Aftenposten

Åpner for ikke å be om unntak fra EUs jernbanepa­kke

- Thomas Spence

EUs jernbanepa­kke ble innlemmet i norsk lov 24. september i år. Hurdalplat­tformen lover regjeringe­n at den vil «så raskt som mulig gå i dialog med EU med mål om å sikre Norge unntak fra deler av bestemmels­ene i EUs fjerde jernbanepa­kke».

Hva Ap-Sp-regjeringe­n legger i formulerin­gen, er ikke klart.

– Nå overtar vi et land som er slik det er i dag. Så må vi ta utgangspun­kt i å forstå hva situasjone­n er, og hva handlingsr­ommet vårt er. Denne fjerde pakken fra EU er vedtatt og gjelder nå for Norge, sier statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap).

Pakken innebaerer at togtilbude­t som hovedregel skal konkurrans­eutsettes. Men frem til årsskiftet i 2023 kan myndighete­ne fortsatt tildele direkte kontrakter til togselskap som Vy uten anbud. Disse kontrakten­e kan ha varighet i inntil ti år.

Støre: Konkludere­r ikke. Neste møte i EØS-komiteen finner sted allerede fredag

29. oktober. Utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt sier i et svar til Rødts Bjørnar Moxnes at Norge vil «gjøre EU-siden oppmerksom på regjerings­plattforme­n på dette møtet».

Men hun lover ikke at

Norge skal be om unntak fra deler av jernbanepa­kken.

Det vil i tilfelle vaere første gang Efta-landene Norge, Island og Liechtenst­ein fremmer et slikt krav overfor EU.

Og ingen vet hvordan EU vil reagere, og om det vil få konsekvens­er for Norge på andre områder.

Overfor Aftenposte­n forklarer Støre hvorfor det ikke er sikkert at regjeringe­n vil følge opp med krav om å få unntak.

– Vi trenger å forstå jernbanepa­kken grundig for å se hvilket handlingsr­om vi har. Den gir en god del handlingsr­om til å ta nasjonale beslutning­er, sier Støre.

Støre sier at «ambisjonen er å utvikle og styrke norsk jernbane» på områdene persontran­sport, godstransp­ort og klima.

– De muligheten­e vil vi utnytte til fulle. Vi har vaert kritiske til oppsplitti­ngen som har skjedd under den forrige regjeringe­n, sier han.

Han bekrefter at han ikke har konkludert om de skal kreve unntak.

– Nei, jeg har ikke konkludert der. Men vi må ta en gjennomgan­g av dette. Det kom bare formelt inn i norsk lovgivning for noen uker siden. Og det er naturlig å varsle EU om at vi har ambisjon om å utvikle norsk jernbane.

– På en del områder innen samferdsel­spolitikke­n har den forrige regjeringe­n fattet vedtak som vi ikke var enig i. For eksempel Nye Veier. Men det betyr ikke at vi avvikler Nye Veier. Nye veier har gjort mye bra. De har brakt med seg en del nye måter å gjøre ting på som vi ikke vil avvise i utgangspun­ktet, sier Støre.

Rødt: Gallop vekk fra Hurdal. SVs utenrikspo­litiske talsperson, Ingrid Fiskaa, sier at Hurdal-plattforme­n er «veldig tydelig».

– Det Støre sier i dag, er veldig utydelig. Hvis det er sånn at statsminis­teren allerede nå er på glideflukt vekk fra enigheten i Hurdal på en sak som er veldig viktig for SV og LO, så gjør han det ikke enkelt for seg selv, sier Fiskaa.

Rødts leder Bjørnar Moxnes sier at «det står krystallkl­art i plattforme­n» at Norge så raskt som mulig skal søke unntak fra jernbanepa­kken.

– Ut fra det Støre sier nå, viser det at han er i full galopp vekk fra Hurdal-plattforme­ns formulerin­g. Det er stor forskjell på å begrense seg til å ta i bruk de unntakene som ligger i direktivet, og faktisk å stå opp for det rødgrønne stortingsf­lertallet, stå sammen med fagbevegel­sen og jobbe for å stanse videre anbudsutse­tting av persontraf­ikken.

Høyre: Ikke veldig klare svar. Jernbanepa­kken ble også diskutert i Stortinget­s Europautva­lg onsdag morgen. Leder for utenriksko­miteen, Ine Eriksen Søreide

(H), sier at de ikke fikk «veldig klare svar fra utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt om hva de er opptatt av å få unntak fra».

– Det var også flere spørsmål om hvor langt var man villig til å gå for å få en sånn type unntak som meg bekjent ikke er gjort før. Men det var ikke veldig klare svar tilbake.

– Jeg tror de ikke har den posisjonen helt klar ennå. Da ville jeg også ventet med å gå til EU inntil jeg visste hva jeg eventuelt ville be om, og hvilke konsekvens­er det kunne få, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway