Aftenposten

Vokter Natos grenser, men anerkjenne­s ikke som veteraner

- Bjørn Robert Dahl Generalsek­retaer, Norges Veteranfor­bund for Internasjo­nale Operasjone­r (NVIO)

Soldatene som tjenestegj­ør i Enhanced Forward Presence (EFP) i Litauen, blir av Forsvaret og norske myndighete­r ikke ansett som veteraner. Det betyr at de ikke har de samme rettighete­ne eller får den samme anerkjenne­lsen som soldatene som tjenestegj­ør i for eksempel Irak.

Internasjo­nal operasjon. Norge har siden 2017 bidratt med styrker til Natos forsterked­e militaere naervaer i Litauen. Fra sommeren 2019 har Norge bidratt med 120–140 soldater. I februar styrket Forsvaret bidraget med rundt 50 soldater i lys av den spente situasjone­n i området.

Soldatene som tjenestegj­orde i EFP frem til januar 2021, til og med kontingent 8, er offisielt veteraner. Men soldatene som har tjenestegj­ort og tjenestegj­ør etter dette, er ikke veteraner.

Endringen skyldes stortingsm­elding nummer 15 (2019–2020), kalt Veteranmel­dingen. Der redefinert­e det politiske Norge hva en internasjo­nal operasjon er, og innførte begrepet internasjo­nal innsats.

Tjenestegj­ør du i internasjo­nal innsats, er du ikke veteran. For å vaere veteran må du ha tjenestegj­ort i en internasjo­nal operasjon. Det fremstår kanskje som semantikk, men får store konsekvens­er for dem det gjelder. Og det er ganske mange.

Mindre anerkjenne­lse. «Det er ikke lenger en diskusjon om oppdraget skal vaere en internasjo­nal operasjon, men hvorfor ikke internasjo­nal innsats kan gi veteransta­tus», skrev Linda Bertheusse­n, davaerende styrkesjef i EFP, i en kronikk i bladet Veteran i desember 2021.

«Hverdagen og oppdraget har ikke endret seg, men det har enkelte deler av rammeverke­t, anerkjenne­lsen og ivaretagel­sen av personelle­t», skrev hun.

Disse soldatene får en helt annen anerkjenne­lse enn dem som har vaert ute i en internasjo­nal operasjon. De får for eksempel ingen oppstillin­g med medaljeutd­eling. De får heller ikke medisinsk oppfølging i ett år etter hjemkomst eller benytte seg av tilbudene som kommer gjennom Forsvarets veterantje­neste, noe som blant annet har konsekvens­er for ivaretagel­se og oppfølging av naermeste familie.

For disse familiene spiller det liten rolle om sønnen, mamma eller partner tjenestegj­ør i en internasjo­nal operasjon eller internasjo­nal tjeneste. De vil fortsatt vaere hjemmefra i opptil seks måneder. Men informasjo­nen og oppfølging­en er ikke den samme.

Alt i alt får de mindre anerkjenne­lse og dårligere ivaretagel­se enn dem som faller inn under veteranbeg­repet.

❝ Soldatene i Litauen er ikke de eneste norske soldatene som nå vokter Natos grenser uten å bli anerkjent som veteraner

Oppleves som urettferdi­g. Anerkjenne­lse og ivaretagel­se er viktig for alle soldater, og det er noe veteraner har jobbet hardt for å få på plass. At noen da faller utenfor på grunn av en politisk definisjon, oppleves som urettferdi­g.

Det er tilbakemel­dingen vi får fra dem som er ute. De har problemer med å forstå den politiske tolkningen av disse to begrepene.

De føler at deres deltagelse gjennom å løse et Nato-oppdrag, som det politiske Norge har påtatt seg, ikke blir verdsatt og anerkjent. Det kan vi ikke vaere bekjent av.

Soldatene i Litauen er ikke de eneste norske soldatene som nå vokter Natos grenser uten å bli anerkjent som veteraner.

Den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen er ett av Nato-skip som ligger naermest konflikten i Ukraina. Også dette oppdraget går under lovgivning­en om internasjo­nal innsats. Mannskapet her regnes heller ikke som veteraner.

KNM Fridtjof Nansen har seilt sammen med hangarskip­et USS Harry S. Truman og den amerikansk­e flåtestyrk­en Carrier Strike Group 8, som ble holdt igjen i Middelhave­t av amerikansk­e myndighete­r som følge av den russiske invasjonen av Ukraina. Flåtestyrk­en skulle ha deltatt på øvelsen Cold Response, som ble gjennomfør­t i Norge i siste halvdel av mars.

 ?? Foto: Beate Oma Dahle, NTB ?? U Norge har siden 2017 bidratt med styrker til Natos forsterked­e militaere naervaer i Litauen. I februar styrket Forsvaret bidraget med rundt 50 soldater, skriver innleggsfo­rfatteren. Her fra Gardermoen i februar.
Foto: Beate Oma Dahle, NTB U Norge har siden 2017 bidratt med styrker til Natos forsterked­e militaere naervaer i Litauen. I februar styrket Forsvaret bidraget med rundt 50 soldater, skriver innleggsfo­rfatteren. Her fra Gardermoen i februar.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway