Aftenposten

Endelig ute av stålverket

De første sivile har kommet seg ut fra stålverket i Mariupol, ifølge Reuters. Rundt 50 kvinner, menn og barn kom til Donetsk i busser.

- Adriane Lilleskare Lunde

Inne i det gigantiske stålverket i Mariupol har soldater og sivile forskanset seg i ukevis. Søndag kom beskjeden mange har ventet på: Bystyret i Mariupol varslet at det ville vaere mulig å evakuere sivile i dag. FN bekrefter at det pågår en operasjon for å evakuere sivile, men vil ikke si mer på nåvaerende tidspunkt.

Evakuering­en startet med en gruppe på rundt 40 personer, melder Reuters. De har en egen fotograf på stedet.

– Dette kan vaere et gjennombru­dd i evakuering­en av Mariupol, skriver BBCS korrespond­ent Laura Bicker.

Til nabolandsb­y. Bildene fra Reuters viser sivile ankomme den lille landsbyen Bezimenne 30 kilometer øst for Mariupol. Det ligger i Ukraina, men området er kontroller­t av russiske styrker. Gruppen kom kjørende i busser med ukrainske nummerskil­t og Fn-symboler. Russiske styrker fulgte kjøretøyen­e.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at de sivile får reise videre til byen Zaporizjzj­a på mandag. Den er under ukrainsk kontroll. Ifølge presidente­n skal rundt 100 vaere evakuert. Dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Evakuering­en skal ha startet i går kveld, skriver Reuters. FNS talsperson kan ikke dele ytterliger­e info av hensyn til sikkerhete­n.

De første bildene viser menn, kvinner og barn gå fra bussene og inn i midlertidi­ge overnattin­gstelt.

Litt senere kom en ny gruppe på 14 personer. Nøyaktig hvor mange som er evakuert, er ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

– Vi får sivile ut av ruinene med tau – det er eldre, kvinner og barn her, sa Sviatoslav Palamar til Reuters. Han er nestkomman­derende for Azov-regimentet som i ukevis har kjempet fra stålverket.

Eldre og barn i tunnelene. Storbyen Mariupol har lenge vaert beleiret av russiske tropper. Ukelange kamper har lagt byen i ruiner.

Stålverket Azovstal har vaert Mariupols siste skanse. Her skal det vaere rundt 2000 soldater som fortsetter å kjempe mot russiske styrker.

I tillegg er det rundt tusen sivile inne i stålanlegg­et. Både barn, eldre og syke gjemmer seg i underjordi­ske tunneler fra den kalde krigen.

Ordføreren i Mariupol har sagt til BBC at menneskene i fabrikken er på grensen mellom liv og død.

Bleier av plastposer. Flere videoer som skal vaere fra gangene under stålverket, viser barn som ber om å få komme ut og leke i solen. Spedbarn bruker bleier av plastposer. Flere eldre skal vaere skadet.

Harde kamper gjør at både sivile og soldater mangler mat og rent vann. Det gjelder både de som skjuler seg i stålverket, men også tusentalls sivile som er igjen i Mariupol.

– Byen er over randen til en humanitaer katastrofe, sa major Serihy Volyna til Sky News denne uken. Han leder Azov-regimentet i stålverket.

Lenge planlagt. FN og Ukraina har lenge jobbet med evakuering.

– Vi planlegger en operasjon for å få de sivile ut av stålverket, har president Volodymyr Zelenskyj sagt, ifølge Reuters.

Også FNS generalsek­retaer António Guterres har involvert seg i samtalene om å evakuere sivile. Diskusjone­ne med Russland har vaert «intense», ifølge Guteress.

❝ Vi får sivile ut av ruinene med tau – det er eldre, kvinner og barn her Sviatoslav Palamar, nestkomman­derende, Azov-regimentet

 ?? Foto: Alexander Ermochenko, Reuters/ntb ?? U Sivile har kommet til landsbyen Bezimenne etter å ha blitt evakuert fra stålverket i Mariupol.
Foto: Alexander Ermochenko, Reuters/ntb U Sivile har kommet til landsbyen Bezimenne etter å ha blitt evakuert fra stålverket i Mariupol.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway