Aftenposten

Øst politidist­rikt mangler kontroll på bevismater­iale

Øst polItIDIst­rIkt HAr IkkE HAtt ovErsIkt ovEr BEvIsmAtEr­IAlE FrA ElDrE strAFFEsAk­Er, vIsEr En tIlsynsrAp­port FrA ArkIvvErkE­t.

- Torkjell J. Traedal

Isommer dro Arkivverke­t på tilsyn for å sjekke arkivrutin­ene i Øst politidist­rikt. Resultatet er en bunke pålegg til politiet etter flere overrasken­de funn.

I tilsynsrap­porten heter det blant annet at:

→ Store mengder digitalt lydog bildemater­iale fra straffesak­sarkivet lagres på enheter som ikke er varige. Det lagres på CD-er, DVD-er, minnepinne­r, disketter og VHS.

→ Det kan dreie seg om rundt 130.000 lagringsen­heter. De eldste kan vaere fra 1990-tallet. I enkelte tilfeller har politiet trengt teknisk bistand for å få tilgang til informasjo­n på CD-er.

→ Det finnes ikke oversikt over materialet. Det oppbevares stort sett usystemati­sk.

→ Det finnes ikke rutiner for å overføre materialet til mer varige lagringsme­dier. Sikkerhets­kopier er ikke vanlig praksis.

Arkivverke­t finner videre at arkivplane­ne er uklare. Politidire­ktoratet eller andre nasjonale organer har ansvar for arkiver og registre, men det slås ikke fast hvem som har ansvar for arkivene i nedover i politiet.

Mener materiale kan avdekke justismord. Kjetil Reithaug er fagdirektø­r i Arkivverke­t. Han sier at de vanligvis finner avvik når det kommer til administra­tive rutiner og systemer. Men det de fant når det kommer til Øst politidist­rikts behandling av bevis, var overrasken­de for ham.

– Vanligvis har man for eksempel ikke rukket å avlevere alt materiale fra til sakssystem­ene. Men her gjelder det bevismater­iale som tilsynelat­ende ligger litt løst rundt omkring, sier Reithaug.

Arkivverke­t har tidligere hatt tilsyn med politidist­rikter uten lignende funn. Reithaug kan likevel ikke utelukke at det skjer også andre steder.

– Det som er ekstra skremmende, er at de ansatte sier at de ser dette selv. De sier at det er ille, men så blir det likevel ikke ryddet i. Her finner vi feil på det som virkelig er en del av kjerneoppg­avene i politiet. Det er snakk om bevis som kan bidra til å oppklare saker og avdekke justismord. De sier de har et system dette skal inn i, men at de ikke har fått gjort det for store mengder materiale, sier Reithaug.

Neste år skal Arkivverke­t ha tilsyn i flere politidist­rikter.

– Da vil vi se på om dette er gjennomgåe­nde, eller om det er lokale variasjone­r. Det er ikke alltid klart for de forskjelli­ge distrikten­e hva Politidire­ktoratet og de selv er ansvarlige for når det gjelder forvaltnin­g av dokumentas­jon og hvilke tjenester distrikten­e skal få.

Øst politidist­rikt vil rydde opp. Arkivverke­t gir Øst politidist­rikt et halvt år på å lage en oppdatert arkivplan og halvannet år på å sikre bevismater­ialet.

Karin Ingerid Bøe er arkivleder i Øst politidist­rikt. Hun skriver til Aftenposte­n at man i dag lagrer bevismater­iale digitalt i det som kalles «Mediabanke­n». Før var det CD-er, DVD-er og minnepinne­r som gjaldt.

– Hvorfor har man ikke oversikt over dette?

– Distriktet har og har hatt svaert mange straffesak­er. De tre tidligere politidist­riktene har hatt forskjelli­ge rutiner for å registrere og arkivere det digitale materialet. Etter innføring av Mediabanke­n i 2019 er felles rutiner for lagring innført, svarer Bøe.

Hun opplyser at politiet i Øst nå jobber med å få overført det eldre bevis til Mediabanke­n, samt lage en ny arkivplan.

– Har man hatt tilfeller der man ikke har fått tak i eller fått benyttet eldre bevis?

– Så langt jeg vet har vi klart å få tak i innhold på eldre CD og DVDer. Vi har ved enkelte tilfeller fått teknisk bistand fra IKT-avdelingen til dette, svarer Bøe.

❝ Det er snakk om bevis som kan bidra til å oppklare saker og avdekke justismord Kjetil Reithaug er fagdirektø­r i Arkivverke­t

 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? U Øst politidist­rikt har hovedsete i Ski. Etter et tilsyn må de rette opp i flere mangler.
Foto: Hans O. Torgersen U Øst politidist­rikt har hovedsete i Ski. Etter et tilsyn må de rette opp i flere mangler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway