Aftenposten

Dropper etterlønn

-

Reklameinn­tekter endte på 28,28 milliarder dollar i 3. kvartal, lavere enn det analytiker­ne ventet. Analytiker­ne hadde på forhånd ventet 28,99 milliarder dollar fra reklame, en økning på 36,62 prosent fra året før, ifølge Bloomberg.

Kvartalsre­sultatet etter skatt endte på 9,1 milliarder dollar, opp fra 7,8 milliarder på samme tid i fjor.

– Vi hadde god fremgang dette kvartalet, og vårt samfunn fortsetter å vokse, sier Mark Zuckerberg i en pressemeld­ing.

– Jeg ser frem mot vårt veikart, spesielt rundt kreatører, handel og hjelp til å bygge metaverset, sier han videre.

Usikre utsikter. Facebook skriver at utsiktene er preget av usikkerhet­ene i lys av motvind fra Apples oppdaterin­g i programvar­en, makroøkono­miske og covidrelat­erte faktorer. I tillegg forventer de at inntekter som ikke er knyttet til reklame, vil falle i fjerde kvartal sammenlign­et med i fjor. Selskapet forventer at siste kvartal i 2021 ender med inntekter mellom 31,5 milliarder dollar og 34 milliarder dollar. Forrige uke la Snapchat frem sitt resultat for tredje kvartal. Det var preget av at Apples nye personvern­grep gir annonsetrø­bbel.

Facebook har flere ganger advart om at de vil vaere preget av det samme, senest i en bloggpost fra september, ifølge Bloomberg.

I Apples operasjons­system IOS 14 fikk brukere mulighet til å velge hvorvidt apper og tjenester skal kunne spore deg på tvers av nettsteder og apper. Dette er blitt brukt til å måle hvor effektive annonsene er.

Personvern­grepet gir de digitale plattforme­ne mindre muligheter til å samle inn data, som svekker muligheten til å persontilp­asse reklame, forklarer nyhetsbyrå­et.

Jobber med «metaverse». Forrige uke lanserte Facebook at de jobbet med å utvikle et såkalt «metaverse», altså et metauniver­s. Det skal vaere en verden hvor folk kan leve sitt liv i en virtuell virkelighe­t.

I kvartalsra­pporten skriver selskapet om Facebook Reality Labs, som beskrives som et forsterket og virtuell virkelighe­ts produkter og tjenester. Selskapet forventer at investerin­gen i Facebook Reality Labs vil redusere driftsresu­ltatet med omtrent 10 milliarder dollar.

– Vi er dedikert til å bringe denne langtidsvi­sjonen til livs og vi forventer å øke vår investerin­g over de neste årene, står det i rapporten.

I tiden fremover vil Facebook rapportere resultater fra Facebook Reality Labs for seg, og for «Appfamilie­n» som inkluderer Facebook, Instagram, Messenger, Whatsapp go andre tjenester for seg, opplyser selskapet.

Ida Aalen er blant dem som var kritiske til det nye universet, og til at tekonoligi­gantene får «altfor mye makt og innflytels­e». Britiske The Guardian trakk frem eksperter som frykter at utviklinge­n vil gi selskaper som Facebook mulighet til å samle inn og ta i bruk mer brukerdata enn de gjør.

The Verge meldte også forrige uke at det sosiale mediet ville bytte navn. Navnet skulle reflektere fokuset på «metavers»-byggingen, og skulle lanseres 28. oktober eller tidligere denne uken, ifølge nettstedet.

Neitakk. Hans Fredrik Grøvan (KRF) tar ikke etterlønn fra Stortinget. – Jeg har nylig startet eget firma og fått de nødvendige papirene godkjent i Brønnøysun­dregistren­e, sier Grøvan til Avisen Agder. Grøvan var stortingsr­epresentan­t for KRF fra Vest-agder fra 2013 til 2021. Før dette var han ordfører i Lyngdal. (NTB)

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway