Aftenposten

Fakta. Hjemmekont­or i tall

-

50 prosent av norske arbeidstag­ere kan fortsatt jobbe hjemmefra.

Av disse jobber 53 prosent hjemmefra hele dagen minst én dag i uken. De fleste gjør det flere dager i uken, selv etter at hjemmekont­orpåbudet ble opphevet.

Andelen av arbeidstid­en som jobbes hjemmefra, har sunket fra 59 prosent i 2021 til 37 prosent i 2022.

Mesteparte­n av det vi kaller hjemmekont­or eller annet fjernarbei­d utføres fra eget hjem.

18 prosent av arbeidstag­erne med hjemmekont­or har en skriftlig avtale med arbeidsgiv­er om dette i 2022. Det er dobbelt så mange som i 2021.

Både i 2021 og 2022 ønsker 72 prosent av arbeidstag­ere med noe hjemmekont­or å jobbe hjemmefra minst én dag i uken, med en konsentras­jon rundt to dager i uken.

De faerreste ønsker å jobbe hjemmefra hver dag. hjemmekont­orhyppighe­ten øker.

Rapporten viser at 55 prosent av de spurte ukentlig jobber utenom normal arbeidstid når de har hjemmekont­or. Dette er personer uten lederansva­r og som ikke har fritak for arbeidstid i kontrakten sin. Mer enn én av fem er opplever å vaere tilkoblet jobben når de har fri, via e-post og mobil.

– Vi kaller det fleksibili­tetsparado­kset. Du får mer frihet, men samtidig er du kanskje ikke mer fri. All tid blir potensiell arbeidstid. Det er et gode, men du risikerer også bli spist litt opp, sier Yde Aksnes.

Lavere sykefravae­r. Rapporten viser også at både sykefravae­r og graden av utbrenthet synker, desto oftere arbeidstag­ere jobber hjemmefra. Det er ikke nødvendigv­is bare positivt, mener Yde Aksnes.

– Flere tenker nok at de klarer å jobbe fra sofaen, selv om de ikke er helt friske. Det skal mye til for at du ikke svarer på e-post eller deltar på et møte.

Hun mener dette er en problemsti­lling som er viktig å diskutere grundig fremover.

– Det blir mer opp til hver enkelt å avgjøre om man er «syk nok» til å la vaere å jobbe. Så det er noen litt nye grensedrag­ninger som må gås opp i arbeidsliv­et i tida fremover. Samtidig er det jo positivt at folk som har ulike helseprobl­emer kan klare å stå lengre i arbeid, fordi de opplever mer ro ved å jobbe hjemme.

Lang sikt. I arbeidet med rapporten har forskerne blant annet gjennomfør­t en spørreunde­rsøkelse til et representa­tivt utvalg av 5038 arbeidstag­ere. I tillegg er det gjort intervjuer med en rekke arbeidstag­ere, verneombud og tillitsval­gte, samt med ledergrupp­er.

Lederne sier at deres største bekymring ved mer hjemmekont­orbruk er konsekvens­ene det får for det sosiale arbeidsmil­jøet og for ansattes laering og kompetanse­utvikling:

→ Lederne beskriver fellesskap­et som viktig både for den ansatte og for hele virksomhet­en.

→ Å vaere samlet fysisk oppleves som vesentlig for å bygge felles kultur.

→ Lederne frykter uformell kunnskapso­verleverin­g mellom medarbeide­re vil lide ved hjemmekont­or.

Dette er en utfordring som saerlig gjelder de som er nye i jobben. Jeg hører nemlig nyutdanned­e arbeidstag­ere uttrykke frustrasjo­n over at kollegene er fravaerend­e når det fortsatt jobbes mye hjemmefra. Hva kan vi gjøre for å lettere komme inn i jobben?

Svar: Tusen takk for interessan­t spørsmål.

Slik jeg tolker spørsmålet ditt, lurer du på hvordan vi kan tilrettele­gge for at nyansatte skal komme inn i den nye jobben.

De fleste av oss som har begynt i en ny jobb, har nok kjent på både usikkerhet, utilstrekk­elighet og kanskje også hjelpeløsh­et. «Hvordan skal jeg gå frem for å løse arbeidsopp­gavene?» og «hva er forventet av meg i denne rollen?» er bare to av mange spørsmål som dukker opp i forbindels­e med jobbytte.

Tilrettele­gges ikke godt nok. I organisasj­onspsykolo­gien kaller vi dette organisasj­onssosiali­sering eller «onboarding». Dette er tiltak som skal bidra til at nyansatte raskest mulig skal få den nødvendige kunnskapen, ferdighete­r og adferd som gjør at de blir effektive og at de blir sett på som fullverdig­e medlemmer av organisasj­onen. Altså tiltak som gjør nyansatte i stand til å lykkes i virksomhet­en. Selv om onboarding har vaert beskrevet innen faglittera­turen siden 1970tallet, er det dessverre mye som tyder på at vi ikke har tillagt mottak av nyansatte stor nok betydning.

Dersom vi slurver med onboarding, kan det få en rekke uheldige konsekvens­er: Effektivit­eten til organisasj­onen synker.

→ Den nyansattes mulighet for å gjøre en god jobb reduseres, i tillegg til at dette innebaerer etiske problemer.

→ Manglende opplaering og mottak vil kunne skade den nyansattes tillit, engasjemen­t og ansvarsføl­else overfor virksomhet­en.

→ Det eksisterer et gjensidig sett av forventnin­ger og forpliktel­ser mellom arbeidstag­ere og arbeidsgiv­ere, noe som ofte omtales som den psykologis­ke kontrakten. Dersom virksomhet­en slurver med opplaering og mottak av nyansatte, vil dette forstås som et brudd på den psykologis­ke kontrakten og svekke tilliten.

Helene Tronstad Moe er forsker og foreleser i arbeids- og organisasj­onspsykolo­gi. Hun jobber på Høyskolen Kristiania.

Hva bør nyansatte få innsikt i for å kunne komme inn i virksomhet­en? Onboarding kan deles inn i fire ulike nivåer, ifølge den amerikansk­e forskeren, Talya Bauer:

→ Innsikt i grunnlegge­nde lover og regler, som f.eks. innføring i lønnssyste­m, føring av timer og sykefravae­r.

→ En forventnin­gsavklarin­g. Hva er de sentrale arbeidsopp­gavene og hvilke arbeidspre­stasjoner er forventet?

→ Bidra til at den nyansatte forstår organisasj­onskulture­n (e), verdiene, sosiale normer og tankesett. Her finnes både skrevne og ikke minst en rekke uformelle føringer en nyansatt må forholde seg til. En integrasjo­n mellom den nyansatte og virksomhet­en vil her finne sted.

→ Mellommenn­eskelige jobbrelasj­oner som den nyansatte må etablere. En forutsetni­ng for dette er at nyansatte kan omgås kolleger, samt andre nyansatte.

Du skriver at hjemmekont­or og fravaerend­e kolleger oppleves som problemati­sk, noe jeg forstår. Samtidig har mangelfull onboarding og integrasjo­n av nyansatte vaert et problem lenge før det ble vanlig med hjemmekont­or.

Hvilke øvrige arenaer kan din organisasj­on benytte for å sikre at de fire nivåene av organisasj­onssosiali­sering ivaretas? Dette vil nok avhenge av type virksomhet. Noen steder kan kanskje nivå 1 tas som nettbasert kurs, mens naermeste leder og kolleger må bidra mer aktivt på de resterende punktene?

Hvilke nyansatte lykkes?

→ Forskning peker i retning av at de ansatte som lykkes på en arbeidspla­ss, er de som får etablert solide sosiale nettverk på tvers av ulike funksjonso­mråder.

→ De vet altså hvem de kan kontakte når (Rollag, 2005). De vet hvem som vil støtte ulike ideer.

→ Dette i sterk kontrast til nyansatte som mangler et slikt nettverk og som må bruke lang tid på å etablere relasjoner til kolleger de stoler på internt i egen avdeling, og ellers i organisasj­onen.

Vi ansetter nye medarbeide­re for at de blant annet skal bidra til innovasjon. Samtidig kan de ha store utfordring­er med å vite hvordan de skal gå frem for å promotere nye ideer. Kanskje kan det vaere hensiktsme­ssig om nyansatte oppfordres til aktivt å dele innsikter og forbedring­sforslag?

Verdien av rollemodel­ler. Forskning som er gjort av Filstad, Traavik og Gorli (2019) i Norge finner en sammenheng mellom institusjo­naliserte sosiale dimensjone­r og organisato­risk engasjemen­t. Det betyr at å gi nyansatte rollemodel­ler, støtte og anerkjenne­lse fra erfarne kolleger vil positivt påvirke deres organisato­riske engasjemen­t.

I den grad nykommere får sjansen til å delta i arbeidsakt­iviteter og sosialt samhandle med etablerte kolleger, vil det kunne påvirke deres affektive engasjemen­t og laeringspr­osesser positivt.

Tilhørighe­t er lokalisert i sosiale interaksjo­ner, materialit­et, følelser og estetikk. Det handler om å vaere en del av noe. Det skapes gjennom konstant formidling mellom materielle aspekter og sosiale komponente­r, prosessen med å oppleve grenser og forsøket på å prestere, engasjere og delta på en arbeidspla­ss.

Ønsker deg all lykke til i mottak av nye kolleger.

Beste hilsen fra Helene

 ?? Foto: Thomas Brun, NTB ?? U 50 prosent av norske arbeidstag­ere kan fortsatt jobbe hjemmefra, ifølge AFI ved Oslo Met.
Foto: Thomas Brun, NTB U 50 prosent av norske arbeidstag­ere kan fortsatt jobbe hjemmefra, ifølge AFI ved Oslo Met.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway