Aftenposten

PFU: Aftenposte­n og fire andre aviser har ikke brutt god presseskik­k

Trond Giske klaget fem aviser inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Avisene har ikke brutt god presseskik­k, etter en samlet vurdering.

- Andreas Brattåker Støyva og Nils Christian Mangelrød

De fem avisene som var klaget inn var Adresseavi­sen, Aftenposte­n, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Faedreland­svennen.

Giske hadde klaget på to artikler som ble publisert i alle de fem avisene:

→ Torsdag 27. august i fjor publiserte avisene saken «Hun tilhører Giskes naermeste krets. Nå forteller Sandra (29) hva som skjedde på nachspiel». Det var fylkesmøte i partiet helgen etter publiserin­gen. Valgkomite­en hadde enstemmig innstilt Giske som ny fylkeslede­r i partiet. I ettertid ble han vraket.

→ Etter at Giske ble vraket som lederkandi­dat, publiserte de fem avisene 3. september en sak som dreide seg om et varsel mot Giske fra en AUF-politiker.

Begge sakene er skrevet av Adresseavi­sen. Men Aftenposte­n og de andre avisene valgte også å publisere de samme sakene.

I begge sakene valgte Trond Giske å svare skriftlig. I sistnevnte sak avviste Giske varselet

som usant.

Tvil i PFU: – Ikke perfekt. Spesielt to aspekter ved artiklene ble diskutert på PFUs oktobermøt­e: Kildegrunn­laget og hvorvidt det ble tatt nok forbehold i artiklene.

Det var i hovedsak den første artikkelen utvalget fant problemati­sk på disse områdene. Samtidig talte det til avisenes fordel at kildenes egenintere­sser kommer godt frem, og at klager kommer til orde tidlig i sakene.

Flere var i tvil om avisene burde få kritikk for artiklene. Andre hellet mot at de støttet innstillin­gen om at avisene ikke hadde brutt god presseskik­k. De fleste medlemmene sa de «kunne leve» med utfallet, uansett hva utvalget landet på.

Det er punkt 3.2 i Vaer varsomplak­aten som blir problemati­sert. Dette handler kildekriti­kk og dokumentas­jon i saker.

PFU-medlem og NRK-redaktør Stein Bjøntegård var blant medlemmene som var i tvil.

– Det er mangler ved disse artiklene. Vi får sette litt anførselst­egn

❝ Det er mangler ved disse artiklene. Vi får sette litt anførselst­egn rundt det der med frikjent, fordi jeg syns ikke dette er perfekt Stein Bjøntegård, PFUmedlem og NRK-redaktør

rundt det der med frikjent, fordi jeg syns ikke dette er perfekt, altså. Det skaper en presedens, og vi ønsker at listen legges litt høyere, sa han.

Dette var resten av utvalget enige i. Kritikken var på enkelte punkter ganske kraftig, men ikke kraftig nok til fellelse. De var også kritiske til enkelte konstatere­nde formulerin­g saerlig i tittel og ingress.

– Nybrottsar­beid. – Vi er fornøyd med at PFU slår fast at det er viktig å lage journalist­ikk om dette og at det er viktig å fortelle om dette. Det var riktig å publisere med det vi visste og det vi klarte å sannsynlig­gjøre her. Det er det viktigste, sier sjefredakt­ør Trine Eilertsen i Aftenposte­n.

Samtidig ser Eilertsen at det var en god diskusjon i PFU, som også Aftenposte­n kan laere av. Det handler blant annet om hvor mye man viser frem av kildegrunn­laget og det som handler om presentasj­onen.

– Det er viktig å huske på at slik journalist­ikk er nybrottsar­beid.

Før 2017 lagde vi ikke denne type journalist­ikk. Vi la det vekk fordi det ikke var beviser nok og fordi vi ikke hadde nok skriftlig og muntlig dokumentas­jon. Etter 2017 har denne journalist­ikken vaert i utvikling, ikke minst metodene for å ettergå påstander som ikke kan bevises med tradisjone­lle virkemidle­r, sier Eilertsen.

Skryt til Aftenposte­n og Adresseavi­sen. PFU gir også Aftenposte­n og Adresseavi­sen skryt for sine artikler hvor de redegjør for vurderinge­ne de har gjort og dilemmaene de har stått overfor før publiserin­g.

PFU skulle gjerne sett mer av det som kommer frem her i de innklagede artiklene.

Utvalget peker på at dersom deler av det som kom frem i avisenes tilsvar hadde vaert med i artiklene, hadde det gjort livet lettere for avisene. Det hadde blitt en enklere vurdering.

PFU-leder Anne Weider Aasen har forståelse for at Giske er skuffet over at avisene går fri. Hun påpeker likevel at utfallet ikke er noe «carte blanche» for mediene som er klaget inn.

Giske: – Helt uforståeli­g.

Ungdommers liv leves i økende grad på digitale plattforme­r. Mye handler om sosialt samvaer, og bilder og videoer knyttet til klaer, kropp og fester er viktige.

En god del unge opplever også seksuelle overgrep. Jenter er mer utsatt enn gutter, og gutter er oftere utøvere.

Hva skjer de unges seksualite­t trekkes med inn i deres digitale liv? Hvem blir ofre? Det har vaert for lite kunnskap om dette. Nå publiserer vi en ny studie basert på et stort og representa­tivt utvalg ungdommer.

Og vi avdekker et helt nytt landskap av seksuelle overgrep.

Vanlig at unge «sexter». Én dimensjon ved «digitalise­ringen» av seksualite­ten innebaerer å sende hverandre bilder, videoer og meldinger med seksuelt innhold, det man kaller «sexting».

I tidlige tenår handler noe om fleip og barnslig erting, men en del grenser mot seksualise­rt mobbing. For eldre ungdommer vil «sextingen» ofte vaere del av flørt og kjaerestef­orhold.

Tidligere studier kan tyde på at 30–40 prosent av norske tenåringer har mottatt meldinger med seksuelt innhold fra andre. Mel

 ?? Foto: Rune Stoltz Bertinusse­n ?? l Trond Giske klaget inn fem aviser til Pressens Faglige Utvalg. Her er Giske i Tromsø i 2019.
Foto: Rune Stoltz Bertinusse­n l Trond Giske klaget inn fem aviser til Pressens Faglige Utvalg. Her er Giske i Tromsø i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway