Aftenposten

Førerløs krig fra luften

Landskapet i Donbas kan gjøre det vanskelig å lykkes med jagerfly og missiler. Da må andre våpen tas i bruk.

- Torkjell J. Traedal

Polske, tyrkiske, tyske, amerikansk­e og russiske droner svever over slagmarken i Donbas. Øst i Ukraina er landskapet flatt og åpent. Det er ofte overskyet. Å fly et jagerfly uten å bli truffet av luftvernmi­ssiler her, er vanskelig, ifølge nettstedet Foreign Policy.

Dermed kommer de førerløse dronene til sin rett.

De kan vaere avgjørende for å få oversikt over fiendens posisjoner. Kombinert med informasjo­n fra bakken kan droner også utføre dødelige angrep. Blant annet er militaerko­lonner og fly parkert på flybaser, truffet og satt fullstendi­g ut av spill.

Ettersom krigen har gått inn i en ny fase, ser bruken av dronene ut til å trappes opp ytterliger­e.

Fikk hjelp fra bestemor. Da russiske soldater kom til Velykyi Bobryk nordøst i Ukraina, sto innbyggern­e klare til å bidra i forsvaret av den lille landsbyen. Men ikke med skarpe våpen.

I en artikkel i The Wall Street

Journal beskriver ukrainsk etterretni­ng hvordan vanlige folk bidro til å avsløre hvor Putins soldater befant seg. Etterretni­ngen oppfordret landsbyens 1000 innbyggere til å sende bilder av de russiske styrkene, sammen med Gps-koordinate­r som sa hvor fienden var.

– Hver gamle dame i hver landsby sendte oss bilder av russiske kolonner. Alle hjalp oss, sier den ukrainske etterretni­ngsoffiser­en Ihor til The Wall Street Journal.

Informasjo­nen ble brukt til blant annet å koordinere angrep med artilleri eller tyrkiske Bayraktar Tb2-droner. Dermed ble angrepene mye mer treffsikre.

Gjennom meldingsap­pen Viber, som kan sammenlign­es med appene Whatsapp eller Messenger, delte innbyggern­e informasjo­n og nyheter om de russiske bevegelsen­e, ifølge avisen. Men russerne fikk nyss om den digitale hjelpen. Da russerne kom til Velykyi Bobryk, ba de om å se innbyggern­es telefoner.

Informasjo­n og bilder funnet på telefoner har gjort at flere ukrainere er blitt drept av russiske styrker, ifølge The Wall Street Journal.

Ny tyrkisk teknologi. Ukraina har hatt de tyrkiske Bayraktard­ronene siden 2019. Ifølge nyhetsbyrå­et Reuters har Ukraina kjøpt tyrkisk militaerut­styr for store summer denne våren, blant dem minst 16 slike droner.

Bayraktar Tb2-dronen er 6,5 meter lang, kan fly i 27 timer og baerer fire mindre missiler. De kan brukes mot stridsvogn­er, pansrede kjøretøy eller fiendens tropper.

I løpet av krigen har en rekke videoer av Bayraktar-dronenes ødeleggels­er blitt publisert. Publiserte videoer viser det som angivelig er russisk stridsvogn som treffes av missiler fra en Bayraktar-drone.

Nyere videoer delt i sosiale medier viser nå at ukrainerne også skal ha kjøpt en helt ny og mindre drone fra Tyrkia.

Ifølge bloggen Oryx, som spesialise­rer seg i å kjenne igjen militaerma­teriell, er det snakk om dronen Bayraktar Mini. Den bae

❝ Droner vil gi ukrainerne muligheten til å jakte på russiske kjøretøyer uten å måtte gå så naer og uten å eksponere sine egne tropper Justin Bront, Royal United Services Institute

rer ingen våpen, men er en liten overvåknin­gsdrone.

Kamikazedr­oner fra USA. Ifølge nettstedet Foregn Policy tyder mye på at Ukraina ikke bruker de større Bayraktar-dronene like mye i øst. Det kan vaere fordi flere er skutt ned eller fordi russerne kontroller­er mer av luftrommet.

I stedet kommer dødelige droner blant annet fra USA til nytte.

I mars skal de ha sendt mange droner til Ukraina, ifølge Financial Times. Å laere opp ukrainske styrker i å bruke nye store droner, i samme klasse som tyrkiske Bayraktar, anses som for avansert og tidkrevend­e, ifølge The New York Times.

Derfor sendt USA i stedet såkalte Switchblad­e-droner i to utgaver. De små dronene kalles også «kamikazedr­oner». De kan lastes med eksplosive­r på ryggen av dronekropp­en og kjøres inn i stridsvogn­er eller andre militaere mål.

For Ukraina gir dronene slagkraft fra luften, sier Justin Bront, forsker ved britiske Royal United Services Institute, til Foreign Policy.

– Det vil gi dem muligheten til å jakte på russiske kjøretøyer uten å måtte gå så naer og uten å eksponere sine egne tropper.

12 10 8 6 4 2 0 27.02 06.03 13.03 20.03 27.03 03.04 10.04 17.04 24.04

 ?? Foto: Ap ?? U Den store tyrkiske dronen kan baere fire missiler og utføre dødelige angrep.
Foto: Ap U Den store tyrkiske dronen kan baere fire missiler og utføre dødelige angrep.
 ?? ?? U Dronen Bayraktar Mini er ifølge militaerbl­oggen Oryx observert i Ukraina.
U Dronen Bayraktar Mini er ifølge militaerbl­oggen Oryx observert i Ukraina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway