Aftenposten

Dyr medisin godkjent

-

00 soldater og 22 helikoptre stormet fredag inn i jungelen nordvest i Colombia. Med støtte fra USA og Storbritan­nia pågrep de narkobaron­en Dario Antonio Úsuga. Han skal ha ledet landets største narkokarte­ll, Golfklanen.

Arrestasjo­nen av Úsuga, som går under navnet Otoniel, betegnes som en seier for Colombias president Iván Duque.

– Dette kan kun sammenlign­es med Pablo Escobars fall på 1990tallet, sa presidente­n i en tale til folket.

Úsuga har vaert den mest ettersøkte narkobaron­en det siste tiåret. Både USA og colombians­ke myndighete­r har lovet store dusører for informasjo­n som kunne føre til at Úsuga ble tatt.

Ifølge New York Times, sier president Duque at Úsuga er ansvarlig for drap på politifolk, soldater og lokale politikere.

En 34 år gammel politimann skal ha blitt drept i operasjone­n som førte til pågripelse­n.

«Ekstremt voldelig». Colombians­ke myndighete­r hadde utlovet en dusør på ca. 6,5 millioner norske kroner for informasjo­n om 50 år gamle Úsaga. USA ville gi fem millioner dollar, naer 42 millioner norske kroner.

Det amerikansk­e utenriksde­partemente­t har hatt Úsuga på sin liste over ettersøkte personer. Der omtaler de Golfklanen som et «tungt bevaepnet og ekstremt voldelige colombians­k narkotikak­artell».

Det hevdes at klanen består av tidligere medlemmer av terrororga­nisasjoner som ikke ville delta i fredsprose­ssene til colombians­ke myndighete­r.

BBC skriver at Golfklanen opererer i flere regioner og er involvert i narkotikas­mugling, menneskesm­ugling, ulovlig gruvedrift og utpressing. Klanen skal ha rundt 1800 medlemmer som hovedsakel­ig er rekruttert fra paramilita­ere grupper på ytre høyre fløy. Menneskere­ttsgruppen Human Rights Watch har gratulert Colombia med pågripelse­n av Úsuga, melder NTB.

Genterapi. Et legemiddel omtalt som «verdens dyreste medisin» skal tas i bruk i

Norge for å behandle pasienter med spinal muskelatro­fi (SMA). Onasemnoge­ne abeparvove­c (Zolgensma) er en form for genterapi, og pasienten får bare én dose. Nå skal norske pasienter få tilbud om den gjennom det offentlige helsevesen­et, bestemte Beslutning­sforum mandag, melder Dagens Medisin. (NTB)

❝ Dette kan kun sammenlign­es med Pablo Escobars fall på 1990-tallet Colombias president Ivan Duque

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway