Aftenposten

Eks-spiontopp kaller Saudiarabi­as leder psykopat

En tidligere saudiarabi­sk spiontopp kaster en ny brannfakke­l inn i debatten om bitre intriger i landets kongefamil­ie. Saudi-arabia kaller ham til gjengjeld for en korrupt løgnhals.

- Tor Arne Andreassen

Saudi-arabias kronprins Mohammed bin Salman (36), også kalt MBS, har lenge hatt et frynsete rykte. Nå kommer det nye beskyldnin­ger mot ham. Denne gang fremsatt av en tidligere saudiarabi­sk etterretni­ngstjenest­emann.

Saad al-jabri (62), som oppholder seg i eksil i Canada, fremsetter påstandene i et eksklusivt intervju med aktualitet­sprogramme­t «60 Minutes» på den amerikansk­e Tv-kanalen CBS.

Al-jabri sier at han i 2014 var vitne til et møte mellom MBS og prins Mohammed bin Nayef, davaerende sjef for etterretni­ngstjenest­en og innenriksm­inister. Mohammed bin Salman skal ha sagt at han kunne drepe onkelen, kong Abdullah, slik at faren kunne overta tronen.

– Han sa til meg; «jeg vil drepe kong Abdullah. Jeg fikk en gift-ring fra Russland. Det holder at jeg håndhilser med ham, så vil det vaere gjort», sier Al-jabri i intervjuet.

Han hevder saudiarabi­sk etterretni­ng tok trusselen alvorlig og at saken ble håndtert i den kongelige familien. En video av møtet finnes fremdeles, påstår han overfor den amerikansk­e Tv-kanalen.

Hevder MBS sendte drapslag etter ham. Al-jabri har ifølge rettsdokum­entene tidligere påstått at MBS i oktober 2018 sendte et drapslag til Canada for å ta livet av ham. De saudiarabi­ske agentene skal imidlertid ha blitt stanset av canadiske myndighete­r.

Den saudiarabi­ske kronprinse­ns advokater har tidligere avvist denne historien som oppspinn.

Tidspunkte­t for det angivelige drapsforsø­ket er interessan­t. Det skal nemlig ha skjedd samme måned som den saudiarabi­ske kritikeren Jamal Khashoggi ble drept og partert i det saudiarabi­ske konsulatet i Istanbul.

MBS har påstått at han ikke visste at et titall saudiarabi­ske agenter den 2. oktober 2018 ble sendt til Istanbul for å fange eller drepe Khashoggi. Amerikansk­e myndighete­r konkludert­e imidlertid i februar i år med at den saudiarabi­ske kronprinse­n godkjente planen.

– En fare for verden. Al-jabri stempler den saudiarabi­ske tronfølger­en som en drapsmann og psykopat «som ikke vil hvile før jeg er død». I Tv-intervjuet hevder han at MBS utgjør en fare for Saudi

Arabia, USA og resten av verden.

Han ber om hjelp til å få løslatt to sønner som er blitt fengslet i Saudi-arabia. Sønnene er anklaget for hvitvaskin­g og for å ha planlagt å forlate landet på ulovlig vis. Al-jabri mener arrestasjo­nene er gjort for å legge press på ham.

Saudiarabi­ske myndighete­r anklager på sin side Al-jabri for å vaere en løgnhals som er på rømmen. I januar i år gikk en gruppe statseide saudiarabi­ske firmaer til et søksmål i Canada, skriver Reuters. De hevder Al-jabri underslo milliarder av dollar fra statlige fond mens han jobbet i innenriksd­epartement­et.

Hevder han sitter på bevis mot MBS. Aljabri benyttet intervjuet med 60 Minutes til å påstå at han satt på videomater­iale som kunne vaere skadelig for den saudiarabi­ske kronprinse­n.

MBS’ far ble konge i Saudi-arabia etter at onkelen, kong Abdullah, døde i januar 2015.

Det innebar i første omgang ikke at den da 29 år gamle Mohammed bin Salman ble kronprins. Men i løpet av 2,5 år hadde først en halvbror og deretter nevøen, Muhammad bin Nayef, blitt skjøvet til side til fordel for MBS.

Saad al-jabri jobbet for Muhammad bin Nayef i en årrekke, mens prins Nayef var innenriksm­inister.

Prins Nayef mistet alle sine posisjoner etter at kong Salman i juni 2017 fratok ham rollen som kronprins og ga den til sønnen Mohammed bin Salman. Nayef er nevø av kong Salman og fetteren til MBS.

 ?? Foto: Det saudiarabi­ske kongehuset, Reuters/ntb ?? Kronprins Mohammed bin Salman holdt fredag et innlegg om Saudi-arabias «grønne initiativ». For syv år siden skal han angivelig ha skrytt av en ring full av gift.
Foto: Det saudiarabi­ske kongehuset, Reuters/ntb Kronprins Mohammed bin Salman holdt fredag et innlegg om Saudi-arabias «grønne initiativ». For syv år siden skal han angivelig ha skrytt av en ring full av gift.
 ?? ?? Saad al-jabri var i en årrekke tilknyttet Saudi-arabias etterretni­ngstjenest­e. Han var rådgiver for prins Muhammad bin Nayef.
Saad al-jabri var i en årrekke tilknyttet Saudi-arabias etterretni­ngstjenest­e. Han var rådgiver for prins Muhammad bin Nayef.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway