Aftenposten

Fem av Sveriges ti mest spilte artister er koblet til kriminalit­et

Svensk radio får kritikk for å løfte frem gangsterra­ppere. Kulturjour­nalistikke­n har feilet, mener den svenske kommentato­ren Victor Malm.

- Nils Christian Mangelrød

Sist torsdag ble den rapperen Einár (19) skutt og drept i Stockholm. Vitner har til svenske medier beskrevet drapet som en likviderin­g.

Koblingen mellom deler av svensk hiphop og kriminelle nettverk får nå stor oppmerksom­het.

«Kulturjour­nalistikke­n har mislykkes med sin dekning av den svenske gangsterra­pen», skrev kulturkomm­entator Viktor Malm nylig i den svenske avisen Expressen.

Han mener kulturfelt­et har feilet med omtalen av Einár og flere andre artister.

Drapet blåste liv i en debatt om hvordan gangsterra­ppen er blitt omtalt i Sverige.

– De siste fem årene har den svenske gangsterra­ppen vaert et helt sentralt uttrykk i svensk populaerku­ltur. Det dreier seg spesielt om åtte til ti artister. Det er hverken blitt kritisk eller ukritisk dekket på kulturside­ne, sier Malm til Aftenposte­n.

Når man ser på hvor mange som faktisk lytter til disse artistene, er det ifølge Malm et problem hvor lite mediene har skrevet om dem.

Får kritikk. Samtidig får svenske P3 kritikk for at de ikke har trukket linjene mellom flere av artistene og kriminelle miljøer.

Det har også provosert mange i Sverige at rapartiste­n Yasin ble stemt frem som årets artist mens han satt varetektsf­engslet for medvirknin­g til kidnapping av Einár i fjor. Yasin ble senere dømt til fengsel.

– Sveriges Radio P3 opphøyer og prisbelønn­er den nye svenske gangsterra­pen i redsel for at det ikke skal virke som om de lever i samtiden, skriver kulturskri­benten Anna Björklund i tidsskrift­et Fokus.

To uker før drapet på Einár skrev Expressen at fem av Sveriges ti mest strømmede artister var rappere som enten sitter i fengsel eller er mistenkt for lovbrudd. Blant dem som er dømt eller siktet for lovbrudd, er Yasin og Haval. Flere andre artister ble ikke identifise­rt.

Artister som Yasin og Einár har hentet prestisjet­unge musikkpris­er og har flere hundre millioner avspilling­er på Spotify. Malm syns det er vanskelig å forklare hvorfor den svenske gangsterra­ppen er blitt så populaer.

 ?? Foto: TT News Agency ?? l Einár var en av Sveriges mest populaere artister. Torsdag ble han skutt og drept i Stockholm.
Foto: TT News Agency l Einár var en av Sveriges mest populaere artister. Torsdag ble han skutt og drept i Stockholm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway