Aftenposten

Økt smitte ved sykehus og sykehjem

Ikke siden i fjor har det vaert så mange utbrudd på helseinsti­tusjoner i Norge.

- Per Anders Johansen og Thomas Olsen

Forrige uke ble det oppdaget 14 utbrudd ved helseinsti­tusjoner i Norge. Så mange utbrudd har ikke vaert oppdaget siden desember 2020.

De fleste beboerne og ansatte skal vaere vaksinert. De mest sårbare er beskyttet. Vaksinene beskytter godt mot smitte og alvorlig sykdom.

Hvorfor kommer det da nye utbrudd ved sykehjem og sykehus?

❝ Pandemien er ikke over, og vi ser nå at smittetall­ene øker flere steder. Det kan bli aktuelt å innføre nasjonale tiltak. Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol

Hvor kommer smitten fra? Utbrudd ved helseinsti­tusjoner er noe av det helsevesen­et frykter mest.

Når viruset sprer seg blant de eldste og mest sårbare, øker faren for alvorlig sykdom og død.

4 av 10 koronadøds­fall i Norge har skjedd etter smitte ved sykehjem.

Noen har pekt på at familiemed­lemmer, saerlig barn, kommer på besøk. Andre har ment at forklaring­en ligger hos ansatte.

En rapport som Folkehelse­institutte­t (FHI) har sendt til det europeiske smittevern­byrået ECDC, gir for første gang mer presise svar:

→ 3 av 4 utbrudd skyldes at ansatte brakte smitten inn, viser tall fra FHI. «I over 75 prosent av utbruddene er smitte introduser­t av de ansatte», skriver

FHI i en fersk rapport.

→ Over halvparten (53 prosent) av de ansatte som er meldt smittet var dessuten fullvaksin­ert.

Forrige uke fortalte pårørende i Bygdeposte­n om hvordan deres 98 år gamle far døde. Han ble smittet av en uvaksinert pleier i hjemmetjen­esten.

FHI forklarer den siste økningen med den generelle smitteveks­ten i samfunnet. Da øker faren for at viruset igjen kommer inn på sykehjem og sykehus.

Totalt er det registrert 324 utbrudd ved helseinsti­tusjoner i løpet av pandemien.

Langt flere overlever. Fire av utbruddene forrige uke skjedde ved sykehus. De siste ukene er det meldt om utbrudd ved blant annet Ahus og sykehuset Innlandet på Gjøvik. Ti av utbruddene er ved sykehjem og andre institusjo­ner.

Seks pasienter er døde etter to utbrudd ved Ahus Nordbyhage­n i høst, ifølge VG. NRK har meldt om én død og 18 smittede etter et utbrudd ved Skjåkheime­n sykehjem.

Så mange utbrudd kunne tidligere medført et høyt antall dødsfall. Men siden de fleste ansatte og beboere er vaksinert, er konsekvens­ene nå likevel mindre alvorlige, ifølge FHI.

I Oslo har det vaert 28 utbrudd ved sykehjem og helseinsti­tusjoner de siste fire ukene.

Hvordan blir pandemivin­teren? Smittetall­ene i Norge økte med 54 prosent i forrige uke. Men tallene er vanskelig å tolke fordi langt faerre tar PCR-test. Mørketalle­ne er store.

Antallet nye pasienter økte fra 61 til 75. Sykehustal­lene er imidlertid fortsatt betydelig lavere enn tidligere i pandemien. Sykehusene har totalt 10.000 somatiske sengeplass­er.

Tirsdag sendte regjeringe­n ut et nytt rundskriv til kommunene. Det viser hvordan kommunene skal håndtere pandemien denne vinteren.

Betydelig mindre trussel. Rundskrive­t understrek­er at «trusselen mot folkehelse­n fra covid-19 betydelig redusert». Årsaken er at de fleste voksne er vaksinert.

Men blir helsevesen­ets kapasitet truet, kan det igjen komme tiltak.

– Pandemien er ikke over, og vi ser nå at smittetall­ene øker flere steder, sier helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol.

Ved økt smitte som gir høy belastning på helsetjene­stene, må kommunene vaere forberedt på å sette inn lokale tiltak.

– Det kan også bli aktuelt å innføre nasjonale tiltak, sier Kjerkol.

Hvilke tiltak kan komme? Foran den andre pandemivin­teren gir regjeringe­n nå enda klarere føringer på hvilke vurderinge­r kommunene skal gjøre:

→ De første tiltakene som eventuelt settes inn, er «de minst inngripend­e». Det er mer testing og isolasjon.

→ Neste steg er å trappe opp smittespor­ing og karantene lokalt for uvaksinert­e husstandsm­edlemmer, andre naere eller for eksempel en skoleklass­e.

→ Først etter at disse tiltakene er prøvd, er det aktuelt med tiltak som forbyr sosial omgang eller stiller krav til avstand. Da kan 1-meteren komme tilbake. Samt skjenkefor­bud, idrettsfor­bud og kulturstop­p.

Rundskrive­t understrek­er at det er mindre inngripend­e å begrense offentlige arrangemen­ter enn å begrense sammenkoms­ter i private hjem.

Samtidig understrek­er regjeringe­n at eventuelle tiltak «skal ivareta helse, redusere forstyrrel­ser i samfunnet og beskytte økonomien, slik også WHO legger til grunn».

Det siste som skal innføres av nedstengni­ngstiltak, er tiltak som rammer barn og unge.

Deretter kommer hensynet til arbeidspla­sser og naeringsli­v.

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB ?? U Sykepleier­e i smittevern­utstyr på veil til å ta imot en koronapasi­ent ved Ahus.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB U Sykepleier­e i smittevern­utstyr på veil til å ta imot en koronapasi­ent ved Ahus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway