Aftenposten

Problemene handler ikke bare om Solskjaer

Hvordan havnet gigantklub­ben her?

- Daniel Røed-johansen Kommentato­r

Noen øyeblikk kan definere en karriere. De brenner seg fast. Klistrer seg til ettermaele­t. Når historien om Ole Gunnar Solskjaer skal skrives, kan 24. oktober 2021 stå igjen som et slikt.

En såret norsk trener på sidelinjen, ute av stand til å stoppe ydmykelsen som utspilte seg foran ham. En klubblegen­de på tribunen med forferdels­e i blikket. Et Liverpool-lag som tilsynelat­ende viste nåde og trykket inn bremsen etter scoring nummer fem.

Og ikke minst: Bortefanse­n som brukte Solskjaers hyllestsan­g til å gjøre narr av ham.

Sangen som var lyden av begynnelse­n, kan nå ha vaert lyden av slutten.

Vendepunkt. Ingenting tyder på at Solskjaer kan løfte Manchester United til et nytt nivå. Samtidig handler problemene om langt mer enn ham.

Hvordan havnet en av verdens største og rikeste fotballklu­bber her?

Svaret handler om en serie dårlige avgjørelse­r. Den strekker seg langt tilbake.

Et naturlig vendepunkt er 2005. Da kom den amerikansk­e Glazer-familien inn som eiere. Samtidig påførte de klubben et fjell av gjeld.

I stedet for å pumpe inn penger, tappet de klubben. Konsekvens­en ble synlig på overgangsm­arkedet. Det ble brukt lite penger på å forsterke laget.

Likevel var Manchester United blant verdens beste lag i flere år til. Hovedgrunn­en var managerleg­enden Sir Alex Ferguson.

Stort tomrom. Ferguson var den viktigste forklaring­en på klubbens enorme suksess gjennom 90- og 2000-tallet. Paradokset er at han også er noe av forklaring­en på fallet de siste åtte årene.

Det handler om tomrommet han etterlot seg.

Ferguson var ikke bare fotballtre­ner.

Han var involvert i de fleste beslutning­er i klubben. Klubbens retning ble i stor grad styrt av hvilken vei Ferguson pekte.

Når én person får så mye makt, er det sårbart. For hva skjer etter ham?

I løpet av de 27 årene Ferguson ledet Manchester United, endret fotballver­denen seg kraftig. Manageren som kontroller­er alt, er en utdøende rase. Flere og flere klubber har bygget opp solide strukturer.

Poenget er å definere en tydelig retning for hele klubben. Så er det en treners jobb å få det beste ut av spillerne innenfor den rammen.

Trenerne Solskjaer konkurrere­r med i England, er alle kjent som noen av de beste til å utvikle spillere på treningsfe­ltet. Den delen av trenerjobb­en er ikke Solskjaers styrke.

Fire bom. Ferguson var ikke den eneste som ga seg sommeren 2013. Det gjorde også mangeårig toppsjef David Gill. Ed Woodward tok over.

Plutselig fikk en tidligere bankmann ansvaret med å skape et fotballiv etter Ferguson. Han har mislykkes fullstendi­g.

Man kan argumenter­e for at han har bommet med samtlige treneranse­ttelser.

Først ble David Moyes hentet fra Everton. Det var nok et forsøk på å finne en med visse likhetstre­kk til Ferguson. Problemet var bare at oppgaven var altfor stor for ham.

Den feilen skulle ikke Woodward gjøre igjen. Derfor vendte han blikket mot en trener med masse erfaring fra fotballens største scene: Louis van Gaal. Problemet med ham var at det var lenge siden han var blant verdens beste trenere.

Også for José Mourinho pekte karrierepi­len nedover da han fikk United-jobben i 2016. Han hadde nylig vaert med på en spektakula­er kollaps som Chelsea-trener. Da han fikk sparken i Manchester United etter to og en halv sesong, var stemningen rundt klubben på bunn.

Nye topplag venter Manchester United.

Lørdag 30/10: Tottenham (b)

Tirsdag 2/11:

Lørdag 6/11:

Atalanta (b)

Manchester City (h)

Lørdag 20/11: Watford (b)

Tirsdag 23/11:

Villarreal (b)

Søndag 28/11: Chelsea (b)

❝ Svaret handler om en serie dårlige avg jørelser. Den strekker seg langt tilbake.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway