Aftenposten

Permanent dobbeltmor­al i Oslo Mageplask om ambulanser­egler

- Johnny Gimmestad, styreleder, Etterstad Øst Borettslag Morten Meland, ambulansea­rbeider

Vil du se et godt eksempel på dobbeltmor­alsk forvaltnin­gspraksis i Oslo, anbefaler jeg historien om Prindsen hage i Storgata. Saken, omtalt i Aftenposte­n 24. april, gjelder eierne av en privat utelivsbed­rift som søker om å forlenge tre års midlertidi­g drift med fire nye år.

Byantikvar­en er positiv, men Plan- og bygningset­aten er avvisende, med følgende begrunnels­e: «Når man vurderer et midlertidi­g tiltak, er det viktig at midlertidi­gheten ikke dras ut i flere og lange forlengels­er.»

Jeg tror knapt det jeg leser, her jeg sitter på min balkong i Etterstad Øst Borettslag med blikket rettet mot Etterstads­letta barnehage: en grå brakkerigg etablert som midlertidi­g tilholdsst­ed for barn i 2006, på et kommunalt friområde. Dispensasj­on ble gitt for to år, men barnehagen er ennå i full drift – 16 år senere.

Ettersom tiden er gått, har eierne – kommunale Omsorgsbyg­g – på autopilot fått innvilget sine søknader om nye dispensasj­oner og forlenget midlertidi­ghet. Fra Plan- og bygningset­aten. Den siste dispensasj­onen ble gitt på overtid i 2021 og gjelder frem til årsskiftet 2022/2023. Forrige søknad ble innvilget for tre år. Snakket noen om «ikke å dra ut midlertidi­gheten i flere og lange forlengels­er»?

Etter press fra oss som bor vegg i vegg med brakkerigg­en, ser den permanente midlertidi­gheten ut til å opphøre fra kommende årsskifte. Men sikker kan man aldri vaere. Ved Østensjø skole tok det cirka 70 år før en midlertidi­g paviljong, oppført i 1952, ble revet. Men for en privat virksomhet gjelder andre prinsipper enn de som praktisere­s for kommunale virksomhet­er – av Planog bygningset­aten.

I 2015 kom Akuttmedis­inforskrif­ten som innebar et stort kvalitetss­prang.

Nå har Helse- og omsorgsdep­artementet (HOD) gjort helomvendi­ng og vil la ambulanset­jenestene selv avgjøre hvem som er kvalifiser­t som 2. mann (som vikar) på ambulansen.

De fjerner blant annet kravet om at begge i ambulansen må ha utryknings­sertifikat.

Man kan da komme i en situasjon der man må velge mellom å gi medikament­er og stå i rushkø, eller kjøre med blålys og ikke gi medikament­er.

Hvem som helst kan vaere ekstravakt eller vikar så lenge de har «nødvendig ambulansef­aglig kompetanse». Denne kompetanse­n er ikke definert av HOD.

Laerlinger mister muligheten til å vaere 3. mann på ambulansen i siste halvdel av laerlingti­den.

Fast ansatte må i større grad ta livsviktig­e avgjørelse­r uten å kunne sparre med en ferdigutda­nnet kollega. Dette er en stor belastning, spesielt dersom noe går galt.

HOD har hatt en høring ute. Til tross for massiv motstand fra fagfolket har HOD valgt å høre på administra­sjonene som støtter forandring­ene, fordi de sparer penger.

Ambulansep­ersonell kjemper nå for å opplyse politikere om dette for å få omgjort denne galskapen.

Send til: sid@aftenposte­n.no

Legg ved fullt navn, fødselsdat­o, adresse og telefonnum­mer.

Alle får svar innen tre dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway