Aftenposten

I år skal Johaug gjøre noe hun aldri har gjort før

Therese Johaug gjør alt for å vaere optimalt forberedt til OL i Beijing. Det innebaerer et uvanlig valg.

- Kurt B. M. Haugli Journalist

For første gang i hennes liv blir det julefeirin­g i fremmed land for Therese Johaug. Hun og samboer Nils Jakob Hoff skal alene levere pakker til hverandre på sitt faste hotell i idyllen Seiser Alm.

– Det blir rart. Det blir det. Kjaeresten kommer nedover, så det kan bli kult.

2. juledag, omtrent samtidig som resten av landslaget setter seg på flyet til Tour de Ski, setter 33-åringen fra Dalsbygda seg på flyet hjem til Norge. Da er hun ferdig med sesongens fjerde høydeoppho­ld. Hun dropper touren denne vinteren.

– Jeg skal jo hjemover midtveis i julen, så da blir det litt enklere, sier hun og innrømmer at det var litt sårt å fortelle foreldrene at det ikke ble julefeirin­g i Dalsbygda for første gang i livet.

Hun skal vaere hjemme i 14 dager da, før hun setter seg på nytt fly og tilbake til Ol-oppkjøring på samme sted – Seiser Alm.

Johaug mener at det er disse lange høydeoppho­ldene og fravaer av Tour de Ski som skal til for å ha suksess i OL. Akkurat det har hun gjort før, og hatt suksess med. Det fungerer. Hun antydet allerede for halvannen måned siden at hun skulle stå over Tour de Ski. Nå er hun helt sikker.

Får full støtte. Trener for kvinnelage­t, Ole Morten Iversen, skulle sikkert ønske seg Norges beste langrennsl­øper i nettopp Tour de Ski. Men han støtter henne fullt ut i de valgene hun har tatt.

– Jeg har aldri stoppet Therese Johaugs planer. På det nivået her har jeg stor sans for at utøverne har sine egne planer. Hun er i ferd med å bli en godt voksen idrettsutø­ver, og da er det ikke sikkert at det som fungerte for

Alder: 1988) 33 år (født 25. juni

Kommer fra: Dalsbygda

Bor: Oslo

Sivilstand: Samboer

Klubb: Nansen IL

Meritter: Ol-gull (4 x 5 km stafett, 2010), 1 sølv (30 km, 2014), 1 bronse (10 km, 2014). VM: 14 gull, 2 sølv, 3 bronse. 77 enkeltseir­er i verdenscup­en, 3 sammenlagt­seirer. Vunnet Tour de ski tre ganger. 16 Nm-gull i langrenn. Nm-gull på 10.000 meter i friidrett og terrengløp i 2019.

Var utestengt i 18 måneder 2017–18 på grunn av brudd på dopingsbes­temmelsene. fem og ti år siden, fungerer like godt nå. Kroppen har fått noen ekstra år med juling. Da blir dette en fornuftig måte å sikre seg mot merbelastn­ingen som Tour de Ski er, sier trener Ole Morten Iversen.

Han er sikker på at hun som kanskje er Norges fremste gullkandid­at i Beijing-ol gjør de riktige tingene. Det er også Therese Johaug selv.

Et slags «høydedyr». Vi treffer Johaug i Livigno hvor de har vaert i snart et par uker. Stedet ligger på 1800 meters høyde. Omtrent det samme som konkurrans­ehøyden i Beijing vil vaere. I neste uke skal de trene enda høyere. Da drar kvinneland­slaget til breen i Val Senales og skal gå på ski i 2800 meters høyde.

– Jeg er veldig godt fornøyd med at vi er nede her nå. Jeg har prioritert dette i alle mine år som langrennsl­øper, og jeg er sikker på at dette er den beste oppladning­en inn mot OL, sier hun i dagens sjette intervju med norske medier.

Det er kanskje ingen aktive norske skiløpere som har vaert mer i høyden enn nettopp Therese Johaug. Når hun drar hjem fra Val Senales neste fredag, så har hun klokket inn omtrent 60 døgn i høyden de siste fire-fem månedene.

– Det vil sikkert dukke opp utfordring­er i Beijing, men jeg føler at jeg har gjort alt jeg kan for å prestere.

Mat, kropp og trening. Hun sitter og svarer på spørsmål i en uke hvor både VG og Dagbladet har kjørt en rekke artikler om spiseforst­yrrelser i langrennss­porten. Hun er enig i at temaet blir tatt opp.

– Jeg hyller det faktum at dette blir tatt tak i på denne måten. Det er med på å skape en arena hvor det er åpenhet rundt dette. Det kan bidra til at vi kommer naermere problemet. Samtidig viser de historiene fra 80-tallet at det tross alt har skjedd noe de siste årene, sier Johaug.

Hun vil gjerne vaere et forbilde for jenter som driver idrett.

– Jeg vil få jentene til å forstå at det er langsiktig trening som gir resultater.

❝ På det nivået her har jeg stor sans for at utøverne har sine egne planer Ole Morten Iversen, trener for kvinnelage­t

 ?? Foto: Torstein Bøe, NTB ?? Therese Johaug kommer til å droppe Tour de Ski og feire jul i Nord-italia. Det blir livets første julefeirin­g borte.
Foto: Torstein Bøe, NTB Therese Johaug kommer til å droppe Tour de Ski og feire jul i Nord-italia. Det blir livets første julefeirin­g borte.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway