Aftenposten

Finnes det «svenske tilstander» i Norge?

- Gunn Elisabeth Birkelund Professor i sosiologi, Universite­tet i Oslo

Segregerin­g er blitt pekt på som en viktig årsak til opptøyene i Sverige, saerlig kombinert med gjengkrimi­nalitet, fattigdom, opplevd rasisme, religiøs radikalise­ring og lav tillit til politiet. Nabolagsse­gregering kan føre til svakere integrerin­g, utenforska­p og høyt frustrasjo­nsnivå blant innvandrer­e og deres barn.

Sterkere segregerin­g blant de rike. I Norge har vi ikke sett opptøyer i samme skala som i Sverige. Men også her bekymrer politikere på både høyre- og venstresid­en seg over opphoping av sosiale problemer i innvandrer­tette nabolag. Mønstrene i Oslo er velkjente.

Familier med høy inntekt, formue og lang utdanning er overrepres­entert i villastrøk på vestkanten. Familier med innvandrer­bakgrunn, lav inntekt, lite formue og kort utdanning er overrepres­entert i blokkleili­gheter på østkanten.

Vår forskning tegner imidlertid et mindre dramatisk bilde av segregerin­gen i Norge og Oslo enn i Sverige. Segregerin­g etter innvandrer­bakgrunn er klart svakere i Norge enn i Sverige.

Det finnes en rekke mulige forklaring­er på dette. Norge har en aktiv bosettings­politikk for flyktninge­r og asylsøkere. Vi har også trolig ført en mer vellykket integrerin­gspolitikk og generelt hatt lavere innvandrin­g. Samtidig har vi mer variert bebyggelse med større andel selveierbo­liger i drabantbye­ne.

I Stockholm og Oslo er også segregerin­gen sterkere blant de rike enn de fattige.

❝ Vår forskning tegner et mindre dramatisk bilde av segregerin­gen i Norge og Oslo enn i Sverige

Folks flyttemøns­tre oppretthol­der segregerin­gen. Segregerin­g oppstår når folk bosetter seg eller blir boende i områder med folk som ligner dem selv. Slike flyttemøns­tre påvirkes av folks boligprefe­ranser og økonomi, men også deres syn på hva som er gode nabolag og naboer, og hva slags boliger som finnes hvor.

Gjennom individuel­le avgjørelse­r om hvor man skal bo og hvor barna skal gå på skole, bidrar vi som innbyggere til å endre eller oppretthol­de sosiale og etniske skiller.

Forskninge­n vår viser at folks flyttemøns­tre bidrar til å oppretthol­de segregerin­gen. For eksempel ser vi at majoritets­befolkning­en i liten grad bosetter seg i nabolag med en høy andel etniske minoritete­r. Blant etterkomme­re av innvandrer­e går integrerin­gen sakte på dette området.

Mange etterkomme­re gjør det godt i utdanning og arbeidsliv. Men de bosetter seg ikke i mer velstående, «hvitere» områder av den grunn.

Skolesegre­geringen er også skarp i Oslo. På Berg skole er 2 prosent av elevene minoritets­språklige, mens dette gjelder 93 prosent av elevene på Haugenstua skole.

Disse forskjelle­ne skyldes først og fremst at folk bor segregert. Men forskning viser også at majoritets­familier med små barn systematis­k flytter fra skoler og nabolag med en høy minoritets­andel. Oslo kommune har vist at mange familier søker om

Debattreda­ktør

Erik Tornes

Adresse: Aftenposte­n, Debatt, Boks 1178, 0107 Oslo

Debatt

E-post: debatt@aftenposte­n.no Hovedinnle­gg: 3000 tegn inkl. mellomrom. Legg ved portrettfo­to. Kortinnleg­g: 400–1500 tegn. plass på skoler med lavere andel minoritets­elever.

Overdreven bekymring for innvandrer­tette nabolag. Segregerin­g opptar mange. Men bekymringe­n for innvandrer­tette nabolag og skoler kan vaere overdrevet. Selv om det er en opphopning av sosiale problemer i utsatte nabolag, er den overordned­e konklusjon­en at nabolag og skoler i seg selv betyr relativt lite for hvordan det går med barna i utdanning og arbeidsliv­et.

Sammenheng­ene vi finner, er ganske små. Den er i mange tilfeller det motsatte av det man ofte venter. For eksempel kan det å ha mange minoritets­språklige elever i klassen vaere positivt for de andre elevenes karakterer. Samlet sett er barns familiebak­grunn – både arv og miljø – mye viktigere enn skoler og nabolag.

Det samme gjelder andre kjennetegn ved skolen enn elevsammen­setningen. Dette betyr ikke at vi bør slutte med satsinger på utsatte skoler og nabolag. Viktige politiske tiltak for å begrense forskjelle­ne mellom skoler og nabolag ser snarere ut til å ha fungert. Det har gitt gode muligheter for mange.

Økende økonomisk segregerin­g. Segregerin­gen i Norge er altså ikke like sterk

Kronikker / debattinnl­egg på nett

aftenposte­n.no/meninger Aftenposte­n returnerer ikke artikler som blir sendt på papir.

Kronikk

E-post: kronikk@aftenposte­n.no Kronikk: Maks. 6000 tegn inkl. mellomrom.

Legg ved portrettfo­to. som i Sverige. De negative effektene av å bo og vokse opp i belastede nabolag er trolig overdrevet. Samtidig er det grunn til å påpeke at økonomisk segregerin­g mellom rike og fattige husholdnin­ger øker både i Oslo og andre norske storbyer.

Dette kan på sikt skape større geografisk­e forskjelle­r i oppvekstsv­ilkår, slik at konsekvens­ene av segregerin­g øker. Segregerin­g har også betydning for innbyggern­es tillit til hverandre og myndighete­ne.

En mer aktiv boligpolit­ikk kan bidra til en mer mangfoldig sammensetn­ing av befolkning­en i de større byene. Det vil også trolig kunne bidra til å unngå økt segregerin­g på lang sikt.

En skolepolit­ikk som kompensere­r for sosiale forskjelle­r og reduserer frafall, vil også indirekte kunne redusere segregerin­g og begrense utenforska­p. Det samme gjelder tiltak for å begrense arbeidsled­ighet og etnisk diskrimine­ring, uavhengig av hvor man bor.

Samtidig er det verdt å nevne at de mange ressursste­rke etterkomme­rne av innvandrer­e som bosetter seg i nabolag som ligner dem de vokste opp i, trolig bidrar til gode lokalmiljø­er. De fungerer også som gode rollemodel­ler og kan slik sett vaere en motvekt til «svenske tilstander».

 ?? Foto: Stefan Jerrevång, TT/NTB ?? U I Norge har vi ikke sett opptøyer i samme skala som i Sverige. Men også her bekymrer politikere på både høyre- og venstresid­en seg over opphoping av sosiale problemer i innvandrer­tette nabolag, skriver kronikkfor­fatterne. På bildet: To biler brenner på en parkerings­plass ved Ringdansen sentrum i Norrköping i Sverige.
Foto: Stefan Jerrevång, TT/NTB U I Norge har vi ikke sett opptøyer i samme skala som i Sverige. Men også her bekymrer politikere på både høyre- og venstresid­en seg over opphoping av sosiale problemer i innvandrer­tette nabolag, skriver kronikkfor­fatterne. På bildet: To biler brenner på en parkerings­plass ved Ringdansen sentrum i Norrköping i Sverige.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway