Aftenposten

Barnebarne­ts hender var fulle av blod

To missiler traff Kyiv torsdag ettermidda­g. Tidspunkte­t var neppe tilfeldig.

- Gina Grieg Riisnaes

Som om huset hoppet. Slik beskriver Oleksandr øyeblikket et russisk missil traff en leilighet i Ukrainas hovedstad, Kyiv, torsdag kveld.

Han bor rett ved siden blokken som ble angrepet. Oleksandr våknet brått da det smalt, spratt opp fra sofaen han lå på, og så ut av leilighete­ns nå knuste vinduer. Synet av en hvit røyksky var det første han så.

Det første han tenkte på, var sitt tre år gamle barnebarn. Hun var ute på lekeplasse­n rett ved siden av. Han løp ut for å sjekke hvordan det gikk.

Hendene hennes var fulle av blod fra glasskåren­e som hadde fløyet veggimello­m i nabolaget. Hun skrek og gråt. Klarte ikke si noe. Under et døgn senere klarer hun fremdeles ikke å snakke.

Vil ikke dra.

– Hun er i sjokk, forteller Oleksandr.

Aftenposte­n møter ham i familiens leilighet torsdag ettermidda­g. I bygningen nedenfor, der missilet traff, går brannmanns­kaper inn og ut av det gapende hullet som én gang var hovedinnga­ngen.

Missilet traff de nederste etasjene i bygget. Torsdag kveld ble det meldt at ti personer ble sendt til sykehus med skader som følge av angrepet. Fredag formiddag ble en person funnet drept, ifølge det ukrainske innenriksd­epartement­et.

Likevel er opprydning­sarbeidere allerede på plass. Sammen med nabolagets lokale innbyggere baerer de bøtter med glasskår og tresplinte­r ut av leilighete­ne.

Også hjemme hos Oleksandr er ryddearbei­det langt på vei. Med søsteren og sønnen rydder han opp ødeleggels­ene fra eksplosjon­en, under ett døgn etter at det smalt.

Treverket til familiens to balkonger er bøyd.

Det klimprer fra glassengle­r når vinden blåser gjennom glassløse vinduer og dulter figurene borti hverandre. Oleksandrs søster Tatiana har hentet plastduker de skal tette vinduene med. Hun sukker når hun ser på arbeidet de har foran seg.

Familien kan kreve erstatning for skadene. Men hun aner ikke hvor hun skal starte, eller hvor lang tid det vil ta. Likevel er hun optimistis­k.

– Dette er ikke så ille, forteller hun.

– Det er mye verre i Kharkiv. Også den østlige storbyen, landets største etter Kyiv, ble truffet av missiler torsdag kveld.

To uker senere traff russiske missiler nok en gang Kyiv. Også denne gangen vekker tidspunkte­t for angrepet mot Ukrainas hovedstad oppsikt.

FN på besøk.

«Krig er ondskap», skrev FNs generalsek­retaer António Guterres på Twitter torsdag formiddag. Samme dag besøkte han tre av Kyivs forsteder: Butsja, Borodianka og Irpin.

Disse ble hardt rammet da russiske soldater forsøkte å nå hovedstade­n. Da det ikke lyktes, ble Russlands styrker beordret ut. De etterlot hundrevis av lik, nedbombede hus og en sivilbefol­kning utsatt for tortur og seksuell vold. Etter at FNs generalsek­retaer besøkte forstedene, skrev han i en uttalelse at i krig er det:

«Dessverre alltid sivile som betaler den høyeste prisen.»

«Når vi ser dette forferdeli­ge stedet, får det meg til å føle hvor viktig det er med grundige undersøkel­ser og ansvarligh­et.»

Få timer senere smalt det. Angrepet fant sted like etter at Guterres avsluttet samtaler med Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, i Kyiv. En av FNs talsperson­er uttrykte sjokk over hvor naer angrepet var dem. Zelenskyj mener angrepet var et forsøk på å «ydmyke FN og alt organisasj­onens står for».

Russland sendte fem missiler mot hovedstade­n, ifølge presidente­n. To av dem traff. Ett i boligblokk­en, og ett i en uidentifis­ert bygning ved siden av. Angrepet fant sted fire dager etter at Oleksandr, barnebarne­t og resten av familien kom tilbake til Kyiv etter å ha søkt tilflukt i tryggere deler av landet. Men til tross for angrepet har de ingen planer om å pakke sakene på nytt:

– Hjem er hjem, sier søsteren Svitlana.

– Ingenting kan sammenlign­es med det.

Dessverre alltid sivile som betaler den høyeste prisen António Guterres, FNs generalsek­retaer, om krig

 ?? Foto: Nina Grieg Riisnaes ?? Barndomsle­iligheten til søskenpare­t Oleksandr og Tatiana ble skadet i et missilangr­ep torsdag kveld. Tatiana skjemmes over rotet i leilighete­n etter skadene og ber derfor om at det ikke fotografer­es. I nabobygget er skadene langt verre.
Foto: Nina Grieg Riisnaes Barndomsle­iligheten til søskenpare­t Oleksandr og Tatiana ble skadet i et missilangr­ep torsdag kveld. Tatiana skjemmes over rotet i leilighete­n etter skadene og ber derfor om at det ikke fotografer­es. I nabobygget er skadene langt verre.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway