Aftenposten

Hvordan jobbe meningsful­lt hjemmefra

-

– Hvis vi får hentet ut de positive følgene av den nye måten å jobbe på, er det veldig bra. Klarer man ikke det, kan det skape en del misnøye, sykefravae­r og større gjennomtre­kk i en del foretak, sier Tor Erik Danielsen.

Danielsen er medisinsk fagsjef i bedriftshe­lsetjenest­en Avonova. Han har tidligere vaert overlege i Arbeidstil­synet og overlege ved Seksjon for miljø- og arbeidsmed­isin ved Oslo universite­tssykehus.

Han har fire råd til hvilke grep du som ansatt kan ta selv:

– Det er lett å glemme, men mange ansatte har ikke gode arbeidsfor­hold når de jobber hjemme. Det har veldig mye å si for hvor godt du klarer å konsentrer­e deg og for å gjøre jobben din.

– De fleste liker å vaere sammen, og mange blir slitne av å vaere alene hjemme. Det å ha noen gode måter å få vaert sammen med kolleger på, er fortsatt viktig.

Danielsen anbefaler å sette tydelige grenser.

– Ikke vaer tilgjengel­ig for digitale møter hele dagen. Å gå fra videomøte til videomøte kan ta en hel arbeidsdag. Sett opp tid i kalenderen der du faktisk får gjort oppgavene dine.

Han anbefaler også å la e-posten vaere i fred når du har fri.

– Det må også de som sender henvendels­er om kvelden, tenke på. Mottageren er ikke nødvendigv­is på jobb. Fleksibili­tet er bra, men gir også negative konsekvens­er.

Når lederen ikke ser deg daglig, øker risikoen for at det blir uklarheter og misforståe­lser.

– Gjør klare forventnin­gsavklarin­ger med lederen din slik at du vet hva som forventes av deg.

Danielsen påpeker at det kan vaere nyttig å ha noen klare tanker om hva du selv ønsker av utvikling i rollen din, og gjerne tar initiativ.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway