Aftenposten

Hun delte Facebooks innerste hemmelighe­ter

Henger du med på Facebook-avsløringe­ne? Her har vi oppsummert det viktigste fra de siste ukene.

- Morten Schwencke

Den første store bølgen med kritikk mot Facebook, kom etter USA-valget i 2016. Siden har skeptikern­e fått stadig mer ammunisjon. Nå står selskapet midt i en ny bølge av kritiske saker.

Dette er det viktigste å vite om de siste ukenes Facebook-avsløringe­r:

1. Hva foregår nå? – Problemene som nå får oppmerksom­het, har vaert oppe mange ganger før. Det som er nytt er at man nå får et innblikk i hvordan Facebook snakker om dem internt, sier medieviter Ida Aalen.

Den nye informasjo­nen hun sikter til, stammer fra en varsler. Hun heter Frances Haugen og jobbet tidligere som produktsje­f i Facebook.

Over flere år samlet Haugen dokumenter på arbeidspla­ssen. De delte hun med Wall Street Journal. Avisen har publisert avsløringe­r under fanen «The Facebook Files» i ukevis.

Fredag kom også 17 andre medier på banen. De har fått tilgang til Haugens dokumenter og publiserer under fanen «The Facebook Papers».

2. Skjulte funn om tenåringer. Lekkasjen har ført til flere titalls avsløringe­r. I september fikk saerlig disse sakene fra Wall Street Journal mye oppmerksom­het:

→ VIP-behandling: Et program ved navn «XCheck» har sørget for spesialbeh­andling for 5,8 millioner profilerte brukere. De har ofte kunnet bryte Facebooks regelverk uten sanksjoner.

→ Røde flagg: Ansatte skal ha flagget brukere som brukte Facebook til kriminalit­et som menneskeha­ndel, vold og organsalg. Det har ført til mangelfull­e eller ikke-eksisteren­de tiltak.

→ Kroppsbild­e: Instagram undersøkte hvordan appen påvirker brukerne. En av tre tenåringsj­enter som fra før slet med kroppsbild­et sitt, sa at appen gjorde denne følelsen verre. Facebook, som eier Instagram, holdt kunnskapen for seg selv.

Sistnevnte avsløring har vakt mest oppsikt, men er den Aalen er minst overrasket over. At sosiale medier kan påvirke negativt, er en velkjent anklage. De negative effektene oppsto saerlig hos tenåringer som allerede følte seg nedfor.

– Men også denne saken viser at Facebook er veldig dårlige til å ta tak i problemer, selv om de oppdager dem. Det er en rød tråd i avsløringe­ne, sier Aalen.

Hun ga nylig ut boken Sosiale medier sammen med Magnus Hoem Iversen.

3. Sliter med løsninger. Facebook har over 60.000 ansatte. Mange av dem er analytiker­e og forskere, som henter inn kunnskap om produktene. Men resultaten­e blir sjelden delt.

Nå viser flere av avsløringe­ne hvordan Facebook har oppdaget problemer, men sliter med å løse dem.

→ Tvil om AI: Facebooks sier kunstig intelligen­s (AI) skal løse problemer med uønsket innhold. Selskapets egne teknologer tviler, ifølge Wall Street Journal. De ser at rasistiske ytringer, vold og hatprat slipper gjennom.

→ Motarbeide­t: Facebook lanserte en stor kampanje for å fremme koronavaks­iner. Den ble oversvømt av motstand fra vaksineske­ptikere. Det viser en intern evaluering, ifølge Wall Street Journal.

→ India-trøbbel: Selskapet sliter med å holde kontrollen i markeder utenfor USA, slik som India. En analytiker gjorde et forsøk: Han startet en profil i India og fulgte alle anbefaling­ene til algoritmen. Resultatet var enormt med hatprat, falske nyheter og vold, skriver New York Times.

– Facebook ser at teknologie­n deres ikke slår nøytralt ut. De har ikke stilt inn plattforme­n til å spre skadelig innhold. Men algoritmen­e fremmer det som er mest engasjeren­de og provoseren­de. Det gir sånne utslag, sier Aalen.

Denne erkjennels­en kommer tydelig frem i et av dokumenten­e fra lekkasjen. «Utforminge­n av plattforme­n vår er ikke nøytral», heter det i en intern rapport.

4. Oppmerksom­het er penger. Selskapet bruker mye ressurser på å løse problemene. Samtidig får de kritikk for at over 80 prosent av ressursene går til det amerikansk­e markedet. Bare 20 prosent av brukerne deres oppholder seg der. I tillegg sliter selskapet med å laere opp kunstig intelligen­s til å fungere på andre språk.

– Derfor kan det spinne ut av kontroll i land som India, sier Aalen.

Men markedene i Asia er viktige inntektski­lder. En fersk artikkel fra Washington Post viser til en sak fra Vietnam. Der skal Facebook ha økt sensuren på regimekrit­iske innlegg etter press fra myndighete­ne, skriver The Washington Post.

Facebook er generelt tilbakehol­dne med å gjøre endringer som går utover trafikken, viser avsløringe­ne. Når ansatte har hatt forslag til løsninger, har de mange ganger blitt avvist av sjefene. Noen ganger har toppsjefen Mark Zuckerberg selv sagt nei.

– Kjernen i problemene er at Facebook tjener penger på å holde oppmerksom­heten vår, som de selger til annonsører. Derfor ønsker de ikke løsninger som skaper mindre aktivitet, sier Aalen.

❝ Facebook er veldig dårlige til å ta tak i problemer, selv om de oppdager dem. Det er en rød tråd i avsløringe­ne Ida Aalen, medieviter

 ?? Reuters / NTB Foto: Jabin Botsford, ?? U Den tidligere Facebook-ansatte Frances Haugen er ikke den første, men ble raskt den mest kjente varsleren fra selskapet. Her vitner hun i Senatet.
Reuters / NTB Foto: Jabin Botsford, U Den tidligere Facebook-ansatte Frances Haugen er ikke den første, men ble raskt den mest kjente varsleren fra selskapet. Her vitner hun i Senatet.
 ?? ??
 ?? Dons Foto: Signe ?? U Medieviter Ida Aalen ga nylig ut bok om sosiale medier. Hun har brukt mye tid på å sette seg inn i Facebooks problemer.
Dons Foto: Signe U Medieviter Ida Aalen ga nylig ut bok om sosiale medier. Hun har brukt mye tid på å sette seg inn i Facebooks problemer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway