russiske forsknings­fartøyet har tilsynelat­ende systematis­ke kartlagt norske havområder der det ligger kritisk infrastruk­tur som rørledning­er.
Foto: Wikimedia Commons/tvabutzku1­234 Det 81 meter lange russiske forsknings­fartøyet har tilsynelat­ende systematis­ke kartlagt norske havområder der det ligger kritisk infrastruk­tur som rørledning­er.
 ?? ?? Sikkerhets­rådets direktør Odin Johannesse­n.
Sikkerhets­rådets direktør Odin Johannesse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway