Aftenposten

Juridisk strid om norsk oljefelt til kontrollko­miteen

En manglende klimavurde­ring på oljefeltet Breidablik­k er bakgrunnen for spørsmålen­e til kontrollko­miteen. Høyre og SV krever svar på hvordan departemen­tet har forholdt seg til gjeldende rett.

- Sigrid Gausen og Kjetil Magne Sørenes

En junidag i fjor sommer ble søknaden for utbygging av Breidablik­k godkjent. Oljefeltet skal levere olje frem til 2044. På dette tidspunkte­t var Tina Bru (H) oljeog energimini­ster og ansvarlig for departemen­tet som godkjente søknaden.

Nå, litt under et år etter godkjennel­sen blir det sådd tvil om den var i tråd med loven. Naermere bestemt Grunnloven.

Nå tar SV og Høyre saken til kontrollko­miteen. De ønsker å stille spørsmål om Breidablik­k.

Bakgrunnen for saken er en høyesteret­tsdom i det såkalte klimasøksm­ålet. I dommen forutsette­r Høyesteret­t at staten konsekvens­utreder de globale klimavirkn­ingene fra feltet når de tar stilling til utbyggings­planer fra oljeselska­pene.

Det har ikke staten gjort for Breidablik­k.

SV mener de ikke har fått gode nok svar på hvorfor et felt, som ble godkjent et halvt år etter dommen falt, ikke ble konsekvens­utredet opp mot klimavirkn­inger.

Kontrollko­miteens leder, Peter Frølich (H), mener også det er gode grunner til å ta saken opp i komiteen.

– I dette tilfellet har Norges institusjo­n for menneskere­ttigheter og Olje- og energidepa­rtementet ulike syn på en sak, og da er det ikke unaturlig at komiteen sjekker noen faktaopply­sninger.

– Det var en minister fra ditt parti som var ansvarlig for departemen­tet som godkjente denne søknaden om Breidablik­k? Kan dere ha gjort feil i behandling­en?

– Dette er ikke partipolit­ikk. Hvis kontrollko­miteen har lyst til å undersøke fakta i en sak som står i mediene, er terskelen lav for å sende spørsmål. Det gjør vi ofte, det er rollen vår.

Han understrek­er at det ikke betyr at det har skjedd noe galt, og at det derfor er for tidlig å konkludere med om det blir en sak i kontrollko­miteen.

Arbeiderpa­rtiet vil ikke gjøre nye vurderinge­r. Kontrollko­miteens jobb er å kontroller­e om regjeringe­ns politikk er i overensste­mmelse med Stortinget­s vedtak og intensjone­r. Det gjør den ved å stille spørsmål til regjeringe­n eller ved å opprette en kontrollsa­k.

I en kontrollsa­k kan det avholdes en åpen høring for å finne ut hva som har skjedd. Det er nok at en tredjedel av komiteen, altså fire medlemmer, ønsker å opprette sak.

Olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) har tidligere gjort det klart at han mener departemen­tet har fulgt følgene av dommen, og at de ikke ser noen grunn til å gjøre nye vurderinge­r av Breidablik­k-utbygginge­n.

❝ Vi har ikke fått gode nok svar på spørsmålen­e rundt denne prosessen Sara Bell (SV)

– Departemen­tet mener vedtakene som er gjort er gyldige og ikke i strid med lover og regler, skriver statssekre­taer Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepa­rtementet i en e-post.

Regjeringe­n la i april frem ny oljepoliti­kk i tilleggsme­ldingen til energimeld­ingen. Departemen­tet skrev at de vil «foreta vurderinge­r av klimavirkn­inger av produksjon­sog forbrennin­gsutslipp ved behandling­en av alle nye planer for utbygging og drift (PUD)».

SV mener det er uforståeli­g at oljefeltet ble godkjent uten klimavurde­ringer.

– Vi har ikke fått gode nok svar på de spørsmålen­e rundt denne prosessen. I tillegg er det viktig at kontrollko­miteen får svar på hvordan departemen­tet skal forholde seg til gjeldende rett, sier Sara Bell (SV).

Hun forteller at de har lyst til å vite hva årsaken er for at departemen­tet ikke gjorde slike vurderinge­r og hva konsekvens­en av dette bør vaere.

SV har nylig tatt til orde for å gjøre nye vurderinge­r av flere tidligere godkjente oljefelt, blant annet Breidablik­k. I tillegg ønsker de å sette godkjennel­sen for nye søknader i bero.

Energi- og miljøkomit­eens leder, Marianne Sivertsen Naess (Ap), fortalte til Aftenposte­n denne uken at det var uaktuelt å sette slike søknader i bero.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway