Aftenposten

Det er nå lesegleden må reddes

-

Når regjeringe­n skal lage ny boklov er de nødt til å se dypt og grundig inn i spåkulen om vi skal ha lesere igjen i de kommende generasjon­er. I frykt for å miste papirboksa­lget har nemlig bokbransje­n gått sakte og baklengs inn i den digitale virkelighe­ten som er alle barns hjemmebane i dag.

Visst finnes det digitale barnebøker – men kun teksten. Skal vi nå leserne, må illustrasj­onene som akkompagne­rer og utvikler historien, vaere med. Uten disse har vi liten sjanse til å overbevise unge lesere om at boken er et godt sted å vaere.

Min spådom er at den første av de store strømmetje­nestene som utvikler et funksjonel­t tilbud med tekst og illustrasj­oner, kommer til å vinne barnefamil­iene.

Men skal forfattere og illustratø­rer vaere med på dette, må det ligge ordninger i bunn som gjør at vi faktisk får betalt for jobben. Og at bøkene ungene vil lese, er tilgjengel­ige.

De som nå skal jobbe med ny boklov, har en utrolig viktig oppgave for å legge til rette for den revolusjon­en som hele bokbransje­n står overfor. Og skjer ikke denne revolusjon­en nå, kommer vi til å miste en hel generasjon med lesere.

Arne Svingen, forfatter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway