Aftenposten

Dette er saken

-

Oslo fengsel har ligget på Grønland siden 1851. Det er et av landets største fengsler med plass til 243 innsatte.

En utredning fra 2016 anbefalte nedleggels­e og nybygg et annet sted. Høsten 2019 begynte Statsbygg med tomtesøk. 180 tomter ble vurdert. Bredtvet var aktuelt. Fortsatt drift på Grønland kombinert med 76 plasser på Ullersmo ble også utredet, men skrinlagt i mai. Bredtvet ble lagt på is av regjeringe­n som ønsket tomt utenfor Oslo.

I juni etterlyste Statsbygg tomt rundt Oslo, og har mottatt 53 forslag. Statsbygg kommer med en anbefaling innen utgangen av 2021. Departemen­tet satser på å ta en endelig avgjørelse våren 2022. de fremdeles er i utrednings­fasen, og at Statsbygg nå er i dialog med kommunene og grunneiern­e.

«Statsbygg vurderer nå tomtealter­nativer for et nytt fengsel etter et sett av silingskri­terier. I tillegg til tomtestørr­else og reiseavsta­nd, er f.eks. regulering­srisiko, god tilgjengel­ighet og tomtekostn­ad kriterier som vil bli brukt i silingen og etter hvert rangering av tomtealter­nativene.» skriver departemen­tets kommunikas­jonsavdeli­ng i en e-post.

Departemen­tet har ikke vurdert om noen tomter peker seg ut som mer aktuelle enn andre.

– Er det uaktuelt at fengselet blir i Oslo sentrum, eller er det fremdeles en reell mulighet?

«Dette vil vi vurdere og se i sammenheng med lokaliseri­ngsanalyse­n vi får fra Statsbygg,» skriver departemen­tet. De vil heller ikke utelukke at Bredtvet fremdeles kan bli aktuell.

Departemen­tet opplyser at de nå satser på å ta en beslutning om lokaliseri­ng våren 2022.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway